Σε αναδιάταξη των κινήσεων προχωρά το οικονομικό επιτελείο με το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού που βρίσκεται σε μέγγενη μετά την έξαρση της ακρίβειας και την αναζωπύρωση της πανδημίας που ανατρέπει τους σχεδιασμούς και επιφέρει νέα πλήγματα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζουν ότι η δυναμική της πανδημίας αλλάζει τα δεδομένα και σε συνδυασμό με το ράλι των ανατιμήσεων στην αγορά –όπου στην κορυφή βρίσκονται οι τιμές στην ενέργεια που λειτουργούν ως καταλύτες αυξήσεων σε πολλά προϊόντα– επιτάσσει ενεργοποίηση νέου πλέγματος μέτρων, που αφενός θα αποτρέψουν επιβαρύνσεις και αφετέρου θα δώσουν ανάσες στη χειμαζόμενη αγορά.
Ωστόσο, πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν ήδη εξαντληθεί οπότε αν υπάρξουν νέα πυρομαχικά για την αντιμετώπιση των κραδασμών στην πραγματική οικονομία, αυτά θα έρθουν από εξωτερικό δανεισμό και σε καμία περίπτωση από το «μαξιλάρι» των εσόδων των 39 δισ. ευρώ, το οποίο αν πειραχτεί θα μεταδώσει λάθος στις αγορές και θα ανεβάσει κατακόρυφα το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο.
Με τα περιθώρια για έξτρα παρεμβάσεις να προδιαγράφονται ασφυκτικά και να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία των εσόδων στο τελευταίο δίμηνο του έτους, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν εναλλακτικά να μεταθέσουν τις αποφάσεις για τη δεύτερη και πιο ισχυρή δόση μέτρων στήριξης στα νοικοκυριά και τους καταναλωτές στις αρχές του 2022, όπου το αποτύπωμα της ακρίβειας θα είναι πιο ισχυρό, ενώ θα υπάρχει ασφαλέστερη εκτίμηση με την εξέλιξη της πανδημίας.
Αλλωστε από το καλοκαίρι και μετά το βάρος από το Γενικό Λογιστήριο δίνεται στη συγκράτηση των ελλειμμάτων από τη στιγμή που ο προϋπολογισμός κινείται ήδη στην κόψη του ξυραφιού μετά τα πακέτα για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας που κόστισαν 1 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Εξέλιξη που οδήγησε το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 7,4% του ΑΕΠ από το 7,1% που ήταν η τελευταία επί τα χείρω αναθεώρηση.
Κατόπιν τούτου στο υπουργείο Οικονομικών στέκονται μακριά από οποιαδήποτε νέα απόφαση που θα διογκώσει το δημοσιονομικό κόστος και θα ανεβάσει πάνω από τα 16,8 δισ. ευρώ τον λογαριασμό για το Δημόσιο. Για το 2022 τα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας μειώνονται δραστικά σε μόλις 2,9 δισ. ευρώ, ωστόσο αρμόδιες πηγές ανοίγουν παράθυρο για μεγαλύτερο πακέτο παρεμβάσεων με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί έως τις 20 Νοεμβρίου στη Βουλή, λόγω και της ρήτρας διαφυγής που θα είναι και το επόμενο έτος σε ισχύ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας