• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 6.9°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.6°C / 8.0°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 10.4°C
  1 BF
  26%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 8.6°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 4.9°C
  2 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.1°C / 7.6°C
  1 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 5.2°C
  5 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.9°C / 9.6°C
  1 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 8.2°C
  5 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.9°C
  5 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 5.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 10.9°C
  3 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.5°C
  0 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.6°C / 9.4°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.7°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.6°C / 6.4°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 6.5°C
  1 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.8°C / 8.3°C
  2 BF
  43%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  46%
ΔΑΓΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς μοιράζεται η πίτα των ρύπων

 • A-
 • A+
Στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος το 47,8% των εσόδων, ύψους 1 δισ. φέτος, ενώ το μερίδιο του ΕΛΑΠΕ περιορίζεται στο 30%, από 72% το 2019 ● «Εκπληξη» το μπόνους 1% στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης που διπλασιάζει τα έσοδά του, τα οποία είναι άγνωστο πού θα διατεθούν.

Μπορεί η υπουργική απόφαση για το πώς θα εφαρμοστεί η επιδότηση στους «φλεγόμενους» λογαριασμούς ρεύματος να καθυστερεί υπέρμετρα, εκδόθηκε όμως ήδη άλλη με το πώς θα μοιραστεί το 1 δισ. ευρώ των ρύπων που περιλαμβάνει και κάποιες «εκπλήξεις». Τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων αναμένεται φέτος να φτάσουν το 1 δισ. καθώς η τιμή τους καθορίζεται χρηματιστηριακά και πήρε τον ανήφορο μετά την άρση των αυστηρών λοκντάουν.

Εως και πέρυσι, το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων που συγκεντρώνονταν κατέληγαν στον λογαριασμό ενίσχυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ο λογαριασμός αυτός ονομάζεται ΕΛΑΠΕ και είχε υποστεί τεράστιο πλήγμα μετά την απόφαση να μειωθεί το τέλος εναέριων ρύπων που περιλαμβάνεται σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και ονομάζεται ΕΤΜΕΑΡ.

Το ΕΤΜΕΑΡ μειώθηκε το 2019 για να «πονέσουν» λιγότερο οι αυξήσεις άνω του 20% στα τιμολόγια της ΔΕΗ που ανακοίνωσε τότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με την πανδημία και την κατάρρευση των τιμών, ήταν ο ΕΛΑΠΕ να γίνει ελλειμματικός και η κυβέρνηση να λάβει άλλα μέτρα, όπως το τέλος στο πετρέλαιο κίνησης για να διασωθεί.

Στο μεταξύ, όμως, προέκυψαν δύο τινά: η κατακόρυφη άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών (π.χ. φυσικό αέριο) και η ταυτόχρονη άνοδος στην τιμή των δικαιωμάτων. Η πρώτη ενεργοποίησε τις ρήτρες αναπροσαρμογής με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί λιανικής να εμφανίζουν ήδη αυξήσεις έως 170% όπως πρόσφατα ανακοίνωσε η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ. Η κυβέρνηση θέλησε να δείξει ότι αντιδρά και ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει επιδότηση στους λογαριασμούς δεσμεύοντας 500 εκατ. ευρώ.

Για να συμβεί όμως αυτό χρειάζεται να εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος-Ενέργειας (ΥΠΕΝ) που ακόμη αναμένεται. Ομως το ΥΠΕΝ εξέδωσε στις 30 Οκτωβρίου, χωρίς να δώσει ιδιαίτερη δημοσιότητα, την άλλη απόφαση για το πώς θα κατανεμηθούν τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων, βάσει της οποίας:

● Το 47,86% διατίθεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να μοιραστεί ως επιδότηση στους λογαριασμούς.

● Στον ΕΛΑΠΕ διατίθεται το 30% ενώ το 2019 είχε διατεθεί το 72%. Υποτίθεται ότι αυτό δεν θα πλήξει τη βιωσιμότητα του λογαριασμού όσο τα δικαιώματα ρύπων μένουν σε ψηλά επίπεδα.

● Το ποσοστό που διατίθεται στο Πράσινο Ταμείο διατηρείται συνολικά στο 6% και υποτίθεται ότι το 4,5% κατευθύνεται στις περιοχές όπου κλείνουν τα λιγνιτικά εργοστάσια ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία.

Νέα «λίστα Πέτσα»;

Εκπληξη αποτελεί η θέσπιση πόρου 1% επί των δικαιωμάτων ρύπων, δηλαδή περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ, υπέρ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) «για τη χρηματοδότηση δράσεων για την προστασία, διατήρηση και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος». Ο ΕΟΑΝ είναι ο οργανισμός που θα έπρεπε να είχε οργανώσει την ανακύκλωση, η οποία καρκινοβατεί επί χρόνια. Τα έσοδά του προέρχονταν ώς τώρα από τις συνδρομές των συστημάτων ανακύκλωσης (π.χ. μπλε κάδοι-σπιτάκια) και το τέλος της πλαστικής σακούλας και έφταναν έως τώρα στα 13,5 εκατομμύρια ετησίως.

Με τα 10 εκατομμύρια των ρύπων, τα έσοδα σχεδόν διπλασιάζονται δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με το πού θα καταλήξουν. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει αίτημα υπαινισσόμενοι νέα «λίστα Πέτσα» καθώς ζητούσαν να μάθουν πώς θα οργανωθεί το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής του ΕΟΑΝ ύψους 1,47 εκατ. που είχε εγκρίνει η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαβούλευση για τα τιμολόγια ρεύματος... του 2022!
Tην ώρα που χιλιάδες καταναλωτές ηλεκτρισμού περιμένουν με τρόμο τον επόμενο λογαριασμό για να δουν την «απανταχούσα» των θερινών αυξήσεων, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ξεκινά νέα διαβούλευση με τους...
Διαβούλευση για τα τιμολόγια ρεύματος... του 2022!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητική «φάρσα» με τις αυξήσεις στο ρεύμα
Βραχυκυκλωμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική της στην ενέργεια, η κυβέρνηση βλέπει τώρα τις επιπτώσεις από την ξέφρενη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και αφήνει να διαρρεύσουν...
Κυβερνητική «φάρσα» με τις αυξήσεις στο ρεύμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το... θαύμα της μείωσης του ελλείμματος στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ
Οι καταναλωτές σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος, με επιβαρύνσεις ύψους 142 εκατ. ευρώ. Μια αποκρυπτο-γράφηση στις απαντήσεις του διαχειριστή του λογαριασμού ΔΑΠΕΕΠ στα ερωτήματα της «Εφ.Συν.».
Το... θαύμα της μείωσης του ελλείμματος στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε «τρενάκι τρόμου» η αγορά ρεύματος
Η εφαρμογή του «τάργκετ μόντελ», εκτός από αύξηση των τιμών χονδρικής, δρομολογεί και κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων μικρών εταιρειών. Κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για την έγκριση 4 στρατηγικών επενδύσεων στις...
Σε «τρενάκι τρόμου» η αγορά ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καυτή πατάτα» το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ
Ιδιαίτερη προσπάθεια να πείσει ότι δεν έπεσε θύμα της... επιτυχίας του αλλά του κορονοϊού κατέβαλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας ενώπιον επενδυτών στο Athens Investment...
«Καυτή πατάτα» το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαράτσια με το... καλή χρονιά
Σημαντικές πρόσθετες χρεώσεις από το 2022 στην τιμή του ρεύματος, στα διόδια και στα δημοτικά τέλη ● Επιβολή περιβαλλοντικής εισφοράς στα πλαστικά και χάρτινα κυπελλάκια για ποτά και στα δοχεία τροφίμων.
Χαράτσια με το... καλή χρονιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας