• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.7°C / 10.1°C
  3 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 10.7°C
  8 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 12.1°C
  4 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  5 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.3°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 8.2°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 4.5°C
  4 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 15.8°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.9°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.8°C
  4 BF
  93%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  8 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  6 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.8°C
  1 BF
  70%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.0°C
  2 BF
  70%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.1°C
  5 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 8.8°C
  4 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.3°C / 8.3°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.7°C
  4 BF
  32%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 1.7°C
  2 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η CVC το βαρύ «χαρτί» της ιδιωτικοποίησης

 • A-
 • A+
Συμφωνία απόκτησης του 10% της ΔΕΗ μέσω της αύξησης κεφαλαίου με την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό. Ερωτήματα για το τι θα κοστίσει στο Δημόσιο η συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου για να διατηρηθεί το 34%.

Η CVC, το επενδυτικό κεφάλαιο που αγοράζει στην Ελλάδα ό,τι... περπατάει, πετάει ή κολυμπάει, θα γίνει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ μετά το Δημόσιο, εφόσον βέβαια αυτό τηρήσει την κυβερνητική δέσμευση για διατήρηση της καταστατικής μειοψηφίας, ήτοι του 34%, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό έγινε γνωστό χθες με την ανακοίνωση της ΔΕΗ για τη συμφωνία της διοίκησης με το επενδυτικό fund -που έχει ήδη κάνει ηχηρές εξαγορές στη χώρα μας στον κλάδο των τροφίμων και της υγείας, ενώ απέκτησε και την Εθνική Ασφαλιστική- να αποτελεί «ακρογωνιαίο επενδυτή» («Συμφωνία Cornerstone») στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου μέσω της διαδικασίας ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό, που φαίνεται τελικά ότι θα καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης σε σχέση με τη δημόσια προσφορά μέσω Χρηματιστηρίου Αθήνας.

Βάσει της συμφωνίας της ΔΕΗ (με τη θυγατρική Selath Holdings που θα χρηματοδοτηθεί από κεφάλαια της μητρικής CVC ή άλλων θυγατρικών της), η οποία επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από τις πρώτες μέρες μετά την ανακοίνωση της ΑΜΚ για τις διερευνητικές επαφές της ΔΕΗ με υποψήφιους επενδυτές, η CVC θα εγγραφεί για την αγορά μετοχών της ΔΕΗ που θα εκδοθούν στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου με συνολική δέσμευση που δεν θα υπερβαίνει τα 395 εκατομμύρια ευρώ και υπό τον όρο ότι η τιμή των νέων μετοχών δεν θα υπερβαίνει τα 9 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί στα επίπεδα διακύμανσης στο Χ.Α. σήμερα (χθες 9,08 ευρώ). Η CVC θα έχει εγγύηση κατανομής μετοχών, ώστε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου να έχει τουλάχιστον το 10% του συνολικού κεφαλαίου με δικαίωμα ψήφου. H CVC θα πάρει τις μετοχές μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης εκτός Ελλάδας, ενώ έχει υποχρέωση διακράτησης των μετοχών μόνο για έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου.

Με τη χθεσινή ανακοίνωση προκύπτει ότι το μερίδιο του Δημοσίου στη ΔΕΗ (μέσω υπερταμείου και ΤΑΙΠΕΔ) έχει ήδη περιοριστεί κατά τουλάχιστον 10% (στο 41% από το 51%) πριν καν γίνει η αύξηση κεφαλαίου, ενώ είναι βέβαιο ότι η διοίκηση της ΔΕΗ επιδιώκει -με «κράχτη» τη CVC- να προσελκύσει και άλλα διεθνή κεφάλαια στην ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό. Καθώς ωστόσο δεν έχουν ανακοινωθεί το τελικό ύψος και οι όροι της ΑΜΚ (κάτι που αναμένεται μέχρι την Παρασκευή), προκύπτουν δύο ερωτήματα: πρώτον, τι ποσοστό νέων μετοχών θα απομείνει προς διάθεση για τη δημόσια προσφορά μέσω Χ.Α. και, δεύτερον, τι θα χρειαστεί να εισφέρει το Δημόσιο (πρακτικά το υπερταμείο) για να διατηρήσει την καταστατική μειοψηφία του 34%. Εκτός αν μας περιμένει κι άλλη «εκπληξη», πέρα από την απώλεια του δημόσιου ελέγχου στη μεγαλύτερη και στρατηγικά «βαρύτερη» επιχείρηση της χώρας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαλαρή η ατζέντα του ΤΑΙΠΕΔ το 2022
Με την ολοκλήρωση του κύκλου του «σκληρού πυρήνα» των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων, μετά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και τη συρρίκνωση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ, το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ...
Χαλαρή η ατζέντα του ΤΑΙΠΕΔ το 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς ιδιωτικοποίηση τα χιονοδρομικά Βασιλίτσας και Σελίου
Αιφνιδιαστικά, με τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα, ανατίθεται στο ΤΑΙΠΕΔ η διενέργεια διαγωνισμών για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων των δύο εθνικών κέντρων που υπάγονται στη γ.γ. Αθλητισμού και...
Προς ιδιωτικοποίηση τα χιονοδρομικά Βασιλίτσας και Σελίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αμερικανική υπόθεση το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Με δύο αμερικανικές συμμετοχές περνάει στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός πώλησης του 67% του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, γεγονός που μόνον έκπληξη δεν προκαλεί, με δεδομένη τη νέα γεωπολιτική διάσταση που...
Αμερικανική υπόθεση το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑΙΠΕΔ: αλλού γκάζια, αλλού φρένα στις ιδιωτικοποιήσεις
Eίκοσι έξι «φιλέτα» της δημόσιας περιουσίας και ακίνητα περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ που εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής...
ΤΑΙΠΕΔ: αλλού γκάζια, αλλού φρένα στις ιδιωτικοποιήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας