• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.9°C / 15.1°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.4°C / 11.1°C
  4 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 14.5°C
  6 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.7°C / 12.9°C
  6 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 9.7°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 6.1°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.1°C / 13.6°C
  3 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.4°C / 18.7°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  4 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.4°C
  7 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 14.6°C
  6 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  6 BF
  67%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.5°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.3°C / 10.5°C
  3 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 15.3°C
  5 BF
  61%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.3°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 10.0°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  84%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστρέφει ο δακτύλιος

 • A-
 • A+
Επιστρέφει ο δακτύλιος μήπως και ανακοπεί το κυκλοφοριακό κομφούζιο που επικρατεί στους δρόμους της Αθήνας μετά την άρση του λοκντάουν.

Επιστροφή στο... 1982 με την εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου των περιορισμών στην κίνηση των οχημάτων, «το γνωστό και δοκιμασμένο μέτρο του δακτυλίου» όπως αναφέρει σε χθεσινό ενημερωτικό σημείωμα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Οπως είχε ανακοινωθεί από μέρες, «με εντολή του πρωθυπουργού» επιστρέφει ο δακτύλιος προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα που εμφανίστηκε μετά τα λοκντάουν και καθώς πολλοί επιλέγουν τα Ι.Χ. για τις μετακινήσεις τους, ενώ δεν έχουν πυκνώσει τα δρομολόγια των ΜΜΜ. Η κοινή υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου δεν είχε ακόμη δημοσιευτεί ώς την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ, αλλά σύμφωνα με το σημείωμα του υπουργείου:

● Ο δακτύλιος θα ισχύσει από 25 Οκτωβρίου 2021 έως και 22 Ιουλίου 2022. Τις ημέρες Δευτέρα έως Πέμπτη θα ισχύει μεταξύ 07.00 και 20.00 και την Παρασκευή από 07.00 έως 15.00. Ι.Χ. και φορτηγά με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος μέχρι 2.200 χιλιόγραμμα θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν εκ περιτροπής, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους και με το σύστημα των μονών-ζυγών.

● Ελεύθερα κυκλοφορούν στον δακτύλιο καθημερινά, ανεξαρτήτως μονών-ζυγών, τα αυτοκίνητα τεχνολογίας EURO 6 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g/km, καθώς και όλα τα ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και οχήματα υγραερίου εκ κατασκευής. Οι κάτοχοι αυτών των Ι.Χ. θα πρέπει να αποκτήσουν ειδικό σήμα μπαίνοντας με τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης.

● Δεν μπαίνουν πλέον ελεύθερα στον δακτύλιο όλα τα EURO 5 οχήματα, αλλά και τα EURO 6 που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα πάνω από 120 g/km.

● Κυκλοφορούν για την είσοδο και έξοδό τους από τον δακτύλιο τα αυτοκίνητα μόνιμων κατοίκων της περιοχής. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να εφοδιαστούν με ειδική κάρτα εισόδου-εξόδου, η οποία χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Ελεύθερα κινούνται τα ταξί.

● Το ενημερωτικό σημείωμα δίνει μεγάλη έμφαση στις περικοπές των «ελευθέρας» του δακτυλίου, λες και είναι εύκολο να διαπιστωθεί εάν κάποιος θα λάβει κάποια άδεια παραπάνω στο μέλλον. Οπως αναφέρεται, οι άδειες περιορίζονται κατά 50%, δηλαδή το πρώτο κόμμα της Βουλής θα λάβει 100 άδειες (αντί για 200 έως τώρα), το δεύτερο 65 αντί για 130, το τρίτο 20 αντί 40 κτλ. Οι βουλευτές και ευρωβουλευτές από εκεί που είχαν τρεις άδειες δακτυλίου θα δικαιούνται δύο, ενώ τα γραφεία υπουργών και υφυπουργών από δεκαπέντε άδειες δακτυλίου, θα δικαιούνται εφτά.

Εξαιρέσεις ισχύουν πάντως για αυτοκίνητα κρατικών υπηρεσιών, οργανισμών αυτοδιοίκησης, οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των υπηρεσιών αυτών, τους επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών, εκπροσώπους του Τύπου με περιορισμό ανά ΜΜΕ. Επίσης για αυτοκίνητα ιατρών με μόνο επιβάτη τον ίδιο, για εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών, αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου τα οποία φέρουν ειδικές κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας, για μεταφορά ΑμεΑ, ασθενών που χρήζουν συχνής θεραπείας, μεταφορά φαρμάκων και ιατρικού υλικού, όπως και τα αυτοκίνητα των φυσικοθεραπευτών που προσφέρουν υπηρεσίες σε κατάκοιτους. Εξαιρούνται, τέλος, αυτοκίνητα εν ενεργεία δικαστικών με έδρα εργασίας ή κατοικία εντός του δακτυλίου, εφόσον οδηγούνται από τους ίδιους.

Για την Ιστορία, το μέτρο του δακτυλίου εφαρμόστηκε πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1982 για να αντιμετωπιστεί τότε η ρύπανση του αέρα. Ο περιορισμός ίσχυσε τότε μεταξύ 7.00-9.30 το πρωί, αλλά με τα χρόνια το ωράριο επεκτάθηκε, ενώ κάποια στιγμή περιέλαβε στην απαγόρευση και τα ταξί! Πάντως στην πρώτη απόφαση δεν υπήρχε εξαίρεση για τους δικαστικούς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηφιακό μπλακάουτ για μεταβιβάσεις οχημάτων-διπλώματα
Τρεις μέρες εκτός λειτουργίας είναι το ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μέσω του οποίου γίνονται οι μεταβιβάσεις...
Ψηφιακό μπλακάουτ για μεταβιβάσεις οχημάτων-διπλώματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Αθήνα στις πιο ακριβές πόλεις για πάρκινγκ
Στην Ελλάδα της κρίσης το μόνο που δεν φαίνεται να υποτιμάται είναι η τιμή του πάρκινγκ, καθώς η Αθήνα είναι η τρίτη πόλη στην Ευρώπη με το πιο υψηλό κόστος στο παρκάρισμα. Μία ώρα κοστίζει κατά μέσο όρο 5,7...
Η Αθήνα στις πιο ακριβές πόλεις για πάρκινγκ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρές αυξήσεις λόγω ΦΠΑ στα διόδια
Μικρές αυξήσεις στις τιμές των διοδίων φέρνει από αύριο η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ από 23 σε 24% που θεσμοθετήθηκε με τον τελευταίο νόμο. Τα νέα τιμολόγια είναι «τσιμπημένα» κατά 0,05 έως και 2 ευρώ, ανάλογα με...
Μικρές αυξήσεις λόγω ΦΠΑ στα διόδια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέλη κυκλοφορίας δύο ταχυτήτων
Η επιβολή τελών κυκλοφορίας και στα Ι.Χ. με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα φαίνεται πως είναι ο στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης μέσα από τον διάλογο για τα τέλη κυκλοφορίας ενώ στο...
Τέλη κυκλοφορίας δύο ταχυτήτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρωτοχρονιάτικο δώρο εκατ. ευρώ
Οι «εθνικοί« εργολάβοι είπαν τα... κάλαντα στο υπουργείο Υποδομών και το τελευταίο δεκαήμερο του 2014 έλαβαν πάνω από 92 εκατ. ευρώ παρά το γεγονός ότι τα έργα στους αυτοκινητόδρομους είναι και πάλι εκτός...
Πρωτοχρονιάτικο δώρο εκατ. ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στροφή στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα
Αύξηση κατά 11,5% σημείωσαν φέτος τον Οκτώβριο οι νέες άδειες κυκλοφορίας οχημάτων, καθώς κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 14.698 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού), περίπου 1.500 περισσότερα από...
Στροφή στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας