• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 26.2°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.3°C / 25.2°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 24.4°C
  1 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 19.6°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.1°C
  0 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.1°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 25.2°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.4°C
  2 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 21.2°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.5°C / 25.6°C
  0 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  1 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 24.9°C
  1 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 18.3°C / 22.7°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 22.3°C
  0 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  88%

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θεωρεί ότι «τα έμμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα μας, όπως ενδυνάμωση της οικονομίας, τόνωση των επενδύσεων και ενίσχυση της απασχόλησης, είναι σημαντικά» σε μια δυσμενή συγκυρία για την Ελλάδα

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Σνόμπαραν» την Ελλάδα τα βαριά πορτοφόλια

 • A-
 • A+
Τα έσοδα που έδρεψε το Δημόσιο στα δύο χρόνια λειτουργίας του προγράμματος του «διαμένοντος μη κατοίκου» ήταν μόλις 9,4 εκατ. ευρώ, λιγότερα από όσα εισέπραξε ο προϋπολογισμός τον Σεπτέμβριο από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά, τα καπνικά και τα ενεργειακά προϊόντα.

Πενιχρά οικονομικά οφέλη είχε η εφαρμογή του θεσμού του «διαμένοντος μη κατοίκου» (Non-Dom) για τη χώρα μας, όταν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Μεγάλη Βρετανία, το συγκεκριμένο ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο κάνει πάταγο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα που έδρεψε το Δημόσιο στα δύο χρόνια λειτουργίας του προγράμματος είναι μόλις 9,4 εκατ. ευρώ, λιγότερα από όσα εισέπραξε ο προϋπολογισμός τον Σεπτέμβριο από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά, τα καπνικά και τα ενεργειακά προϊόντα (11 εκατ. ευρώ).

Στο οικονομικό επιτελείο μένουν ικανοποιημένοι ακόμη και με αυτά τα ποσά, πανηγυρίζοντας για τους 75 επενδυτές (μαζί με τα συγγενικά τους πρόσωπα φτάνουν τους 98) από 21 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι Αυστραλία, Αργεντινή, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Κύπρος, Λίβανος, Μάλτα, Μονακό, Ομάν, Παναμάς, Ρωσία, Σενεγάλη, Τσεχία, που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Οι συνταξιούχοι που δηλώνουν φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδας ανέρχονται σε 157.

Επίσης, ήδη για το 2021 έχουν υποβάλει αίτηση να υπαχθούν στις ευεργετικές διατάξεις περίπου 1.000 φυσικά πρόσωπα, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, με την όλη διαδικασία να βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς έχει δοθεί παράταση της προθεσμίας προσκόμισης των σχετικών δικαιολογητικών μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Παρουσιάζοντας τα προηγούμενα στοιχεία ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι «τα έμμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα μας, όπως ενδυνάμωση της οικονομίας, τόνωση των επενδύσεων και ενίσχυση της απασχόλησης, είναι σημαντικά» σε μια δυσμενή συγκυρία για την Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι το κίνητρο για να μεταφέρουν την κατοικία τους στην Ελλάδα οι ξένοι με «βαριά» πορτοφόλια προβλέπει την καταβολή ετήσιου φόρου 100.000 ευρώ ανεξαρτήτως του ύψους του εισοδήματος που αποκτούν στο εξωτερικό. Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στις ευνοϊκές διατάξεις είναι να αποδεικνύει ότι o ίδιος ο ενδιαφερόμενος ή συγγενικό του πρόσωπο, ή μέσω νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας στο οποίο ή στην οποία, αντίστοιχα, έχει την πλειοψηφία των μετοχών ή μεριδίων, πραγματοποιεί τρεις κατ’ ανώτατο όριο διακριτές επενδύσεις, συνολικού ποσού που δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 500.000 ευρώ.

Τουλάχιστον μέχρι Απρίλιο η πληθωριστική φωτιά

Καμπανάκι για την ακρίβεια χτυπάει το ΚΕΠΕ καθώς η έξαρση που παρατηρείται σε όλα σχεδόν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες υπονομεύει τις προοπτικές της ανάκαμψης, όπου για φέτος ο στόχος της κυβέρνησης είναι για ρυθμό μεγέθυνσης άνω του 6,1% που προβλέπει το προσχέδιο. Μάλιστα οι οικονομολόγοι του ΚΕΠΕ βλέπουν ανάκαμψη «τύπου V» και όχι «U» και ότι αυτή η επιτάχυνση που θα σημειώσει το ΑΕΠ θα επαληθεύσει τη θεωρία του ελατηρίου.

Ωστόσο ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ΚΕΠΕ είναι η ακρίβεια που παρουσιάζει ραγδαία αύξηση πλήττοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και απειλώντας με συρρίκνωση την κατανάλωση που αποτελεί κινητήριο μοχλό της ανάπτυξης. Παράλληλα υπονομεύει την αντισταθμιστική ισχύ του πακέτου στήριξης των 500 εκατ. ευρώ, βάζοντας στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου σενάριο ενίσχυσης και επέκτασης των παρεμβάσεων για την αναπλήρωση των απωλειών στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

«Οι αυξήσεις είναι ιδιαίτερα αισθητές στην ενέργεια (φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός, πετρέλαιο), στις μεταφορές και στις πρώτες ύλες», αναφέρει το Κέντρο Προγραμματισμού, δίνοντας ως παράδειγμα την τιμή του πετρελαίου, η οποία σκαρφάλωσε σε περίπου 84 δολάρια ανά βαρέλι και είναι τέσσερις φορές υψηλότερη από εκείνη που είχε καταγραφεί εν μέσω πανδημίας (περίπου 20 δολ. ανά βαρέλι εντός του Απριλίου του 2020). Την ίδια στιγμή τα ηλεκτρολογικά είδη έχουν αυξηθεί έως και 60% από την αρχή του χρόνου, ενώ το κόστος ενός κοντέινερ έχει εκτιναχθεί από τα 1.500 ευρώ πέρυσι στα 12.000 ευρώ φέτος (!).

Το κύμα ακρίβειας έχει φουντώσει τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Οκτώβριο οδηγείται σε επίπεδα άνω του 3% που θα συνιστά ρεκόρ από τον Οκτώβριο του 2011. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πληθωριστική φωτιά θα παραμείνει σε ισχύ τους επόμενους μήνες καθώς το κύμα ανατιμήσεων δεν αναμένεται να «ξεφουσκώσει» νωρίτερα από τον Απρίλιο του 2022. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ζήτησε να μη δημιουργούνται πληθωριστικές προσδοκίες, επισημαίνοντας ότι «μπορεί ο τιμάριθμος τον Οκτώβριο να κινείται υψηλότερα από ό,τι περιμέναμε, αλλά το φαινόμενο φαίνεται παροδικό και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να λειτουργήσουν και οι επιχειρήσεις». Εκτίμησε, δε, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα αρχίσουν να μειώνονται από τις αρχές του 2022 στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων, με εξαίρεση αυτά της ενέργειας, όπου η αποκλιμάκωση θα φανεί από το β’ τρίμηνο.

Δεύτερη ευκαιρία για επιδότηση έως 4.000 ευρώ

Τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή τον Απρίλιο του 2021 να διεκδικήσουν εκ των υστέρων τη δωρεάν επιδότηση από 1.000 έως 4.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων δίνει η ΑΑΔΕ με το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας για την υποβολή των ενστάσεων. Ετσι όσοι έμειναν εκτός της ενίσχυσης μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία και παραστατικά που αποδεικνύουν ότι πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις του νόμου προκειμένου να λάβουν τα ποσά της επιδότησης, η οποία είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη, ανεκχώρητη και δεν συμψηφίζεται με χρέη προς το Δημόσιο.

Τα ποσά της αποζημίωσης που έχει ήδη καταβληθεί σε πάνω από 100.000 επιχειρήσεις διαμορφώνονται σε 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζομένους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζομένους και 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζομένους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εύσημα αλλά και συστάσεις για φειδώ
Στήριξη με… μέτρο συνέστησε στην κυβέρνηση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ για να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση με τα ελλείμματα, αφού τα χειρότερα της ενεργειακής κρίσης είναι ακόμη μπροστά.
Εύσημα αλλά και συστάσεις για φειδώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΦΙΑ: σχέδια για τις αλλαγές το ’22
Σε επανασχεδιασμό του ΕΝΦΙΑ του 2022, με παρεμβάσεις στις κλίμακες και στους συντελεστές παλαιότητας για την αντιστάθμιση των επιβαρύνσεων από την αύξηση έως και 250% των αντικειμενικών τιμών, προχωρεί το...
ΕΝΦΙΑ: σχέδια για τις αλλαγές το ’22
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλα 2,5 δισ. στον κουμπαρά
Σε προληπτική αποταμίευση λόγω της αβεβαιότητας για την πορεία της πανδημίας προχωρά η κυβέρνηση, βγαίνοντας με 10ετές ομόλογο σήμερα στις διεθνείς αγορές προκειμένου να δανειστεί 2,5 δισ. ευρώ.
Αλλα 2,5 δισ. στον κουμπαρά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σοκ και δέος με τα φορολογικά έσοδα του Ιουνίου
Μηνύματα καταβαράθρωσης των δημοσίων εσόδων τον Ιούνιο φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών, με τη βουτιά στις εισπράξεις να αγγίζει το 40% ανεβάζοντας στο κόκκινο την αγωνία των επιτελών, καθώς αντίστοιχες...
Σοκ και δέος με τα φορολογικά έσοδα του Ιουνίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητείται ρευστό χρήμα για τα κρατικά ταμεία
Αγώνα δρόμου για τη ρευστότητα ξεκινά η κυβέρνηση διανύοντας ένα τρίμηνο φωτιά με σκληρές μάχες στην Ε.Ε. για το ύψος των πόρων από τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης αλλά και με ασκήσεις δύσκολης ισορροπίας για τον...
Ζητείται ρευστό χρήμα για τα κρατικά ταμεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ειδοποιός αλλαγή πολιτικής
Το οικονομικό επιτελείο επανασχεδιάζει το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και τον προϋπολογισμό του 2020, καθώς το επίπεδο συναγερμού στα κρίσιμα μεγέθη έχει ξεπεράσει το πορτοκαλί.
Ειδοποιός αλλαγή πολιτικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας