• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.9°C / 22.9°C
  0 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.6°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.0°C / 21.0°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.4°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.9°C / 20.9°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 17.3°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 19.9°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  1 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  1 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.9°C / 19.0°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.5°C / 18.4°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.2°C / 22.7°C
  1 BF
  66%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 21.7°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  1 BF
  83%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μόνο στο όνομα λαϊκές, οι υπαίθριες αγορές

 • A-
 • A+
Αποκλεισμούς στους μικρούς αγρότες-παραγωγούς θέτει η κυβέρνηση, εισάγοντας προβληματικά μέτρα και τιμωρητικά πρόστιμα και ευνοώντας τη διείσδυση μεγάλων εταιρειών ● Βουλευτές της Ν.Δ. υπόσχονται ήδη στους παραγωγούς... τροποποιητικές βελτιώσεις.

Μετά το «Δ» από τη ΔΕΗ, η κυβέρνηση βάλθηκε να σβήσει και τη λέξη «λαϊκές» από τις υπαίθριες αγορές, θέτοντας αποκλεισμούς στους μικρούς αγρότες-παραγωγούς, εισάγοντας προβληματικά μέτρα και τιμωρητικά πρόστιμα και ευνοώντας τη διείσδυση μεγάλων εταιρειών. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι οχτώ επαγγελματικές ενώσεις που συνασπίζονται στη νεοσύστατη Γενική Συνομοσπονδία Παραγωγών Επαγγελματιών Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδος, με στόχο να αντιπαλέψουν το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου και άλλες διατάξεις».

Οι επαγγελματικοί φορείς από όλη την Ελλάδα, που εκπροσωπούν την πλειονότητα του κλάδου με πάνω από 25.000 μέλη, χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο αναχρονιστικό και κατευθυνόμενο, με «μοναδικό σκοπό την αλλοτρίωση και κατ’ επέκταση την εξόντωση του θεσμού των λαϊκών αγορών». Από την πλευρά της η κυβέρνηση και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται κατά των παραγωγών και μικρών επαγγελματιών, αλλά αντίθετα τους βοηθάει, θεσπίζοντας «όρους διαφάνειας, ισότιμου ανταγωνισμού και φορολογικής συνείδησης» με στόχο «να ανεβάσει το επίπεδο των λαϊκών αγορών στις συνθήκες αγοράς του 21ου αιώνα».

Οπως προανήγγειλε η «Εφ.Συν.» («Μέτωπο για τις λαϊκές αγορές», 18.10) η συνομοσπονδία διοργανώνει σήμερα το πρωί την πρώτη ημερίδα της στο ξενοδοχείο Novotel, με προσκεκλημένους τους αρμόδιους βουλευτές όλων των κομμάτων, ώστε να τους ενημερώσει για τις θέσεις και τις αντιρρήσεις της πάνω στο νομοσχέδιο. Επιπλέον σήμερα οι οχτώ ομοσπονδίες αναμένεται να λάβουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις για την αντιμετώπιση των πλέον επίμαχων διατάξεων του νομοσχεδίου που θεωρούνται «κόκκινο πανί».

Μια πρόγευση των αντιδράσεων, αλλά και των εσωτερικών διαφωνιών μεταξύ συνδικαλιστών των λαϊκών αγορών, δόθηκε χθες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της ακρόασης των εξωκοινοβουλευτικών φορέων. Διαμετρικά αντίθετη γραμμή πλεύσης από τις υπόλοιπες επαγγελματικές ενώσεις του κλάδου διατηρεί η Παναττική Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ) και ο πρόεδρός της Δ. Μουλιάτος, ο οποίος υπερασπίζεται το νομοσχέδιο ως σημαντικό βήμα προόδου, λέγοντας ότι «λύνει παθογένειες ετών, ξεβολεύοντας κάποιους που επί χρόνια εκμεταλλεύονταν τα νομοθετικά κενά και τις διοικητικές ασάφειες».

Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Κουτσόπουλο, νομικό σύμβουλο της συνομοσπονδίας των λαϊκών αγορών, από τα πλέον προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου είναι το άρθρο 11 το οποίο, όπως λέει, «καταργεί την εδώ και 93 χρόνια απρόσκοπτη προσέλευση των παραγωγών στις λαϊκές αγορές και θεσμοθετεί τη συμμετοχή των παραγωγών με τη διαδικασία της προκήρυξης (στην ουσία διαγωνισμό με μόρια και κριτήρια) η οποία θα γίνεται μία φορά τον χρόνο και αν λειτουργήσουν το πληροφοριακό σύστημα δήμοι και περιφέρειες».

Αντίθετους βρίσκει τους εκπροσώπους του κλάδου το άρθρο 67, στο οποίο προβλέπονται... 16 υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες ο εκάστοτε υπουργός Ανάπτυξης θα αποφασίζει για νευραλγικά ζητήματα των λαϊκών αγορών, από την αδειοδότηση, τα δικαιολογητικά και τις προκηρύξεις των αδειών μέχρι και ποια προϊόντα θα μπορούν να πωλούνται.

Τα πυρά της συνομοσπονδίας συγκεντρώνει το άρθρο 17, σύμφωνα με το οποίο όποιος παραγωγός πουλάει λιγότερο από το 50% της ποσότητας των ειδών που έχει δηλώσει στο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου» χάνει το δικαίωμα χορήγησης θέσης σε λαϊκές αγορές. Κατά των παραγωγών θεωρούν ότι στρέφεται το άρθρο 66, που προβλέπει τη μετατροπή των παραγωγικών αδειών σε επαγγελματικές, «διαταράσσοντας έτσι την ισορροπία του 50-50 και μετατρέποντας τις λαϊκές αγορές σε καθαρά εμπορικές με σκοπό τη συρρίκνωση και τη διάλυσή τους».

Διαφωνίες και ρωγμές υπάρχουν όμως και εντός της κυβέρνησης, αφού βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας παραδέχονται τα τρωτά του νομοσχεδίου και υπόσχονται στους παραγωγούς... τροποποιητικές βελτιώσεις. «Κατανοώ τις αντιδράσεις των παραγωγών», επανέλαβε χθες επανειλημμένα κατά την τοποθέτησή του ο βουλευτής της Ν.Δ. Στράτος Σιμόπουλος, εισηγητής του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής, ενώ για προβληματικά μέτρα και εξοντωτικά πρόστιμα έκανε λόγο ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

«Θέλουν να γίνουν οι λαϊκές αγορές καθαρά εμπορικές και να αναγκαστούν οι παραγωγοί να γίνουν έμποροι. Το νομοσχέδιο στρέφεται κατά της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής και τελικά κατά του καταναλωτή», είπε στην «Εφ.Συν.» ο Παντελής Μόσχος, γραμματέας της συνομοσπονδίας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, θεωρώντας μονόδρομο τον πανελλαδικό ξεσηκωμό του κλάδου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαγιάτικος «καύσωνας» στις τιμές των τροφίμων
Αυξήσεις-φωτιά που φτάνουν ακόμη και το 70% στο συσκευασμένο ψωμί ● Διψήφιες ανατιμήσεις και σε κρέας, δημητριακά, ρύζι, όσπρια κ.ά. μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.
Μαγιάτικος «καύσωνας» στις τιμές των τροφίμων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επισιτιστική... αφασία στην κυβέρνηση
Μια τρύπα στο νερό από τη διυπουργική σύσκεψη για την επισιτιστική επάρκεια ● «Ολα κυλάνε ομαλά», καθησυχάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ● Κουβέντα για τις εξωφρενικές ανατιμήσεις.
Επισιτιστική... αφασία στην κυβέρνηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παγκόσμια Ημέρα (κατά) του Καταναλωτή
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα οι ενώσεις καταναλωτών σημειώνουν πως έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι καταγγελίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης •...
Παγκόσμια Ημέρα (κατά) του Καταναλωτή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας