• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.4°C / 25.2°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.1°C / 24.7°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  3 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 23.3°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.3°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 25.0°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.4°C
  2 BF
  20%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 22.8°C
  3 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 21.9°C
  3 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.8°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.0°C / 23.7°C
  1 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.4°C / 25.9°C
  3 BF
  19%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 26.6°C
  3 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.6°C / 25.4°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.5°C
  3 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 23.3°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  41%
AP Photo/Michael Probst

Ο κλειδοκράτορας της ρευστότητας

 • A-
 • A+

Είναι αυτός που σφίγγει και χαλαρώνει τη θηλιά, αυτός που βυθίζει και τραβά -για δυο-τρεις γρήγορες αναπνοές- το κεφάλι από το νερό, είναι ο φυσικός αυτουργός των πολλαπλών πνιγμών του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Οι μικρές ανάσες που προσφέρει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του μηχανισμού χορήγησης έκτακτης ρευστότητας (ELA) τους τελευταίους μήνες, η μειλίχια στάση του στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, η άρνησή του να ακολουθήσει τη σκληρή ρητορική του διοικητή της Bundesbank Γενς Βάιντμαν και των άλλων «γερακιών» της ΕΚΤ, κάνουν αρκετούς να λένε ότι ο Ντράγκι είναι φίλος της Ελλάδας. Η αλήθεια είναι ότι ούτε φίλος είναι ούτε εχθρός. Ο «σούπερ Μάριο» είναι απλά ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση, για την κατάλληλη δουλειά. Αυτό ήταν άλλωστε πάντα.

Στην ελληνική υπόθεση είναι αναμφισβήτητα ο αυτουργός του στραγγίσματος της ρευστότητας, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο μοχλό πίεσης των δανειστών προς την Αθήνα.

Πριν καλά καλά προλάβει να κάνει τα πρώτα βήματά της η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο Ντράγκι, επικαλούμενος την εκπνοή του προγράμματος προσαρμογής και τη μη ύπαρξη νέου, ανέστειλε την εξαίρεση (waiver) που υπήρχε για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ως εχέγγυου για τη χορήγηση ρευστότητας.

Εκλεισε έτσι μία από τις δύο βασικές στρόφιγγες χορήγησης ρευστότητας στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα περνώντας τη θηλιά γύρω από τον λαιμό της νέας κυβέρνησης. Αφησε μισάνοιχτη μόνο τη βάνα του έκτακτου μηχανισμού (ΕLA) από τον οποίο οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να δανείζονται αλλά με πολύ υψηλότερο επιτόκιo.

Εκτοτε αποφασίζοντας αρχικά κάθε δύο εβδομάδες, αργότερα κάθε μία και τον τελευταίο καιρό σχεδόν κάθε μέρα, ελέγχει μέχρι σταγόνας το ρευστό που θα περάσει στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, δημιουργώντας έτσι τεράστια πίεση στην κάλυψη των αναγκών του ελληνικού Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής ο Ντράγκι έγκαιρα είχε αποκλείσει την Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Υπό κανονικές συνθήκες βέβαια η ΕΚΤ ως κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης θα έπρεπε να είναι και κεντρική τράπεζα της Ελλάδας και ως τέτοια να μεριμνά με κάθε μέσο για τη διασφάλιση της ρευστότητας και της ομαλότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Η ιστορία όμως έχει δείξει ότι αυτό το εντελώς ανεξάρτητο ίδρυμα της ευρωζώνης, που δεν λογοδοτεί σε κανέναν, εξυπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα.

Τρανή απόδειξη, το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης –της αγοράς δηλαδή κρατικών ομολόγων και άλλων τίτλων ύψους 1,1 τρισ. ευρώ από ιδιώτες- που προαναγγέλθηκε μετά βαΐων και κλάδων από τον Ντράγκι ως λύση για την αναθέρμανση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ανάλογα προγράμματα εφάρμοσαν νωρίτερα και οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας δαπανώντας τρισεκατομμύρια. Οι οικονομίες τους όμως ύστερα από ένα ξέσπασμα επανέρχονται σήμερα σε ρυθμούς μετριότητας.

Από την άλλη πλευρά βέβαια η προαναγγελία αγορών κρατικών τίτλων από την ΕΚΤ τροφοδότησε εκτόξευση των τιμών και φούσκα στις αγορές των ομολόγων. Γνωρίζοντας ότι θα «πέσει» ένα τρισ. ευρώ, οι αγορές φούσκωσαν επί μήνες τις τιμές των ομολόγων.

Αποτέλεσμα, η ΕΚΤ να αγοράζει σήμερα υπερτιμημένους τίτλους επιβαρύνοντας τόσο τον ισολογισμό της όσο και τους Ευρωπαίους φορολογουμένους, ενώ την ίδια στιγμή κάποιες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα ξεφορτώνονται σε καλή τιμή κάποια «βαρίδια» του χαρτοφυλακίου τους.

Στην Goldman Sachs

AP Photo/Virginia Mayo

Η επιλογή αυτή δεν είναι βέβαια άσχετη με την πορεία του κυρίου Ντράγκι στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μεταξύ 2002-2005 διετέλεσε αντιπρόεδρος της Goldman Sachs στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη γαλλική Le Monde, η αμερικανική τράπεζα (γνωστή και ως Government Sachs) είχε φτιάξει ένα δίκτυο στη Γηραιά Ηπειρο, το οποίο όπως και στις ΗΠΑ είχε στόχο την ενίσχυση της επιρροής της σε κυβερνητικούς θώκους.

Ο Ντράγκι ήταν μέλος αυτού του δικτύου και ένας από τους βασικούς «μάγειρες» των περιβόητων swaps της Goldman που έκρυψαν μέρος από τα χρέη χωρών, όπως η Ελλάδα, προκειμένου να ενταχθούν στην ευρωζώνη.

Στο περιβόητο μαγείρεμα φέρεται ότι συμμετείχαν ακόμη ο πρώην πρόεδρος της ΤτΕ Λουκάς Παπαδήμος και ο Μάριο Μόντι που διετέλεσε σύμβουλος της Goldman. Αμφότεροι έγιναν πρωθυπουργοί λίγα χρόνια αργότερα στην εποχή των μνημονίων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βιομηχανία παραγωγής φιλοκυβερνητικών δηλώσεων
Η «είδηση» ότι χωρίς Μνημόνιο η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες σταματά, ήταν γνωστή εδώ και καιρό. Το είχε πει ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, από τον περασμένο Οκτώβριο. Κάποιοι...
Βιομηχανία παραγωγής φιλοκυβερνητικών δηλώσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Η Αθήνα αποφασίζει εάν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο»
Κουβέντα για... τέταρτο πρόγραμμα επιχειρεί να ανοίξει ο Μάριο Ντράγκι δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ μίλησε για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών...
«Η Αθήνα αποφασίζει εάν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προειδοποιητικές βολές κεντρικών τραπεζιτών προς τον Τραμπ
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε ότι η χαλάρωση της νομοθεσίας στην τρέχουσα περίοδο είναι επικίνδυνη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση των κινήτρων που οδήγησαν στην κρίση. Βροντερό...
Προειδοποιητικές βολές κεντρικών τραπεζιτών προς τον Τραμπ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο «πραξικόπημα» στην Πειραιώς
Με επιστολή, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, λίγα λεπτά αφού είχε αρχίσει η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Πειραιώς, ο SSM ζήτησε, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αναβολή της συνεδρίασης μέχρι να ολοκληρώσει τις…...
Νέο «πραξικόπημα» στην Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Είναι το Δημόσιο, ηλίθιε!*
Μήνυμα για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και την τόνωση της ζήτησης, προκειμένου να «ξαναπάρει μπρος» η οικονομία, έστειλαν χθες από διαφορετικές πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής...
Είναι το Δημόσιο, ηλίθιε!*
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο στόχαστρο των οίκων η Πορτογαλία
Μετά την αδυναμία σχηματισμού μιας νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης, το πολιτικό ρίσκο για τη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Ετσι το ενδεχόμενο μιας υποβάθμισης των πορτογαλικών κρατικών...
Στο στόχαστρο των οίκων η Πορτογαλία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας