• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.8°C / 13.3°C
  2 BF
  90%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.7°C / 11.6°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.0°C / 12.3°C
  2 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 7.0°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  84%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 10.7°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.3°C / 5.1°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.6°C / 10.7°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.7°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.1°C
  3 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  71%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.5°C / 8.9°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.8°C / 17.1°C
  4 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 13.5°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.7°C / 11.6°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  87%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπερπλούσιοι αναζητούν ευκαιρίες σε ελληνικά ακίνητα

 • A-
 • A+
Μια νέα γενιά ενοικιαστών αναμένεται να κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια, καθώς το ποσοστό ιδιοκατοίκησης αναμένεται να μειωθεί όσο τα εισοδήματα αυξάνονται με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι οι τιμές κατοικιών.

Παρέλαση έκαναν υπουργοί, κυβερνητικοί παράγοντες και οι λεγόμενοι θεσμικοί επενδυτές στο διήμερο συνέδριο «Prodexpo» για την αγορά ακινήτων, το οποίο διεξήχθη στο Μέγαρο Μουσικής και μέσω διαδικτύου, με εισιτήρια από 150 ώς 400 ευρώ το άτομο. Στους χορηγούς του συνεδρίου φιγουράρουν εταιρείες όπως η Dimand, η οποία συμμετέχει στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το «Μικρό Ελληνικό» στην πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Χανίων και η Prodea, η οποία έχει αναλάβει για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων την ανάπλαση του λόφου του Στρέφη, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις.

Χορηγός του συνεδρίου είναι και η ΕΤΑΔ, ενώ στις συζητήσεις έγινε αναφορά «στις ευκαιρίες που ξεδιπλώνονται το επόμενο χρονικό διάστημα σε σχέση με την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου» και στην «διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ για να γίνει πιο ελκυστικό στους επενδυτές», με έμφαση στο τρίπτυχο ΑΠΕ - τουρισμός - βιομηχανικός τομέας/logistics.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία είχε η παρουσίαση της έκθεσης «Wealth Report 2021» του συμβουλευτικού οίκου Κnight Frank London, για τις επενδύσεις στην κτηματαγορά από το πλουσιότερο 1% του πλανήτη. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του οίκου, Φλόρα Χάρλεϊ, η πανδημία ήταν χαράς ευαγγέλιο για τους υπερ-προνομιούχους, καθώς η κατηγορία των ιδιωτών με περιουσιακά στοιχεία άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων αυξήθηκε κατά 2,4%, στα 521.700 άτομα. Τα άτομα αυτά αποκαλούνται στην επενδυτική αργκό με το ακρωνύμιο UHNWI - Ultra High Networth Individuals και είναι περιζήτητοι πελάτες των απανταχού «υπηρεσιών ιδιωτικής τραπεζικής». Τα στοιχεία της έρευνας προέρχονται από εταιρείες private banking που διαχειρίζονται συνολικά περιουσίες άνω των 3,3 τρισ. δολαρίων, ενώ πάνω από 70% των επενδυτών ενδιαφέρθηκαν για αγοραπωλησία γης.

Μολονότι λόγω πανδημίας μειώθηκαν τα ταξίδια, σχεδόν ένας στους τέσσερις υπερπλούσιους (24%) θέλουν να αποκτήσουν δεύτερο διαβατήριο. Τα προγράμματα Golden Visa μέσω επενδύσεων σε γη βρίσκονται ξανά σε άνοδο, ενώ Ελλάδα, Πορτογαλία και Μάλτα φαίνεται να είναι ψηλά στις προτιμήσεις για τους επόμενους μήνες. Η έρευνα προβλέπει ότι ως το 2025 το 24% των UHNWIs θα προέρχεται από την Ασία, έναντι 17% πριν μία δεκαετία, με εφαλτήριο την Κίνα στην οποία ο αριθμός των υπερ-πλούσιων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 246% το αντίστοιχο διάστημα. «Οι τιμές των οικιστικών ακινήτων ανεβαίνουν, όχι σε πείσμα της πανδημίας, αλλά εξαιτίας της πανδημίας» ήταν ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας, καθώς το 2021 ανέβηκαν παγκοσμίως οι τιμές των κατοικιών κατά 1,9%, ενώ το 25% των έξτρα πλούσιων ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην αγορά γης τους επόμενους μήνες.

Στον αντίποδα των ελάχιστων υπερπλουσίων, η πλειονότητα της γενιάς των νέων 20-30 ετών είναι εκείνοι που δεν θα αποκτήσουν ποτέ δικό τους σπίτι, όπως είπε στο συνέδριο ο Γιάννης Ξυλλάς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εκτιμητών ακίνητης περιουσίας Geoaxis. Ο ίδιος μίλησε για μια νέα γενιά ενοικιαστών, η οποία θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια, καθώς το ποσοστό ιδιοκατοίκησης αναμένεται να μειωθεί όσο τα εισοδήματα αυξάνονται με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι οι τιμές κατοικιών. Ενδεικτικά ανέφερε ότι για να αγοράσει κανείς μια τυπική κατοικία στην Ελλάδα αποταμιεύοντας κάθε μήνα το 1/3 του βασικού μισθού χρειάζονται κατά μέσο όρο 34 χρόνια.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο βασικός μισθός δεν φτάνει όχι για αποταμίευση, αλλά ούτε καν για επιβίωση, οι σημερινοί τριαντάρηδες δεν θα δουν ιδιόκτητο κεραμίδι στο κεφάλι τους ούτε μετά τη σύνταξη, αν περιμένουν μόνο από το μισθό τους. Γι’ αυτό ο ίδιος κατέληξε ότι η κατοικία θα είναι όλο και περισσότερο «μέρος των χαρτοφυλακίων των θεσμικών επενδυτών», ενώ οι τιμές κατοικιών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 4,4% το 2020 , κατά 4,6% το 2021, ενώ τον τελευταίο χρόνο τα ενοίκια απογειώθηκαν, με αύξηση 20%.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κομμένα και ραμμένα για τους επενδυτές
Oσο τακτικές είναι οι συνεντεύξεις και παρεμβάσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη στα κανάλια άλλο τόσο σπανίζουν οι προγραμματισμένες συνεντεύξεις Τύπου στον χώρο του υπουργείου.
Κομμένα και ραμμένα για τους επενδυτές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαβούλευση για ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις
Αναρτήθηκε στο opengov.gr και θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση ώς τις 9 Σεπτεμβρίου το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ● Ιδιώτες αξιολογητές θα ελέγχουν τα υπό ένταξη επενδυτικά σχέδια.
Διαβούλευση για ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σημαδεύουν το μέλλον στον ΣΕΒ
Προεκλογική εκστρατεία νέας κοπής θύμισε η χθεσινή ανοικτή ετήσια τακτική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, η οποία διεξάχθηκε διαδικτυακά.
Σημαδεύουν το μέλλον στον ΣΕΒ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
CVC Capital Partners: το επενδυτικό κεφάλαιο που πάει με όλα...
Η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής καθιστά το κερδοσκοπικό fund κυρίαρχο της ελληνικής αγοράς σε ιδιωτική υγεία και ασφάλιση ● Ανησυχίες για φαινόμενο «καθετοποίησης» της αγοράς και ενστάσεις στην Επιτροπή...
CVC Capital Partners: το επενδυτικό κεφάλαιο που πάει με όλα...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άγονος ο διαγωνισμός πώλησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά
Oμόφωνα άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός πώλησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, από τη συνέλευση των πιστωτών που συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα.
Άγονος ο διαγωνισμός πώλησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας