Ακόμη και τα τεχνικά προβλήματα στη μετάδοση ήχου και εικόνας και η καθυστέρηση έναρξης της χθεσινής (διαδικτυακής) γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ που αποφάσισε την αύξηση κεφαλαίου ενίσχυσαν τη διάσταση παρωδίας στη διαδικασία. Κι αυτό γιατί ο βασικός μέτοχος της επιχείρησης, το Δημόσιο και τελικά η κυβέρνηση, είχε προ πολλού αποφασίσει την απεμπόληση του δημόσιου ελέγχου, 71 χρόνια από την ίδρυσή της. Επομένως, η θριαμβικού ύφους ανακοίνωση ότι η αύξηση κεφαλαίου και η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ εγκρίθηκαν με πλειοψηφία 99% (!) ηχεί ως σαρκασμός, αφού θα αρκούσε το 51% υπερταμείου-ΤΑΙΠΕΔ ή το 60% αν προσθέσει κανείς και το 9,2% των θεσμικών επενδυτών που εκπροσώπησε στη συνέλευση ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γ. Στάσσης.
Η χθεσινή τυπική διαδικασία που αποτελεί το πρώτο βήμα πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και μείωσης της συμμετοχής του Δημοσίου στο 34% εξελίχθηκε εν μέσω απεργίας των εργαζομένων και συλλαλητηρίου της ΓΕΝΟΠ έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα. Στη μοναδική ερώτηση ουσίας που ετέθη στη συνέλευση από εκπρόσωπο μερίδας μικρομετόχων για τη θέση του ΤΑΙΠΕΔ και του υπερταμείου, οι μεν εκπρόσωποί τους αρνήθηκαν να απαντήσουν, ο δε διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης είπε ότι δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους κανενός μετόχου.
Η συνέλευση της ΔΕΗ ενέκρινε και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην αυστραλιανή Macquarie, μέσω θυγατρικής της, καθώς και την απόσχιση του δικτύου διανομής της ΔΕΗ που απορροφάται πλήρως από τον ιδιωτικοποιημένο ΔΕΔΔΗΕ. Σε ερώτηση μετόχου αν η απόσχιση του δικτύου μειώνει την αξία των παγίων της ΔΕΗ, ο Γ. Στάσσης απάντησε ότι αυτό δεν ισχύει αφού η ΔΕΗ κρατά τον πλήρη έλεγχο με το 51% στον ΔΕΔΔΗΕ. Θα ισχύει το ίδιο όταν η συμμετοχή του Δημοσίου περιοριστεί στο 34%; Σ’ αυτό το ερώτημα δεν απάντησε ο κ. Στάσσης.
«Δεν είναι μια λάθος απόφαση. Είναι μια καταστροφική απόφαση», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αφαιρεί από την επιχείρηση την ταυτότητα και τον εταιρικό της σκοπό, δηλαδή την ύπαρξη και λειτουργία της υπέρ του δημόσιου συμφέροντος. «Ταυτόχρονα, η απόφαση θα πλήξει τους καταναλωτές. Αφ’ ενός γιατί το κράτος θα χάσει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει σταθεροποιητικά στην αγορά ενέργειας και αφ’ ετέρου γιατί οι ιδιώτες πάροχοι δεν έχουν ευαισθησίες. Αντίθετα, έχουν συμβόλαια με “ψιλά γράμματα”», τονίζει η ομοσπονδία των εργαζομένων στη ΔΕΗ, καταλήγοντας ότι εγείρονται όχι μόνο ηθικά αλλά και νομικά ζητήματα.
«Γίνεται ένα ακόμη βήμα στο εγκληματικό σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη με στόχο την απώλεια της πλειοψηφίας του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο», τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους ο τομεάρχης και η αναπληρώτριας τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μ. Φάμελλος και Π. Πέρκα. Επισημάνουν ότι η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις, ενεργειακή φτώχεια και αμφισβήτηση του δικαιώματος πρόσβασης πολιτών και επιχειρήσεων στο αγαθό της ενέργειας και καταλήγουν ότι η απώλεια της πλειοψηφίας του Δημοσίου στη ΔΕΗ εγείρει ζήτημα σοβαρών ευθυνών τόσο των πολιτικών προσώπων όσο και της διοίκησής της.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας