• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 15.2°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 16.0°C
  3 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 12.0°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 17.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  4 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  4 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 15.4°C
  3 BF
  67%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 4.2°C / 12.7°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προνομιακές τακτοποιήσεις αυθαιρέτων σε παραχωρούμενα δημόσια ακίνητα

 • A-
 • A+
Φωτογραφική τροπολογία προς διευκόλυνση υποψήφιων επενδυτών που ενδιαφέρονται για «φιλέτα» εκτάσεων τα οποία ανήκουν στην ΕΤΑΔ ή στο Δημόσιο ● Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής υπό την προεδρία του αρμόδιου γενικού γραμματέα θα παρακάμπτει τα τοπικά συμβούλια αν καθυστερούν στην έγκριση αιτημάτων ιδιωτών.

Φουσκώνει ολοένα το... άλμπουμ με τις φωτογραφικές διατάξεις και τις τροπολογίες που κατεβάζει η κυβέρνηση για να ευνοήσει την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και την υποτιθέμενη ανάπτυξη κατά παρέκκλιση των νόμων που ισχύουν.

Με τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης την περασμένη Παρασκευή στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, ανοίγει ένα τεράστιο παράθυρο για παραχωρήσεις και μισθώσεις ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο αλλά μέσα τους υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις.

Η τροπολογία έρχεται να αλλάξει το άρθρο 82 στον νόμο 4495/2017 που έχει τίτλο «Απαγόρευση δικαιοπραξιών σε ακίνητα με αυθαίρετες κατασκευές ή πολεοδομικές παραβάσεις». Και το πράττει αρκετά πρόχειρα, αν ληφθεί υπόψη ότι λέει πως προστίθεται 4η παράγραφος, ενώ το συγκεκριμένο άρθρο έχει μόνο δυο παραγράφους. Σε αυτήν, την «τέταρτη» παράγραφο λέει ότι μπορεί το Δημόσιο να παραχωρεί και να μισθώνει τμήματα της περιουσίας του ή της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), αφού τακτοποιήσει τα αυθαίρετα και προχωρήσει σε κατάτμηση του ακινήτου με σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας.

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η ΕΤΑΔ δέχεται ετησίως μεγάλο αριθμό αιτημάτων για την αξιοποίηση και τη μίσθωση-παραχώρηση τμημάτων της ιδιοκτησίας της, τα οποία αδυνατεί να ικανοποιήσει καθώς με βάση τις ισχύουσες ρυθμίσεις πριν προβεί στη μίσθωση ενός τμήματος του ακινήτου της, οφείλει να τακτοποιήσει όλα τα αυθαίρετα που βρίσκονται στη συνολική έκταση. Παρακάτω, μάλιστα, αναφέρει ότι σε πολλές περιπτώσεις τα αυθαίρετα αυτά «έχουν ανεγερθεί από τρίτους καταπατητές», για να υποστηρίξει ότι η ΕΤΑΔ δεν ευθύνεται και «αδυνατεί να ικανοποιήσει αιτήματα αξιοποίησης» των εκτάσεων αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο έχει δικαίωμα δωρεάν τακτοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν επενδυτές που ενδιαφέρονται για ένα συγκεκριμένο τμήμα, το «φιλέτο» μιας έκτασης (π.χ. μόνο το παραλιακό κομμάτι ενός οικοπέδου) και με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να πληρώσουν μόνο γι’ αυτό μειώνοντας το κόστος της παραχώρησης ή της μίσθωσης.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε η «Εφ.Συν.» στις 30 Αυγούστου 2021 («Τα λιγουρεύεστε; Δικά σας-Σε επενδυτές παραδίδονται παραλίες και αιγιαλός»), άλλο νομοσχέδιο επίσης του υπουργείου Ανάπτυξης για τις στρατηγικές επενδύσεις προβλέπει ότι μπαζώματα που έκαναν ιδιώτες στον αιγιαλό θα χαρακτηρίζονται δημόσια κτήματα και θα παραχωρούνται στους επενδυτές με αντάλλαγμα χρήσης και μίσθωμα.

Σε άλλο άρθρο της ίδιας τροπολογίας της Παρασκευής, προβλέπεται ένα ακόμη μέτρο φωτογραφικής διευκόλυνσης για όσους θέλουν να χτίσουν στην περιφέρεια της χώρας, αλλά τα τοπικά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής καθυστερούν να εγκρίνουν τα αιτήματά τους. Οπως αναφέρεται, εάν περάσουν δυο μήνες και δεν απαντηθεί το αίτημα, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος παραπέμπει το θέμα στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) όπου προεδρεύει ο ίδιος. Το μέτρο θυμίζει τη δημιουργία Κεντρικής Πολεοδομίας πριν από έναν χρόνο στο υπουργείο Περιβάλλοντος που θα αναλάμβανε να δίνει εγκρίσεις όπου οι τοπικές ΥΔΟΜ καθυστερούν να ανταποκριθούν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιδιωτικός φορέας με τη δύναμη του Δημοσίου
Με απόφαση του υπ. Υποδομών Κώστα Καραμανλή μπαίνει σε εφαρμογή ο νόμος που επιτρέπει σε ιδιώτες να επιβλέπουν εκείνοι, αντί για το Δημόσιο, την υλοποίηση κάθε είδους σύμβασης και έργου.
Ιδιωτικός φορέας με τη δύναμη του Δημοσίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαφημίζουν τα κίνητρα της εθελουσίας τα ΕΛΤΑ
Μία εβδομάδα συμπληρώνεται αύριο από την περασμένη Δευτέρα που οι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ μπαίνουν στη σχετική εφαρμογή και βλέπουν τα κίνητρα που δίνει η επιχείρηση προκειμένου να προχωρήσει η εθελουσία έξοδος.
Διαφημίζουν τα κίνητρα της εθελουσίας τα ΕΛΤΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
300 εκατ. για να απαξιώσουν τα ΕΛΤΑ
Με χρήματα των φορολογουμένων προχωρούν σε εθελουσία έξοδο για 2.000 από τους 5.500 υπαλλήλους, για να ακολουθήσουν ανεξέλεγκτες προσλήψεις εκτός δημοσιότητας, αδιαφανείς προμήθειες και στο τέλος πώληση σε...
300 εκατ. για να απαξιώσουν τα ΕΛΤΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το Δημόσιο νεκρώνει μήπως και επιζήσει...
Η μέρα κινητοποιήσεων η ερχόμενη Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, με όλους τους κλάδους -από τους υγειονομικούς και τους εκπαιδευτικούς ώς τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και εκείνους των μέσων μαζικής...
Το Δημόσιο νεκρώνει μήπως και επιζήσει...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διέξοδο στο «Εξοικονομώ» για τα αυθαίρετα 5 ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ
«Τρύπα» στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για την επιχορηγούμενη ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, που απειλεί να αφήσει εκτός χιλιάδες ιδιοκτήτες, εντόπισαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και την επισήμαναν χθες σε...
Διέξοδο στο «Εξοικονομώ» για τα αυθαίρετα 5 ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηλεκτροπληξία στους καταναλωτές
Οι τιμές χονδρικής σπάζουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και διαμορφώνονται σήμερα στην Ελλάδα κατά μέσον όρο στα 281,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 50 ευρώ στις αρχές του 2021.
Ηλεκτροπληξία στους καταναλωτές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας