• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.2°C / 12.9°C
  0 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 5.8°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 8.0°C / 12.3°C
  3 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.3°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 5.1°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.6°C / 0.1°C
  4 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  10°C 8.6°C / 10.6°C
  0 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.2°C
  3 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 4.9°C / 10.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.7°C
  5 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  6 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.7°C
  4 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.5°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 6.5°C / 10.6°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 12.8°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 13.1°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.3°C / 5.4°C
  2 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.2°C / 6.2°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Χιονοπτώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  91%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΙΟΒΕ: Απαισιοδοξία καταναλωτών και αισιοδοξία επιχειρήσεων

 • A-
 • A+
Οσο ανεβαίνουν οι τιμές της ενέργειας, των εμπορευμάτων, αλλά και ο αριθμός των κρουσμάτων, τόσο χειροτερεύουν οι εκτιμήσεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση.

Συστηματικά χαρακτηριστικά αποκτά πλέον η υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία συνεχίζεται εδώ και πέντε μήνες, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Οκτώβριο. Μακράν οι πλέον απαισιόδοξοι της Ευρώπης είναι οι Ελληνες καταναλωτές, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -44,7 μονάδες από -33,8 τον Σεπτέμβριο, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε και την ευρωζώνη είναι -7 και -8 μονάδες, αντίστοιχα.

Οσο ανεβαίνουν οι τιμές της ενέργειας, των εμπορευμάτων, αλλά και ο αριθμός των κρουσμάτων, τόσο χειροτερεύουν οι εκτιμήσεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, με το 51% να αναφέρει ότι έχει ήδη επιδεινωθεί και το 54% να προβλέπει επιδείνωση τους επόμενους 12 μήνες. Απαισιόδοξοι είναι οι καταναλωτές και για την οικονομική κατάσταση της χώρας, με το 60% να προβλέπει επιδείνωση τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 58% αναφέρει ότι θα περιορίσει τις δαπάνες του. Το ΙΟΒΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προβλέποντας «σημαντική κλιμάκωση των επιπτώσεων στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις», εφόσον συνεχιστούν οι αυξήσεις των τιμών και η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών.

Σε αντίθεση με την απαισιοδοξία των καταναλωτών, αλλά και σε πείσμα των ελλείψεων που ήδη παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία κινείται σε θετική τροχιά, καθώς διαμορφώθηκε στο 112,9, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Βελτίωση προσδοκιών υπήρξε και στο λιανεμπόριο με κατακόρυφη ενίσχυση σε τρόφιμα-ποτά-καπνό (στις 81,8 από 16,1 μονάδες). Ηπια υποχώρηση σημείωσε ο δείκτης των προσδοκιών για τις κατασκευές, ενώ σταθερός παρέμεινε για τις υπηρεσίες. Ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος επέστρεψε σε ανοδική τροχιά, μετά την πτώση του Σεπτεμβρίου, και διαμορφώθηκε στις 112,4 μονάδες -σε χαμηλότερο ωστόσο επίπεδο από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Μεταποίηση

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το οικονομικό κλίμα ενισχύθηκε κατά μία μονάδα από τον Σεπτέμβριο (117,6 στην ευρωζώνη και 118,6 στην Ε.Ε.), κυρίως χάρη στη βελτίωση των προσδοκιών στις υπηρεσίες, τις κατασκευές και δευτερευόντως στο λιανεμπόριο. Οριακή υποχώρηση κατά 0,9 μονάδες σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη, με τη Γερμανία να είναι η μόνη χώρα από τις έξι μεγαλύτερες οικονομίες της Ε.Ε. στην οποία ο σχετικός δείκτης κινήθηκε πτωτικά.

Βελτίωση σημειώνουν οι λειτουργικές συνθήκες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κύριο Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) της εταιρείας IHS Markit, o οποίος έκλεισε στις 58,9 μονάδες τον Οκτώβριο, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία εδώ και οχτώ μήνες. Θετικά κινήθηκαν οι πωλήσεις και οι νέες παραγγελίες, ωστόσο τα σοβαρά προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, οι ελλείψεις σε υλικά και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις βάζουν φρένο στις αυξήσεις στην παραγωγή. Το έμφραγμα στις διεθνείς μεταφορές οδηγεί στη δεύτερη μεγαλύτερη επιμήκυνση στον χρόνο παράδοσης εισροών στην ιστορία της έρευνας, με εξαίρεση την περίοδο του Απριλίου του 2020 όταν τα σύνορα ήταν πρακτικά κλειστά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τζίροι 2019 τον Ιούλιο
Μελέτη της Εθνικής Τράπεζας προβλέπει ανάπτυξη τύπου «V» ● Ξεπερνά κατά 2,5 δισ. τα επίπεδα του 2019 η επιχειρηματική κερδοφορία ● Εξανεμισμένο από τον πληθωρισμό το εισόδημα των εργαζομένων.
Τζίροι 2019 τον Ιούλιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Mαύρος Νοέμβρης... και στους δείκτες οικονομικού κλίματος
Ραγδαία επιδείνωση στη μεταποίηση καταγράφει ο δείκτης PMI. Τη χειρότερη επίδοση στην ευρωζώνη είχε η Ελλάδα. Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018 η καταναλωτική εμπιστοσύνη, στην έρευνα του ΙΟΒΕ.
Mαύρος Νοέμβρης... και στους δείκτες οικονομικού κλίματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βελτίωση βλέπει το ΙΟΒΕ, συρρίκνωση η Markit
Βελτίωση του οικονομικού κλίματος και ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφει έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Αντίθετα, άλλη έρευνα της Markit, κάνει λόγο για επιστροφή...
Βελτίωση βλέπει το ΙΟΒΕ, συρρίκνωση η Markit
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος
Όλες οι κρατικές ενισχύσεις –Ταμείου Ανάκαμψης, Περιφερειακές και ΕΣΠΑ– σε κοινό «καλάθι» κριτηρίων επιλογής • Από ειδική επιτροπή που ορίζεται από τον υπουργό Ανάπτυξης θα περνούν όλα τα επενδυτικά σχέδια
Στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπεράνω ελέγχου τα ψηφιακά «οικοσυστήματα»
Ψαλιδισμένο κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το Δίκαιο του Ανταγωνισμού. Αφαιρέθηκε το άρθρο 4, που έδινε δυνατότητες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρέμβει σε ψηφιακές πλατφόρμες και τηλεπικοινωνίες.
Υπεράνω ελέγχου τα ψηφιακά «οικοσυστήματα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προεξοφλούν ανατιμήσεις, περιμένουν ελαφρύνσεις
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι οι πραγματικές αυξήσεις στα τρόφιμα ξεπερνάνε το 5%, ενώ, με βάση τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Καταναλωτή, οι μεσοσταθμικές αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής φτάνουν το 20%.
Προεξοφλούν ανατιμήσεις, περιμένουν ελαφρύνσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας