• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 24.1°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 21.7°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 21.5°C
  0 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 19.7°C
  0 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 20.9°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.3°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 19.9°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  0 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  4 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 16.5°C / 23.3°C
  0 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 24.3°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 21.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  84%

Κωστής Χατζηδάκης

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φιάσκο η επιτάχυνση απονομής συντάξεων

 • A-
 • A+
Τι κρύβουν οι απειλές Χατζηδάκη για τις 400.000 εκκρεμείς αιτήσεις

Σταχυολόγηση αντιπροσωπευτικότερων τίτλων του ασφαλιστικού ρεπορτάζ: «Στο πειθαρχικό υπάλληλοι του ΕΦΚΑ που καθυστερούν συντάξεις!», «Καμπανάκι για υπαλλήλους που αργούν!», «Στο μικροσκόπιο οι κρίσιμες Διευθύνσεις του ΕΦΚΑ!», «Πειθαρχικό έλεγχο για δέκα περιπτώσεις “Οδύσσειας” ασφαλισμένων από υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας», «Τρεις συντάξεις τον μήνα, διαφορετικά μετάθεση».

Μόνο που η σκόνη που σηκώνεται από τον υπουργό Εργασίας κάθε φορά που εκτοξεύει απειλές για πειθαρχικά και μεταθέσεις των υπαλλήλων που «καθυστερούν» τις συντάξεις επιχειρεί να κρύψει την αποτυχία του να διευθετήσει αποτελεσματικά το μείζον θέμα των εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες υποτίθεται ότι ήταν η αιτία μετακίνησής του στο υπουργείο Εργασίας στη θέση του Γιάννη Βρούτση.

Ομως, ούτε η τοποθέτηση του πρότζεκτ μάνατζερ Παν. Κεφαλογιάννη στον ΕΦΚΑ ούτε η πρόσκληση προς δικηγόρους και λογιστές μείωσαν το πρόβλημα, με αποτέλεσμα ο ίδιος ο υπουργός να αποκρύπτει πραγματικά στοιχεία. Ενώ σήμερα οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες συντάξεις ανέρχονται σε 161.392, ο κ. Χατζηδάκης ξεχνά τουλάχιστον τις 40.000 και προτιμά να εμφανίζει μόνο 124.000 εκκρεμότητες.

Πώς προκύπτει αυτή η διαφορά; Αφαιρεί τις 8.913 αιτήσεις για συντάξεις απόλυτης αναπηρίας κάνοντας χρήση εγγράφου της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του ΕΦΚΑ που παρέχει τη δυνατότητα να θεωρούνται «τροποποιητικά αιτήματα σύνταξης». Επίσης από το τελικό μέγεθος που παρουσιάζει ο κ. Χατζηδάκης εξαιρεί τις 23.053 εκκρεμότητες με προσωρινή σύνταξη καθώς και τις 21.952 εκκρεμότητες με προκαταβολή. Ας μην ξεχνάμε ότι στην αναμονή εδώ και χρόνια είναι και 27.016 ασφαλισμένοι που είχαν ένσημα εξωτερικού (διεθνείς συντάξεις). Αν αφαιρέσουμε αυτές τις κατηγορίες τι απομένει; Mόνο 124.410 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις στην κύρια σύνταξη.

Μας πήραν χαμπάρι...

Τόσες φαίνεται να παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης στα κλιμάκια των πιστωτών που δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για τη συνέχιση του προβλήματος. Ομως αν οι κύριες συντάξεις είναι αυτές που ανησυχούν κυρίως τους πιστωτές, τι γίνεται με τις περίπου 130.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις που δεν θα εκδοθούν εάν δεν εκκαθαριστούν οι κύριες; Kαι πότε επιτέλους θα κατασκευαστεί το λογισμικό για τις 40.000 (στην καλύτερη περίπτωση) εκκρεμείς συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση που αναμένουν χρόνια τώρα συνταξιούχοι που κατέβαλαν αδρά διπλές εισφορές (οδηγοί ΚΤΕΛ, δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, καθηγητές).

facebook

Γιατί όμως ο κ. Χατζηδάκης δεν λέει όλη την αλήθεια; Διότι «το πρόβλημα δεν μαζεύεται από πουθενά», όπως μαρτυρούν υψηλόβαθμα στελέχη επισημαίνοντας ότι «κατά μέσο όρο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης κυμαίνονται από 15.000 έως 18.000». Μόνο τον Σεπτέμβριο, μήνα για τον οποίο υπάρχουν επικαιροποιημένα στοιχεία, υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ 18.862 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Και τι θα γίνει όταν μέσα στο 2022 οι νέες αιτήσεις θα ανέλθουν σε 200.000 και δεν έχει προηγηθεί δραστική μείωση στις 400.000 εκκρεμείς συντάξεις (κύριες, επικουρικές, αναπηρίας, παράλληλες); Οσο για τους δικηγόρους και λογιστές που εντάχθηκαν στο σύστημα για να επιταχυνθεί η απονομή, υπηρεσιακά στελέχη με μεγάλη εμπειρία δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας βιομηχανίας πλαστών συντάξεων, όπως συνέβαινε επί χρόνια μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του ‘90.

Αλλωστε οι συνεχείς απειλές και το ύφος του τιμωρού που έχει φορέσει ο κ. Χατζηδάκης, ενθυμούμενος ενδεχομένως τη «μακρά και πλούσια» επαγγελματική του δραστηριότητα πριν ασχοληθεί με την πολιτική ως επάγγελμα, έχουν συντείνει στην αύξηση των αποχωρήσεων στελεχών από τις υπηρεσίες. Επικρατούν απαξίωση και απογοήτευση τις οποίες αδυνατεί να διαχειριστεί η ομοσπονδία τους. Μέχρι το πρώτο εικοσαήμερο του Σεπτεμβρίου είχαν δηλώσει αποχώρηση 480 υπάλληλοι. Φυσικά η επιδείνωση του κλίματος στις σχέσεις διοίκησης-προσωπικού δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Προηγήθηκαν οι δυσμενείς σχέσεις επί της προηγούμενης διοίκησης Χάλαρη, ο οποίος είχε φτάσει στο σημείο να μετακινεί δυσμενώς άξια στελέχη ακόμη κι αν ήταν στο τέλος της δημοσιοϋπαλληλικής τους καριέρας. Αυτό είχε πράξει ο τ. διοικητής και με τον τ. διευθυντή του κεντρικότερου καταστήματος ΕΦΚΑ της χώρας, αυτό της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, τον Μ. Γράβαρη, όταν λόγω διαφωνίας τον μετακίνησε σε κατάστημα της Σταυρούπολης, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε σχεδόν αμέσως.

Κερδίζουν χρόνο

Στην πράξη ουδείς στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πιστεύει ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις. Απλώς κερδίζουν χρόνο ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού. Υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν σύνταξη από το 2016. Ζευγάρια ηλικιωμένων που ζουν με δανεικά. Ανάμεσά τους περιμένουν τη σύνταξη και ηλικιωμένοι στους οποίους η ελληνική πολιτεία αναγνώρισε με καθυστέρηση δεκαετιών την ιθαγένεια και την υπόστασή τους ως πολιτών;

Oι μόνοι που ίσως «χαρούν» από τη συνέχιση της καθυστέρησης των απονομών είναι οι εκ της θέσεώς τους αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών, γιατί δεν θα χρειαστεί σύντομα να καλύψουν με νέα χρηματοδότηση τα ελλείμματα του ΕΦΚΑ. Κι ας μην ξεχνάμε ότι ο ΕΦΚΑ, που ξεκίνησε το έτος με ταμειακά διαθέσιμα 2,986 δισ. ευρώ, στον κλάδο σύνταξης, εννέα μήνες μετά, διέθετε 1,882 δισ. έχοντας υποστεί μείωση ύψους 1,104 δισ. ευρώ!.

Κάποιοι έχουν χάσει ήδη τον ύπνο τους με αυτό το έλλειμμα, αλλά σε αυτούς μην αναζητήσετε τους υπουργούς της οδού Σταδίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινούν άμεσα οι «συντάξεις στο περίπου»
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που απορρέει από εγκύκλιο του διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει επιλυθεί το πρόβλημα με την απονομή των κύριων συντάξεων... τουλάχιστον.
Ξεκινούν άμεσα οι «συντάξεις στο περίπου»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δικηγορικές εισπρακτικές εταιρείες νέου τύπου για τις συντάξεις
Εντονες αντιδράσεις για την εκχώρηση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων σε ιδιώτες ● Με φόντο τον σκόπελο της συνταγματικότητας προετοιμάζεται η νομοθετική ρύθμιση.
Δικηγορικές εισπρακτικές εταιρείες νέου τύπου για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μιχάλης Κεφαλογιάννης: Ο project manager για τις εκκρεμείς συντάξεις
Έναν από τους πάλαι ποτέ συντονιστές των ομάδων εργασίας που συγκρότησαν το πρόγραμμα της Ν.Δ. επέλεξε ο Κωστής Χατζηδάκης. Πρακτική και διοικητική εμπειρία έχουν τα δύο από τα τέσσερα μέλη της Ομάδας Έργου.
Μιχάλης Κεφαλογιάννης: Ο project manager για τις εκκρεμείς συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόσωπο κι όχι εταιρεία ο project manager στον ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις
Πρόκειται για άνθρωπο με γνώση του συνταξιοδοτικού και των προβλημάτων της κοινωνικής ασφάλισης. Δε θα υποκαταστήσει τη διοίκηση, αλλά θα αναλάβει να υποδείξει τις απαραίτητες αλλαγές. Δεν αποκλείονται...
Πρόσωπο κι όχι εταιρεία ο project manager στον ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και πενιχρές και με λάθη οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκδίδουν οι ιδιώτες στον ΕΦΚΑ
Πολύ κακό για το τίποτε αποδεικνύεται τελικώς η ένταξη ιδιωτών στον ΕΦΚΑ με στόχο την επιτάχυνση έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων.
Και πενιχρές και με λάθη οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκδίδουν οι ιδιώτες στον ΕΦΚΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας