• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.4°C / 30.2°C
  2 BF
  25%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 28.3°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 28.8°C
  0 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.0°C
  2 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  54%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 29.0°C
  0 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 25.4°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.1°C / 27.7°C
  1 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.2°C / 29.9°C
  2 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  1 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  42%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.9°C / 28.3°C
  4 BF
  57%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 24.5°C / 29.9°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.4°C
  3 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 27.8°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  61%
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: «Μετεξεταστέο» το εγχείρημα εμπλοκής ιδιωτών στην έκδοση συντάξεων

 • A-
 • A+

Η έκδοση των συντάξεων, ούτε κάτι εύκολο κι απλό είναι, αλλά ούτε μπορεί να αποτελέσει κι ευκαιριακή επιλογή, σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, μετά το φιάσκο του διαγωνισμού του e-ΕΦΚΑ, στον οποίο συμμετείχαν λογιστές και δικηγόροι.

Στον διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, καθώς τη Δευτέρα που ήταν αρχικά προγραμματισμένο τέθηκε εκτός λειτουργίας η πλατφόρμα, από τους 1.200 που είχαν δηλώσει συμμετοχή προσήλθαν λιγότεροι από τους μισούς, ενώ τη βάση κατόρθωσαν να περάσουν μόλις 179.

Μετά από όλα αυτά, η ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ χαρακτηρίζει «μετεξεταστέο» το εγχείρημα εμπλοκής των ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων, σημειώνοντας επίσης ότι «η πενιχρή αυτή συμμετοχή, είναι περισσότερο απόδειξη αυτογνωσίας των ενδιαφερόμενων ιδιωτών, διότι δείχνει να έχουν αντιληφθεί, ότι η εμπλοκή στην έκδοση των συντάξεων, ούτε κάτι εύκολο κι απλό είναι, αλλά ούτε μπορεί να αποτελέσει κι ευκαιριακή επιλογή. Τουναντίον, δημιουργεί μεγάλες ευθύνες (ποινικές κι αστικές), γι’ αυτό κι απαιτεί πλήρης αφοσίωση, πάρα πολύ μελέτη και γνώση του αντικειμένου και κυρίως αποκλειστικότητα στην συγκεκριμένη ενασχόληση».

Η ανακοίνωση της ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

«Μετεξεταστέο» το εγχείρημα εμπλοκής ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων

Τα αποκαρδιωτικά αποτελέσματα της χθεσινής ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης πιστοποίησης ιδιωτών για την έκδοση των συντάξεων, όπου προσήλθαν απ’ όσους είχαν αιτηθεί να συμμετάσχουν λιγότεροι από τους μισούς (47,6%), κι από αυτούς να καταφέρνουν τελικά να ξεπεράσουν τη βάση των απλοϊκών ερωτήσεων που τους τέθηκαν, οι μόλις εκατόν εβδομήντα εννιά (179) συμμετέχοντες, καθιστά το όλο εγχείρημα «μετεξεταστέο».

Η πενιχρή αυτή συμμετοχή, είναι περισσότερο απόδειξη αυτογνωσίας των ενδιαφερόμενων ιδιωτών, διότι δείχνει να έχουν αντιληφθεί, ότι η εμπλοκή στην έκδοση των συντάξεων, ούτε κάτι εύκολο κι απλό είναι, αλλά ούτε μπορεί να αποτελέσει κι ευκαιριακή επιλογή. Τουναντίον, δημιουργεί μεγάλες ευθύνες (ποινικές κι αστικές), γι’ αυτό κι απαιτεί πλήρης αφοσίωση, πάρα πολύ μελέτη και γνώση του αντικειμένου και κυρίως αποκλειστικότητα στην συγκεκριμένη ενασχόληση.

Για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο απογοητευτικό αποτέλεσμα, θα την κάνει να αντιληφθεί την πραγματικότητα κι ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, οδηγώντας την προς την κατεύθυνση που τόσο καιρό της επισημαίνουμε και που είναι:

1. Ο εκσυγχρονισμός των πληροφοριακών συστημάτων του e-ΕΦΚΑ και η επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του συστήματος ΑΤΛΑΣ,

2. Η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων εργασίας με μόνιμο προσωπικό, ώστε να αυξηθεί ακόμα περαιτέρω ο ρυθμός έκδοσης των συντάξεων,

3. Η συνέχιση της προσπάθειας για την απλοποίηση των διαδικασιών και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Εάν ακόμα και τώρα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, κάνει το σωστό και λογικό, αναθεωρώντας την κατεύθυνση που ακολουθεί, «επενδύοντας» στο ανθρώπινο δυναμικό του e-ΕΦΚΑ, στηρίζοντας έμπρακτα κι όχι αποδομώντας τον φορέα, τότε πολύ σύντομα, θα δει και χειροπιαστά θετικά αποτελέσματα. Στην αντίθετη περίπτωση, το μόνο που θα καταφέρει, θα είναι να χάσει πολύτιμο χρόνο φτιάχνοντας πύργους στην άμμο, με αποτελέσματα ανάλογα του χθεσινού «φιάσκου».

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φιάσκο στον διαγωνισμό για πιστοποίηση λογιστών και δικηγόρων από τον ΕΦΚΑ
Eπρόκειτο να περάσουν από εξετάσεις για πιστοποίηση από τον ΕΦΚΑ 1.200 λογιστές και δικηγόροι, ώστε να μπορούν να βγάζουν  συντάξεις δικαιούχων, αλλά τέθηκε εκτός λειτουργίας η πλατφόρμα. 
Φιάσκο στον διαγωνισμό για πιστοποίηση λογιστών και δικηγόρων από τον ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνταξιούχοι σε παγίδα δεκαετίας
Το ερώτημα αυτό αναφέρεται στη δυνατότητα έκδοσης της αντίστοιχης συνταξιοδοτικής απόφασης από πιστοποιημένο ιδιώτη (δικηγόρο η λογιστή) και ζητά τη σύμφωνη γνώμη του υποψήφιου συνταξιούχου.
Συνταξιούχοι σε παγίδα δεκαετίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δικηγορικές εισπρακτικές εταιρείες νέου τύπου για τις συντάξεις
Εντονες αντιδράσεις για την εκχώρηση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων σε ιδιώτες ● Με φόντο τον σκόπελο της συνταγματικότητας προετοιμάζεται η νομοθετική ρύθμιση.
Δικηγορικές εισπρακτικές εταιρείες νέου τύπου για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινούν άμεσα οι «συντάξεις στο περίπου»
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που απορρέει από εγκύκλιο του διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει επιλυθεί το πρόβλημα με την απονομή των κύριων συντάξεων... τουλάχιστον.
Ξεκινούν άμεσα οι «συντάξεις στο περίπου»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΑΕΔ χωρίς... ανέργους και συντάξεις self service
Με το εφεύρημα Χατζηδάκη για «συντάξεις εμπιστοσύνης» ελαχιστοποιείται ο έλεγχος των στοιχείων για τα προ του 2002 ένσημα, την ώρα που τον περασμένο Ιανουάριο μία στις τρεις αιτήσεις συνταξιοδότησης που...
ΟΑΕΔ χωρίς... ανέργους και συντάξεις self service

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας