• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.8°C / 10.5°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 6.6°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.0°C
  3 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.5°C / 5.0°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 1.4°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 7.6°C / 10.7°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 12.5°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  4 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 14.6°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 4.9°C
  1 BF
  74%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 10.0°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 0.8°C / 9.8°C
  0 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.3°C / 10.8°C
  1 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.2°C / 6.7°C
  0 BF
  78%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  1 BF
  87%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Επιστροφή» φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο

 • A-
 • A+
Ο ΕΦΚ φτάνει σήμερα στα 410 ευρώ το χιλιόλιτρο, πλέον ΦΠΑ, και με βάση τα κυβερνητικά σχέδια θα επιστρέφεται ένα μέρος του φόρου, ενδεχομένως 120-150 ευρώ, στους δικαιούχους. Μέχρι σήμερα όμως εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες δεν έχουν λάβει ακόμη την επιστροφή του ΕΦΚ (80 ώς 90 εκατ. ευρώ), η οποία τους αναλογεί για τις ποσότητες πετρελαίου που χρησιμοποίησαν για καλλιέργειες το 2016.

Για περιορισμένο αριθμό αγροτών και μόνο για το 2022 θα ισχύσει η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του διογκούμενου κύματος αυξήσεων στο κόστος παραγωγής των προϊόντων.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται να… κόβεται για τους αγρότες ανακοινώνοντας (στο MEGA) επαναφορά του μέτρου που ίσχυε πριν από τα μνημόνια, όταν εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες δεν έχουν λάβει ακόμη την επιστροφή του ΕΦΚ που τους αναλογεί για τις ποσότητες πετρελαίου που χρησιμοποίησαν για καλλιέργειες το 2016. Τα ποσά που δικαιούνται και δεν έχουν εισπράξει αλλά ούτε έχουν συμψηφιστεί με οφειλές τους προς την Εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία φτάνουν τα 80-90 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, ανήμερα του συλλαλητηρίου που διοργανώνουν οι αγρότες στην Αθήνα, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός θα δώσουν λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο τον επόμενο χρόνο αλλά και στοιχεία για το κόστος.

Οπως είναι ήδη γνωστό, η επιστροφή του ΕΦΚ αφορά μόνο νέους αγρότες και όσους συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα, που σημαίνει ότι από τους 600.000 ενεργούς αγρότες περίπου 100.000 με 120.00 πληρούν τα κριτήρια της ενίσχυσης. Το μέτρο θα συμπεριληφθεί στο τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμό του 2022 ως δεύτερη παρέμβαση μετά τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τις ζωοτροφές.

Η επιστροφή του ΕΦΚ «κόπηκε» το 2016 με την εξίσωση της φορολογίας στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες με αυτό του ντίζελ (στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο) για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, καθώς το «κόκκινο πετρέλαιο» ήταν πιο φθηνό. Για την ιστορία, είχε προηγηθεί η αύξησή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο των αγροτών στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο την 1η Οκτωβρίου 2015, από 66 ευρώ που ήταν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Ο ΕΦΚ φτάνει σήμερα στα 410 ευρώ το χιλιόλιτρο, πλέον ΦΠΑ, και με βάση τα κυβερνητικά σχέδια θα επιστρέφεται ένα μέρος του φόρου, ενδεχομένως 120-150 ευρώ, στους δικαιούχους βάσει ειδικών κριτηρίων. Πιο συγκεκριμένα, το ποσό της επιστροφής του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου ανά δικαιούχο υπολογίζεται με βάση την ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζεται ότι απαιτείται για την εκτέλεση όλων των επεμβάσεων για κάθε καλλιέργεια ή ομάδα καλλιεργειών καθώς και σε κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου.

Για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων χρησιμοποιούνται δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας) και καθορίζονται το είδος και ο αριθμός των επεμβάσεων ανά καλλιέργεια ή ομάδα καλλιέργειας, καθώς και κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου, με βάση τα γενικά και γεωργοτεχνικά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τη διαφοροποίηση από περιοχή σε περιοχή για την ίδια καλλιέργεια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνο σε 176.000 αγρότες η επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο
Ανθρακες ο θησαυρός των εξαγγελιών της κυβέρνησης για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος το οποίο στροβιλίζεται στη δίνη της ενεργειακής ακρίβειας που έχει ανεβάσει στα ύψη το κόστος παραγωγής στον πρωτογενή...
Μόνο σε 176.000 αγρότες η επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολογική επένδυση... στην ακρίβεια!
Προϋπολογισμό… ανάπτυξης με μεγάλες περικοπές στα μέτρα στήριξης και περισσότερους φόρους κατά 4,1 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά μέσω της αύξησης των εισοδημάτων και της αναθέρμανσης της κατανάλωσης κατέθεσε η...
Φορολογική επένδυση... στην ακρίβεια!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η τρύπα στα έσοδα φέρνει φοροελέγχους
Σαφάρι φορολογικών ελέγχων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας και σε νησιά ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να «θρέψει» τις εισπράξεις οι οποίες στο τετράμηνο υστερούν...
Η τρύπα στα έσοδα φέρνει φοροελέγχους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κερδισμένοι & χαμένοι από μέτρα και αντίμετρα
Με το βλέμμα στα αντίμετρα βρίσκεται η μικρομεσαία τάξη που θα πρέπει -και πάλι- να πληρώσει το «μάρμαρο» των μνημονίων. Μόνο με την εφαρμογή των αντίμετρων τα οποία τελούν υπό τον όρο ότι η Αθήνα θα πιάσει...
Κερδισμένοι & χαμένοι από μέτρα και αντίμετρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πασχαλινό... (ΔΟΥ)ναι και λαβείν
Τροπολογίες για τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τον χρόνο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και την καταβολή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα κατατέθηκαν, μεταξύ άλλων, χθες...
Πασχαλινό... (ΔΟΥ)ναι και λαβείν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρατείνεται ώς τον Φεβρουάριο το πλαστικό... αφορολόγητο
Παράταση για τον Φεβρουάριο παίρνει το σχέδιο των e-αποδείξεων βάσει των οποίων μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες είναι υποχρεωμένοι από φέτος να «χτίζουν» το αφορολόγητο ποσό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το...
Παρατείνεται ώς τον Φεβρουάριο το πλαστικό... αφορολόγητο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας