• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 20.1°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.2°C / 19.2°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 21.0°C
  0 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.2°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.3°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 16.2°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.4°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 21.0°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.1°C / 17.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.5°C / 17.8°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 19.0°C
  1 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.3°C / 18.8°C
  0 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 17.0°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  60%
AP Photo/Yorgos Karahalis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταιγίδα προστίμων για τα τεστ Covid

 • A-
 • A+
Από τη Δευτέρα αρχίζει η κοινοποίησή τους σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους με φυσική παρουσία στις επιχειρήσεις αλλά και σε εργοδότες που παραβίασαν τις υποχρεώσεις τους ή υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις στο ΕΡΓΑΝΗ ● Συγκρουσιακό κλίμα στους χώρους εργασίας προδιαγράφει η ΚΥΑ για τα υποχρεωτικά τεστ

Από τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου αρχίζει η κοινοποίηση των προστίμων ύψους 300 ευρώ σε όλους όσοι, ανεμβολίαστοι μη νοσήσαντες, εργαζόμενοι και απασχολούμενοι με φυσική παρουσία σε εγκαταστάσεις επιχείρησης, αρνήθηκαν ή παραβίασαν με οιονδήποτε τρόπο την υποχρέωσή τους για διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό Covid-19. Από τη Δευτέρα αναμένεται επίσης και η κοινοποίηση των πρώτων προστίμων ύψους από 300 έως και 10.000 ευρώ, ανά εργαζόμενο, σε εργοδότες που παραβίασαν τις υποχρεώσεις τους ή υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Τα υψηλά πρόστιμα στην περίπτωση μη τήρησης του υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον ιό ορίζει ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στις 16 Οκτωβρίου, προβλέποντας ότι η πρώτη δήλωση στην ΕΡΓΑΝΗ για την πρώτη εβδομάδα αναφοράς θα γίνει εντός 10 ημερών από τη δημοσίευσή της. Ο έλεγχος από τις ελεγκτικές αρχές διενεργείται αυτόματα μέσω άντλησης στοιχείων και ελέγχου από τα αρχεία της ΗΔΙΚΑ και του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Ο υποχρεωτικός, μοριακός διαγνωστικός έλεγχος (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο Π.Δ. 84/2001, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες γιατρούς επιβαρύνει οικονομικά τον ίδιο τον εργαζόμενο, ακόμη κι αν προβλέπονται περιοδικά τεστ από τον εργοδότη. Αλλωστε, όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ: «Στους διαγνωστικούς ελέγχους του παρόντος δεν προσμετρώνται οι διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούνται ως οικειοθελής παροχή του εργοδότη, χωρίς επιβάρυνση του εργαζόμενου».

Ο μοριακός έλεγχος με έξοδα του εργαζόμενου πρέπει να διενεργείται μία φορά την εβδομάδα. Υποχρέωση 2 τεστ, με χρονική απόσταση 48ωρών μεταξύ τους, προβλέπεται για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες (εστίαση, τουριστικές επιχειρήσεις, μεταφορές προσώπων, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, εκπαιδευτικό προσωπικό πάσης φύσεως ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης).

Το υψηλό κόστος που επωμίζεται ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος, τα πρόστιμα-φωτιά που διακινδυνεύουν οι επιχειρήσεις, η επιβάρυνση των λογιστών με την υποβολή νέων υπεύθυνων δηλώσεων για κάθε εβδομάδα συνθέτουν ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον ακόμη και για επιχειρήσεις που είναι γνωστές για τη διατήρηση της αποκαλούμενης «εργασιακής ειρήνης».

Σημειώνεται δε ότι οι επιχειρήσεις/εργοδότες υποχρεούνται να δικαιολογούν εβδομαδιαίως τις περιπτώσεις μη διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου στις εξής περιπτώσεις:

■ Η εργασία παρέχεται αποκλειστικά μέσω τηλεργασίας όλη την εβδομάδα.

■ Ο εργαζόμενος απουσιάζει καθ’ όλη την εβδομάδα αναφοράς λόγω αδείας (θα πρέπει να προ-δηλώνεται στην εταιρεία εγκαίρως και όχι μετά ή κατά τη διάρκεια της αδείας).

■ Απουσιάζει καθ’ όλη την εβδομάδα αναφοράς λόγω ασθένειας (θα πρέπει να δηλώνεται στην εταιρεία εγκαίρως και όχι μετά ή κατά τη διάρκεια της ασθένειας).

■ Υπάρχει ισοδύναμο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης άλλης χώρας.

Στην καρδιά της πλέον σύνθετης διαμάχης εμπλέκει η κυβέρνηση και τους επιθεωρητές Εργασίας. Κι όχι για να προλάβουν τη μετάδοση της νόσου με ελέγχους και σε συντονισμό με τον ΕΟΔΥ, όπως έπρεπε να γίνει από τον Μάρτιο του 2020, αλλά για να επικυρώσουν οι προϊστάμενοι των τοπικών αρμόδιων Τμημάτων Επιθεώρησης τα πρόστιμα, τα οποία θα ανακτώνται αυτοματοποιημένα από την ΕΡΓΑΝΗ. Στη συνέχεια οι επιθεωρητές θα πρέπει να μπουν και σε νέα γραφειοκρατική διαδικασία, καθώς θα είναι αυτοί που θα εξετάζουν τις ενστάσεις που μπορούν να υποβληθούν για να εξεταστούν εντός 15ημέρου από την παραλαβή τους και πάλι από τον προϊστάμενο του ΣΕΠΕ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από την Τρίτη οι δηλώσεις αναστολών
Την τελευταία στιγμή, ως συνήθως, μπήκε τέλος στην αγωνία λογιστών, εργαζομένων και εργοδοτών για τον Ιανουάριο ● Νέα δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας ● Ακυρο και άκαιρο το εργασιακό που φέρνει κατά...
Από την Τρίτη οι δηλώσεις αναστολών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πότε πληρώνονται εργαζόμενοι, εργοδότες και συνταξιούχοι
Την Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η καταβολή της κρατικής συμμετοχής για την πληρωμή του δώρου Πάσχα σε όσες επιχειρήσεις είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους είτε αντιμετώπισαν προβλήματα με πτώση του...
Πότε πληρώνονται εργαζόμενοι, εργοδότες και συνταξιούχοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από ήρωες της καραντίνας... παραβάτες στην ΕΡΓΑΝΗ
Στην πλάτη του προσωπικού των επιχειρήσεων μεταφέρεται η ευθύνη του εργοδότη για την υγεία και την ασφάλεια ● Aναπάντητο το ερώτημα του σωματείου εργαζομένων εάν επιβλήθηκαν πρόστιμα και στην επιχείρηση.
Από ήρωες της καραντίνας... παραβάτες στην ΕΡΓΑΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Χαρίζουν μία ώρα απλήρωτης εργασίας στους εργοδότες»
Εντονες αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για την απόφαση Χατζηδάκη να μη δηλώνεται η υπερεργασία στην «Εργάνη» ● Κλείνει το μάτι σε εργοδότες να μην πληρώνουν την υπερεργασία.
«Χαρίζουν μία ώρα απλήρωτης εργασίας στους εργοδότες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας