Χάσματα που προκάλεσε εδώ και έναν χρόνο η «επιτελική διαχείριση» του κράτους και διάφορες εξυπηρετήσεις –κοινώς ρουσφέτια– περιλαμβάνονται σε τροπολογίες-σκούπα που κατατέθηκαν στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Οδηγώντας με ασφάλεια».
Ενα από τα θέματα που ρυθμίζονται είναι το μπλέξιμο που είχε δημιουργηθεί το περασμένο καλοκαίρι με την ταχυδρομική αποστολή λογαριασμών κατανάλωσης νερού από την ΕΥΔΑΠ. Οπως αναλυτικά είχε γράψει η «Εφ.Συν.» στις 2/6/2021, η εταιρεία κινδύνευε να μείνει χωρίς έσοδα καθώς ο σχετικός διαγωνισμός του 2020 είχε παγώσει και τα ποσά που είχαν δοθεί με απευθείας αναθέσεις στις υποψήφιες εταιρείες (ΕΛΤΑ-ACS) είχαν εξαντληθεί.
Οπως διαβάζουμε στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, τον Σεπτέμβριο η ΕΥΔΑΠ υπέγραψε νέες συμβάσεις με τις δύο εταιρείες αλλά τώρα προβλέπεται ρητά ότι η ισχύς τους μπορεί να παραταθεί έως τις 31 Ιανουαρίου του 2022. Αναφέρεται επίσης ότι αν δεν γινόταν αυτό, θα προέκυπτε αδυναμία αποστολής λογαριασμών δεδομένου ότι «με την πρόσφατη 407/2021 Πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ζ Κλιμάκιο Διακοπών) κρίθηκε ότι κωλύεται η υπογραφή του σχεδίου σύμβασης μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και της εταιρείας ΕΛΤΑ».
Αλλο κενό που είχαμε επίσης εντοπίσει σε δημοσίευμά μας πριν από έναν ολόκληρο χρόνο και καλύπτεται με τροπολογία αφορά τη σύμβαση μέσω της οποίας τα ΚΤΕΛ αναλάμβαναν έναντι σημαντικής αμοιβής 50 εκατ. ευρώ να συνεισφέρουν στο συγκοινωνιακό έργο που επιτελεί η εταιρεία Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) στην Αθήνα. Οπως αναφέραμε σε δημοσίευμα της 6/11/2020, η σύμβαση αυτή είχε αναρτηθεί μία μέρα νωρίτερα ενώ είχε υπογραφεί πριν από σχεδόν έναν μήνα, στις 7 Οκτωβρίου 2020.
Υπενθυμίζεται ότι στο διάστημα εκείνο πλησίαζε το δεύτερο καθολικό λοκντάουν και η κυβέρνηση δεχόταν οξύτατη κριτική για την έλλειψη μέσων μαζικής μεταφοράς με συνέπεια οι επιβάτες να συνωστίζονται επικίνδυνα. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής έβγαινε καθημερινά και μιλούσε για την επιτυχία της σύμβασης που είχε υπογραφεί με διαδικασίες-εξπρές. Ομως τώρα, η τροπολογία αναφέρει ότι θα ισχύσει παρέκκλιση στην κείμενη νομοθεσία, δηλαδή τον νόμο 4412, προκειμένου τα ΚΤΕΛ να πληρωθούν με βάση την ημερομηνία υπογραφής τον Οκτώβριο και όχι την ημερομηνία ανάρτησης στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων τον Νοέμβριο.
Αλλη διάταξη δίνει ακόμη έναν χρόνο ζωής, έως τις 31/12/2022, στα κάθε είδους λεωφορεία, αστικά, υπεραστικά, τουριστικά, σχολικά αλλά και ταξί που έχουν ήδη συμπληρώσει τα προβλεπόμενα όρια ηλικίας ή θα τα συμπληρώσουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Η παράταση δίνεται με την επίκληση της πανδημίας και του περιορισμένου έργου στη διάρκειά της.
Με άλλα άρθρα προβλέπονται αντικατάσταση της ΕΛ.ΑΣ. από εταιρείες security για υπηρεσίες ασφάλειας αερομεταφορών στα αεροδρόμια (προϋπολογίζεται ετήσιο κόστος 4,28 εκατομμύρια ευρώ) και επίσπευση εκκαθάρισης για το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας που έχει καταργηθεί από το 2014.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας