• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 19.5°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.3°C / 17.0°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 13.0°C / 18.2°C
  3 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 7.9°C / 11.6°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.6°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.6°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.2°C / 20.2°C
  5 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 17.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  5 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 11.2°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 16.6°C
  0 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 19.3°C
  5 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.3°C / 17.7°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 10.7°C / 15.3°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  61%

Στις μεγάλες καθυστερήσεις στην υποβολή των δηλώσεων, τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, το «πάγωμα» των ελέγχων αλλά και την αβεβαιότητα εξαιτίας της διαπραγμάτευσης οφείλεται το ισχυρό πλήγμα που δέχεται ο προϋπολογισμός

ICONPRESS/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

«Τρύπα» 1,75 δισ. ευρώ στα έσοδα

 • A-
 • A+

Ισχυρό είναι το πλήγμα που δέχεται ο προϋπολογισμός από την αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, γεγονός που αποτυπώνεται κυρίως στην πορεία των φορολογικών εσόδων, η υστέρηση των οποίων φτάνει τα 1,750 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου!

Η «τρύπα» περιορίζεται στα 964 εκατ. ευρώ ή στο 5,4% έναντι του στόχου, όσον αφορά τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, στα οποία συνυπολογίζονται εισπράξεις 720 εκατ. ευρώ από μη φορολογικά και μη τακτικά έσοδα.

Σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού (στον οποίο συνυπολογίζονται και τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) η υστέρηση περιορίζεται ακόμα περισσότερο, στα 546 εκατ. ευρώ (ή 2,8% έναντι του στόχου). Στην καθίζηση των φορολογικών εσόδων συνέβαλαν καταλυτικά και οι μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τις εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα.

«Μερίδιο» διεκδικεί επίσης τόσο το «πάγωμα» των προληπτικών φορολογικών ελέγχων στην αγορά όσο και η μείωση της οικονομικής και επενδυτικής δραστηριότητας. Οπως προκύπτει από τα οριστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), στο υπό εξέταση διάστημα εισπράχθηκαν άμεσοι και έμμεσοι φόροι συνολικού ύψους 14,787 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό θα έπρεπε να είχαν εισπραχθεί 16,533 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται:

● Στη μη είσπραξη 695 εκατ. ευρώ από τους φόρους εισοδήματος νομικών προσώπων εξαιτίας της καθυστέρησης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των εταιρειών.

● Στην υστέρηση των εισπράξεων από τον ΦΠΑ κατά 369 εκατ. ευρώ

● Στη μείωση των εισπράξεων από τους φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 256 εκατ. ευρώ, επίσης λόγω δηλώσεων.

● Στη μη είσπραξη άμεσων φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών, συνολικού ύψους 373 εκατ. ευρώ, λόγω της στάσης αναμονής που τήρησαν εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου μέχρις ότου οριστικοποιηθεί η τελική μορφή της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Αναλυτικότερα: το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 18,626 δισ. ευρώ, των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού σε 17,048 δισ. ευρώ, ενώ οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1,110 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 71 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες

Η «τρύπα» στα έσοδα υπερκαλύφθηκε ωστόσο από την άτυπη στάση πληρωμών που κήρυξε το Δημόσιο, αναβάλλοντας πληρωμές 2,6 δισ. ευρώ. Το ελληνικό Δημόσιο ανέστειλε ουσιαστικά τις πληρωμές των οφειλών του κυρίως προς τους προμηθευτές του, προκειμένου να αντισταθμίσει τα προβλήματα στο σκέλος των εσόδων αλλά και να εξοικονομήσει πόρους για την καταβολή μισθών και συντάξεων και την αποπληρωμή παλαιών δανείων.

Το τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων ήταν να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό κατά το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, υψηλότερο κατά 2,06 δισ. ευρώ από τον στόχο του προϋπολογισμού για την ίδια χρονική περίοδο (πρωτογενές έλλειμμα 556 εκατ. ευρώ).

Επιπλέον, στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασε έλλειμμα ύψους 1,4 δισ. ευρώ, το οποίο ήταν χαμηλότερο κατά 2,08 δισ. ευρώ από αυτό που είχε προβλεφθεί για την ίδια χρονική περίοδο (3,48 δισ. ευρώ).

Ειδικότερα: οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 19,053 δισ. ευρώ και οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 971 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 689 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1,660 δισ. ευρώ).

Η αναζήτηση ρευστότητας από την άλλη μεριά οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών σε ευρείας έκτασης δανεισμό μέσω πράξεων repos και σε συνεχείς ανανεώσεις και αναχρηματοδοτήσεις των βραχυπρόθεσμων αυτών πράξεων, με αποτέλεσμα να καταγραφεί σημαντική αύξηση των πιστωτικών εσόδων και των δαπανών για χρεολύσια βραχυπρόθεσμου δανεισμού.

Παράταση ώς τις 27 Ιουλίου

Μέχρι τις 27 και τις 20 Ιουλίου αντιστοίχως παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως πλέον από το υπουργείο Οικονομικών.

Οσον αφορά τις προθεσμίες πληρωμής του φόρου εισοδήματος από τα φυσικά πρόσωπα, δεν αλλάζουν. Οπως ορίζει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, η πρώτη δόση καταβάλλεται την 31η Ιουλίου 2015, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου. Με την ίδια τροπολογία παρατείνεται η κατάθεση τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έως την 27η Ιουλίου 2015.

Εξάλλου, σήμερα, εκτός απροόπτου, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης στις φορολογικές δηλώσεις των μεταβολών που προβλέπουν οι διατάξεις του πρόσφατου «μίνι» φορολογικού, ενώ ταυτόχρονα θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία και η εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εντός στόχων ο προϋπολογισμός
Με βασικό εργαλείο την περιστολή των δαπανών και τη μετάθεση πληρωμών, παράμετροι οι οποίες αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες εσόδων, ο προϋπολογισμός κινήθηκε εντός «τροχιάς» το πρώτο τρίμηνο του...
Εντός στόχων ο προϋπολογισμός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το στοίχημα κατά της φοροδιαφυγής
Το φιλόδοξο επιχειρησιακό σχέδιο για τους φορολογικούς ελέγχους που θα πραγματοποιήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων το 2015 είναι έτοιμο. Το μεγάλο στοίχημα είναι τώρα η εφαρμογή του, υπό...
Το στοίχημα κατά της φοροδιαφυγής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η τρύπα στα έσοδα φέρνει φοροελέγχους
Σαφάρι φορολογικών ελέγχων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας και σε νησιά ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να «θρέψει» τις εισπράξεις οι οποίες στο τετράμηνο υστερούν...
Η τρύπα στα έσοδα φέρνει φοροελέγχους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πασχαλινό... (ΔΟΥ)ναι και λαβείν
Τροπολογίες για τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τον χρόνο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και την καταβολή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα κατατέθηκαν, μεταξύ άλλων, χθες...
Πασχαλινό... (ΔΟΥ)ναι και λαβείν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέγκενη της εφορίας σε οφειλές και φοροδιαφυγή
Κυκλωτική επίθεση στα εισοδήματά τους θα δεχτούν φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι. Λίγο οι φόροι του τρίτου μνημονίου, λίγο η βεβαίωση φόρων 4 δισ. που έχει βάλει στόχο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)...
Μέγκενη της εφορίας σε οφειλές και φοροδιαφυγή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φουσκώνει το «μαξιλάρι» του προϋπολογισμού
Οι φόροι του τρίτου μνημονίου έχουν ζεστάνει για τα καλά τα κρατικά ταμεία, αφού το χρήμα που αντλήθηκε από τους φορολογούμενους αλλά και από την αγορά ήταν αυξημένο κατά 2,32 δισ. ευρώ στο 10μηνο Ιανουαρίου –...
Φουσκώνει το «μαξιλάρι» του προϋπολογισμού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας