• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 13.0°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.5°C
  5 BF
  54%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 13.0°C
  4 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 12.2°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 9.3°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.6°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.3°C
  1 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 11.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 12.8°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.6°C
  0 BF
  61%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.1°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 13.2°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 7.1°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 10.0°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  54%
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παρέμβαση ΣΕΠΕ στην Αναπτυξιακή Τράπεζα για μη καταβολή Δώρου Πάσχα

 • A-
 • A+

«Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά τουφέκια πέφτουν», καθώς η Επιθεώρηση Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, καλεί τη διοίκηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας να δώσει εξηγήσεις για τη μη καταβολή του Δώρου Πάσχα, ενώ πρόβλημα υπάρχει με τα υπόλοιπα των αδειών του 2019. Για την ακρίβεια, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν οι επιθεωρητές εργασίας στα μέσα Σεπτεμβρίου, ζήτησαν από τη διοίκηση της ΕΑΤ να προσκομίσει τα καταθετήρια των τραπεζών που αποδεικνύουν ότι καταβλήθηκε το Δώρο Πάσχα, τα αντίστοιχα «κιτάπια» για τις άδειες 2019 και, σε περίπτωση μη προσκόμισης των στοιχείων, η διοίκηση καλείται να δώσει γραπτές εξηγήσεις. Ολα αυτά εντός συγκεκριμένων ημερομηνιών που έχουν παρέλθει προ 2-3 εβδομάδων, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι της ΕΑΤ είναι εν αναμονή των τελικών αποφάσεων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι της ΕΑΤ και ειδικότερα οι παλιοί –διότι όσοι προσελήφθησαν τους τελευταίους μήνες πριν από λίγο καιρό έφτιαξαν δικό τους σύλλογο με την… προτροπή, όπως φημολογείται, της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου Αθηνάς Χατζηπέτρου– είχαν θέσει, από την άνοιξη, στη διοίκηση το θέμα καταβολής του Δώρου Πάσχα. Οπως ανέφεραν σε διαμαρτυρία, στις αρχές καλοκαιριού, «ο Σύλλογός μας καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε τα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους να λύνονται μέσα από διαδικασία διαλόγου με τη διοίκηση και για τον λόγο αυτόν μέχρι σήμερα δεν έχουμε προσφύγει σε οποιαδήποτε αρμόδια αρχή».

Οι εργαζόμενοι τονίζουν «ότι η επιλογή μας αυτή ήταν ένδειξη της καλής πρόθεσης, ψύχραιμης αντιμετώπισης των πραγμάτων, υπεύθυνης στάσης, αλλά και προσπάθειας εξάντλησης κάθε περιθωρίου ειλικρινούς και αξιόπιστου διαλόγου. Δεν είναι ένδειξη αδυναμίας ή φόβου». Σημειώνεται πως, σε ό,τι αφορά το Δώρο Πάσχα, σύμφωνα με το άρθρο 181 του νόμου 4782/2021 που δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ στις 9/3/2021, η EAT προστίθεται ως εξαίρεση στο ενιαίο μισθολόγιο (Ν. 4354/2015).

Η Επιθεώρηση Εργασίας, που έγινε αποδέκτης καταγγελιών για εργασιακό εκφοβισμό («Εφ.Συν.» 28/8), εφιστά την προσοχή στην εφαρμογή του νόμου 4808/21 (Προστασία της εργασίας), ο οποίος απαγορεύει ρητά κάθε μορφή βίας και παρενόχλησης. Η σύσταση της Επιθεώρησης, προφανώς, δεν συνιστά διαπίστωση παράβασης, αλλά μάλλον ισχύει το «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά». Εκτός και αν αποτελεί πάγια τακτική να περιέχεται σε κάθε Δελτίο Ελέγχου του ΣΕΠΕ η σύσταση. Ετσι, για παν ενδεχόμενο.

Εχει, εξάλλου, ενδιαφέρον ότι συνεχίζεται το κύμα φυγής –παραιτούνται, αίρουν τη μετάταξή τους ή ζητούν μετάταξη– και αυτοί που εγκαταλείπουν τους 14 μισθούς δεν είναι μόνο οι «παλιοί», με τους οποίους είναι σε ανοιχτή σύγκρουση η διοίκηση Χατζηπέτρου, αλλά και νεοπροσληφθέντες και, μάλιστα, σε διευθυντικές θέσεις. Ισως να μην έχει ιδιαίτερη σημασία, αλλά οι προσλήψεις έγιναν μέσω της ιδιωτικής εταιρείας Peοple for Business, που έχει την ευθύνη του μητρώου στελεχών της Ν.Δ.

Αδήλωτες υπερωρίες στην Τράπεζα Πειραιώς

Στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, πάντως, πρέπει να υπάρχει φόρτος εργασίας. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), έπειτα από επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες σε κεντρική υπηρεσία της τράπεζας διαπιστώθηκε ότι δεκάδες εργαζόμενοι –περί τους 70– ήταν εκτός ωραρίου, χωρίς να έχουν δηλωθεί οι υπερωρίες. Βέβαια, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, η παρέμβαση της Επιθεώρησης έγινε μετά κόπων και βασάνων και αφού χρειάστηκε να προχωρήσει σε έγγραφη διαμαρτυρία - καταγγελία στον υπουργό Εργασίας που κοινοποιήθηκε στα κόμματα («Εφ.Συν.» 13/10/2021). Η καταγγελία του Συλλόγου για αδράνεια της Επιθεώρησης προκάλεσε και την ερώτηση τριών βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. (Κώστας Σκανδαλίδης, Γιώργος Μουλκιώτης, Γιώργος Αρβανιτίδης) προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

Οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ρωτάνε όχι μόνο για το θέμα του ωραρίου αλλά και για τις μετακινήσεις εργαζομένων, καθώς και τα στοιχεία ελέγχων του ΣΕΠΕ. Αναμένονται με ενδιαφέρον οι απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολο και πιο στενό το φλερτ Attica Bank – Thrivest με στόχο τον γάμο
Νέα δεδομένα στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο σηματοδοτεί η πρόθεση Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου να έχουν ενεργό ρόλο στη δημιουργία ενός 5ου τραπεζικού πόλου μέσω της Τhrivest.
Ολο και πιο στενό το φλερτ Attica Bank – Thrivest με στόχο τον γάμο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συναγερμός στις τράπεζες για την επιθεώρηση Ενρία
Σε μια θετική συγκυρία για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς «μπήκαν» στο 2023 με δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου 7%, ισχυρή κερδοφορία και πιο υγιείς ισολογισμούς και ετοιμάζονται για τα stress tests...
Συναγερμός στις τράπεζες για την επιθεώρηση Ενρία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δρομολογούνται αλλαγές στον Εξωδικαστικό
Θα εξαιρούνται τα ήδη ρυθμισμένα δάνεια από τη ρύθμιση άλλων «κόκκινων» οφειλών και αναμένεται πρόσθετο «κούρεμα» και μικρότερο επιτόκιο για ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων χωρίς εξασφάλιση -π.χ. καταναλωτικά.
Δρομολογούνται αλλαγές στον Εξωδικαστικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποια είναι η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες
Με δύο τρόπους, είτε μέσω της Κεφαλαιαγοράς είτε με ιδιωτική συναλλαγή, θα αποεπενδύσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μέχρι το τέλος του 2025, όταν και...
Ποια είναι η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι περιμένουν, τι φοβούνται φέτος οι τράπεζες
Με το δεξί μπαίνουν οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες στο 2023, το οποίο ωστόσο είναι ακόμα ένα έτος προκλήσεων και ενώ έχει σημάνει «εκεχειρία» με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση κυρίως σε ό,τι αφορά την...
Τι περιμένουν, τι φοβούνται φέτος οι τράπεζες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας