• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.8°C / 14.6°C
  1 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 13.3°C
  0 BF
  81%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.9°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.7°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 7.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.6°C
  2 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 17.1°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 9.9°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.4°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  4 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  7°C 6.5°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 6.5°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  0 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 15.5°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.3°C / 12.7°C
  1 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.5°C / 13.6°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  83%

Αδυνατώντας να επιλύσει το μείζον πρόβλημα των 160.000 εκκρεμών αιτήσεων για απονομές κύριων συντάξεων, ο Κωστής Χατζηδάκης διερευνά την εκχώρηση της διοίκησης του ενιαίου ασφαλιστικού ταμείου σε ιδιώτες με λύσεις στα όρια του Συντάγματος

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κερκόπορτα για ιδιώτες στη διοίκηση του ΕΦΚΑ

 • A-
 • A+
Θεωρείται βέβαιο ότι ο ΕΦΚΑ δεν θα κατορθώσει ούτε μέσα στο πρώτο εξάμηνο να αντιμετωπίσει τον τεράστιο όγκο των εκκρεμών συντάξεων, όχι μόνο γιατί δεν επαρκεί το δυναμικό, αλλά γιατί... από την επίλυσή του προκύπτει κι ένα τεράστιο δημοσιονομικό κόστος.

Για «την εισαγωγή νέων μεθόδων μάνατζμεντ στον ΕΦΚΑ» προετοιμάζει την κοινή γνώμη ο υπουργός Εργασίας, αδυνατώντας να επιλύσει το μείζον πρόβλημα των 160.000 εκκρεμών αιτήσεων για απονομές κύριων συντάξεων. Σε συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή στο ΑΠΕ προανήγγειλε νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ και, παρότι δήλωσε εκ των προτέρων ότι δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης, πυροδότησε φήμες για την τοποθέτηση μάνατζμεντ από την αγορά που θα αντικαταστήσει το σύνολο της διοίκησης, διοικητή και υποδιοικητές. «Για να μην ξεκινήσουν οι γνωστές ανοησίες, δηλώνω εκ των προτέρων ότι δεν μιλάμε για ιδιωτικοποίηση! Ούτε καν για κάτι παραπλήσιο! Μιλάω για ένα νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει τη δυσκινησία, τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Μιλάω για εισαγωγή νέων μεθόδων μάνατζμεντ.

Μιλάω για μεγαλύτερη ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων και λιγότερα “σούρτα-φέρτα” ανάμεσα στο υπουργείο και στον ΕΦΚΑ» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης προσθέτοντας: «Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, εντός της συνταγματικής φυσικά νομιμότητος, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να μην υπηρετεί τον εαυτό του, αλλά τους πολίτες»! Και μόνο η ανάγκη επίκλησης της τήρησης του Συντάγματος προκαλεί σκέψεις για θεσμοθέτηση ακραίων ή αμφιλεγόμενων λύσεων!

Αλλωστε θεωρείται βέβαιο ότι ο ΕΦΚΑ δεν θα κατορθώσει ούτε μέσα στο πρώτο εξάμηνο να αντιμετωπίσει τον τεράστιο όγκο των εκκρεμών συντάξεων. Κι όχι μόνο γιατί δεν επαρκεί το δυναμικό αλλά γιατί διαμορφώνεται κι ένα τεράστιο δημοσιονομικό κόστος. Ακόμη κι αν υποτεθεί ότι μέχρι τον Ιούνιο του ’22 θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις συντάξεις, το κόστος είναι υπερβολικά υψηλό για να αντέξει και νέα υπέρβαση ο κοινωνικός προϋπολογισμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο κόστος κάθε συνταξιοδοτικής απόφασης ανέρχεται στο ποσό των 6.409 ευρώ, διότι σε αυτό συμπεριλαμβάνονται τα αναδρομικά από την αναμονή 3 ή 4 χρόνων από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Η αρχική πρόβλεψη αναφορικά με το κόστος μέσης συνταξιοδοτικής απόφασης ήταν πολύ χαμηλότερη, 3.406 ευρώ, με αποτέλεσμα μέσα στο 2021 η υπέρβαση από το κόστος πληρωμής των αναδρομικών για νέες συντάξεις να κορυφωθεί στο ποσό του 1,20 δισ. ευρώ. Με την εμφάνιση και νέων μεταβλητών, όπως είναι το υψηλό ενεργειακό κόστος, και με απρόβλεπτη την πορεία της πανδημίας που μπορεί ανά πάσα στιγμή να επαναφέρει την ανάγκη χρηματοδότησης επιχειρήσεων και εργαζομένων μέσα στον χειμώνα, μόνο ένα μικρό δημοσιονομικό θαύμα θα μπορούσε να εγγυηθεί την πληρωμή των εκκρεμών συντάξεων ακόμη κι αν μπορούσαν να επιταχύνουν την έκδοσή τους οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Πάντως σε ό,τι αφορά την έκδοση των συντάξεων των ασφαλισμένων του τ. ΝΑΤ σημειώνεται κάποια πρόοδος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας μετά την επίσκεψη του υπ. Εργασίας και του διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, στο ιστορικό κτίριο του ΝΑΤ στο λιμάνι του Πειραιά αναφέρεται ότι σταδιακά και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα απονεμηθούν οι εκκρεμείς 44 συντάξεις χηρείας. Ελπίδες ότι θα μπει τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι οικογένειες των ναυτικών έδωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΝΑΤ, Κ. Τσαγκαρόπουλος, ο οποίος είπε πως τους τελευταίους μήνες η μέση μηνιαία ωρίμανση από το ΝΑΤ είναι 410 συνταξιοδοτικές υποθέσεις ενώ την προηγούμενη τριετία δεν ξεπερνούσαν τις 190 τον μήνα. «Οι συνταξιοδοτικοί αυτοί φάκελοι στη συνέχεια μεταβιβάζονται για την οριστική έκδοση της σύνταξης στον ΕΦΚΑ, όπου και σε αυτό το στάδιο παρατηρείται σημαντική επιτάχυνση σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Το 2017 οι εκκρεμείς συντάξεις προς απονομή ήταν 4.500 και σήμερα έχουν μειωθεί κατά 56%. Αναμένεται δε μέχρι το τέλος του έτους η μείωση των εκκρεμοτήτων να ξεπεράσει το 75%» πρόσθεσε ο κ. Τσαγκαρόπουλος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φιάσκο η επιτάχυνση απονομής συντάξεων
Η σκόνη που σηκώνεται από τον υπουργό Εργασίας κάθε φορά που εκτοξεύει απειλές για πειθαρχικά και μεταθέσεις των υπαλλήλων που «καθυστερούν» τις συντάξεις, επιχειρεί να κρύψει την αποτυχία του να διευθετήσει...
Φιάσκο η επιτάχυνση απονομής συντάξεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δικηγορικές εισπρακτικές εταιρείες νέου τύπου για τις συντάξεις
Εντονες αντιδράσεις για την εκχώρηση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων σε ιδιώτες ● Με φόντο τον σκόπελο της συνταγματικότητας προετοιμάζεται η νομοθετική ρύθμιση.
Δικηγορικές εισπρακτικές εταιρείες νέου τύπου για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λύση πανικού για εκκρεμείς συντάξεις
Η ομάδα έργου θα παρέχει υπηρεσίες αμισθί και θα μπορεί να δίνει έργο σε εξειδικευμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις, ωστόσο δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι τα δημοσιονομικά δεδομένα μπορούν να... αντέξουν μια επιτάχυνση...
Λύση πανικού για εκκρεμείς συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μιχάλης Κεφαλογιάννης: Ο project manager για τις εκκρεμείς συντάξεις
Έναν από τους πάλαι ποτέ συντονιστές των ομάδων εργασίας που συγκρότησαν το πρόγραμμα της Ν.Δ. επέλεξε ο Κωστής Χατζηδάκης. Πρακτική και διοικητική εμπειρία έχουν τα δύο από τα τέσσερα μέλη της Ομάδας Έργου.
Μιχάλης Κεφαλογιάννης: Ο project manager για τις εκκρεμείς συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόσωπο κι όχι εταιρεία ο project manager στον ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις
Πρόκειται για άνθρωπο με γνώση του συνταξιοδοτικού και των προβλημάτων της κοινωνικής ασφάλισης. Δε θα υποκαταστήσει τη διοίκηση, αλλά θα αναλάβει να υποδείξει τις απαραίτητες αλλαγές. Δεν αποκλείονται...
Πρόσωπο κι όχι εταιρεία ο project manager στον ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας