• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.4°C / 23.5°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 21.6°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 20.5°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.7°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 19.8°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 16.2°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 19.4°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.9°C / 18.4°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 14.5°C / 17.8°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 23.8°C
  1 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 21.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  86%

Από τη Χάλκη ο κ. Σκρέκας ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν σχεδιασμοί για περαιτέρω ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέα μέτρα στήριξης, ενώ... εκκρεμούν τα παλιά

 • A-
 • A+
Εξετάζεται μεγαλύτερη επιδότηση στους λογαριασμούς αλλά και πιθανή αναστολή πληρωμής ορισμένων ρυθμιζόμενων χρεώσεων που θα αφορά αρχικώς τις επιχειρήσεις οι οποίες τροφοδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης.

Κάτω από την πίεση των συνεχιζόμενων αυξήσεων στις τιμές του ηλεκτρισμού, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλά για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ, όμως, ακόμη εκκρεμεί η υπουργική απόφαση για το πρώτο πακέτο μέτρων που είχε ανακοινωθεί δύο μήνες πριν...

Για πολλοστή φορά, η Ελλάδα ανακηρύσσεται και σήμερα 8/11/21 πρωταθλήτρια ακρίβειας στην Ευρώπη, έχοντας την ακριβότερη χονδρική τιμή ανά μεγαβατώρα, δηλαδή 218,85 ευρώ κατά μέσον όρο –ψηλότερα από κάθε άλλη χώρα, πλούσια ή φτωχή. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που πωλούν ρεύμα στην Ελλάδα πρέπει να αγοράζουν σε αυτή την τιμή και να πωλούν προφανώς ακριβότερα, για να εξασφαλίσουν κέρδη. Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή χονδρικής ήταν στα 50 ευρώ, τον περασμένο Μάρτιο.

Από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος, η οποία στη συνέχεια μεγάλωσε, χωρίς όμως να έχει εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση για την εφαρμογή της. Την περασμένη Παρασκευή, την ώρα που έσβηναν οι προβολείς της γιορτής στο νησί της Χάλκης, όπου εγκαινιάστηκε φωτοβολταϊκό πάρκο που εξασφαλίζει φθηνό ρεύμα για τους κατοίκους, ο κ. Σκρέκας ενημέρωνε τους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν σχεδιασμοί για περαιτέρω ενίσχυση των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων.

Στους σχεδιασμούς αυτούς περιλαμβάνονται σκέψεις για μεγαλύτερη επιδότηση στους λογαριασμούς αλλά και πιθανή αναστολή πληρωμής ορισμένων ρυθμιζόμενων χρεώσεων που θα αφορά αρχικώς τις επιχειρήσεις οι οποίες τροφοδοτούνται από το δίκτυο μέσης τάσης. Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις περιλαμβάνουν τα ποσά που πληρώνουν οι καταναλωτές για τη μεταφορά του ρεύματος (ΑΔΜΗΕ), τη διανομή (ΔΕΔΔΗΕ), τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ-αφορούν κυρίως τα μη διασυνδεδεμένα νησιά) και το τέλος για τους ρύπους (ΕΤΜΕΑΡ). Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις είναι σημαντικό κομμάτι του λογαριασμού και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τις χρεώσεις προμήθειας που επιβάλλει η ΔΕΗ ή άλλος πάροχος.

Το μέτρο της αναστολής για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις μπορεί να επεκταθεί, αρχικά, από τις επιχειρήσεις και στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή, πόσο θα ισχύσει και αν η αναστολή θα σημαίνει απαλλαγή από τις χρεώσεις ή μετακύλισή τους στο μέλλον. Γιατί, όμως, η κυβέρνηση συνεχίζει να εξαγγέλλει μέτρα, επεκτείνοντάς τα κάθε τόσο; Η δικαιολογία είναι ότι οι τιμές χονδρικής συνεχίζουν να αυξάνονται και ότι τα μέτρα αντικατοπτρίζουν την αντίδραση της κυβέρνησης στις νέες ανάγκες, αν και, ήδη από το περασμένο καλοκαίρι η αγορά γνώριζε με μεγάλη ακρίβεια την τάση για το πού θα οδηγηθούν οι τιμές του ηλεκτρικού.

Ρυθμιζόμενες χρεώσεις

Από την άλλη πλευρά, η αναστολή είσπραξης για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις δημιουργεί θέμα για τα έσοδα των ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, του λογαριασμού ΕΛΑΠΕ, μέσω των οποίων αποζημιώνονται ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Θυμίζει έντονα τα μέτρα που ελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2019 όταν και πάλι είχε μειωθεί το ΕΤΜΕΑΡ για να «κρυφτούν» οι αυξήσεις άνω του 20% που επέβαλλε η κυβέρνηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ώστε να αυξηθούν τα κέρδη της και να οδηγηθεί τώρα σε ιδιωτικοποίηση.

Τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί περιλαμβάνουν επιδότηση 18 ευρώ τον μήνα για λογαριασμούς με κατανάλωση μέχρι 300 κιλοβατώρες, που φθάνει τα 24 ευρώ για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Στο φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας εφαρμόζει έκπτωση 15% προς τους προμηθευτές - πελάτες της, προκειμένου εκείνοι να την μετακυλίσουν στους οικιακούς καταναλωτές, ενώ αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης και διευρύνονται τα κριτήρια υπαγωγής, με στόχο να ενταχθούν κατά τη φετινή περίοδο περισσότερα από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάρτι με «μπόνους» στον ΔΕΔΔΗΕ
Για «πάρτι αυθαιρεσίας στο ΔΕΔΔΗΕ με τα μπόνους των γαλάζιων παιδιών» κάνουν λόγο 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν στη Βουλή
Πάρτι με «μπόνους» στον ΔΕΔΔΗΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο μπουρλότο στη χονδρική ρεύματος
Ενώ οι διακοπές λόγω της πυρκαγιάς απέτρεψαν νέο ρεκόρ στη ζήτηση ρεύματος, ο υπουργός Ενέργειας προέτρεπε τους καταναλωτές να κάνουν... έρευνα αγοράς για να αποφύγουν τις αυξήσεις-σοκ που εφαρμόζει από αύριο...
Νέο μπουρλότο στη χονδρική ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σίμσον: «Φορολογήστε τα ουρανοκατέβατα κέρδη»
Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον, ζήτησε χθες στην ελληνική Βουλή να φορολογηθούν τα υπερκέρδη που δημιουργούν οι εξαιρετικά υψηλές τιμές του ηλεκτρισμού.
Σίμσον: «Φορολογήστε τα ουρανοκατέβατα κέρδη»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πυρηνική... οφσόρ στη Βουλγαρία
Μεγάλος κερδισμένος του πρώτου μήνα της ουκρανικής κρίσης ήταν εμφανέστατα όσοι παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από μονάδες φυσικού αερίου, δηλαδή εκείνοι στα ταμεία των οποίων αναζητούνται τα «ουρανοκατέβατα»...
Πυρηνική... οφσόρ στη Βουλγαρία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας