• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.8°C / 10.8°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 1.9°C / 6.9°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.0°C / 11.2°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.2°C / 6.4°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.5°C / 2.8°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 9.6°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 15.9°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.9°C / 14.6°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  4 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  5 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 5.9°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.5°C / 5.6°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 10.8°C / 16.0°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.1°C / 11.0°C
  2 BF
  64%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.2°C / 4.4°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.8°C / 6.9°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  85%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μισάνοιχτη η στρόφιγγα δανεισμού

 • A-
 • A+
Πιέσεις στις τράπεζες να αυξήσουν τις χρηματοδοτήσεις και να διευρύνουν τις επιλέξιμες επιχειρήσεις. ● Τις ζημιές και τις «κόκκινες» οφειλές αντιπαραθέτουν οι τραπεζίτες ως λόγους απόρριψης αιτημάτων, ενώ η ΕΚΤ ανησυχεί για τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων για τα «κόκκινα» δάνεια.

H πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, να συζητηθεί το θέμα της ρευστότητας της αγοράς σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, την προσεχή Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή του τραπεζικού συστήματος και παραγωγικών φορέων, είναι μια ακόμα προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στις τράπεζες για χορήγηση περισσότερων δανείων.

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, φαίνεται να έχουν διάθεση για μεγαλύτερη ευελιξία, ώστε να ανοίξουν την περίμετρο των «επιλέξιμων προς δανειοδότηση» επιχειρήσεων, καθώς «η δουλειά μας είναι να δανείζουμε και ζούμε από τα δάνεια που δίνουμε», όπως είπε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank, Φωκίων Καραβίας.

Απαντώντας στην κριτική ότι οι χορηγήσεις κατευθύνονται στους «ίδιους και τους ίδιους» και κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι στις μικρομεσαίες –ιδιαίτερα στις μικρές–, οι τράπεζες, έχοντας εξυγιάνει και ενισχύσει τους ισολογισμούς τους, στρέφονται στον εμπλουτισμό των κριτηρίων δανειοδότησης.

Το στίγμα έδωσε, πριν από μερικές ημέρες, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, λέγοντας, σε ό,τι αφορά το θέμα της βιωσιμότητας, ότι «πρέπει να κοιτάμε με τον φακό μπροστά, όχι πίσω».

Αυτή τη νέα πολιτική «ανοίγματος της περιμέτρου» εξειδίκευσε ο διευθύνων σύμβουλος της Αlpha Bank, Βασίλης Ψάλτης.

Η τράπεζα, όπως είπε, δεν εξετάζει απλώς την αξιοπιστία των οικονομικών τους στοιχείων και την ιστορικότητα της συναλλακτικής τους συμπεριφοράς, αλλά και την ικανότητα του επιχειρηματία, την εμπειρία του και τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, τη βιωσιμότητα του επενδυτικού της σχεδίου, τη χρηματοδότηση της επένδυσης από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό, καθώς και τις μελλοντικές ταμειακές ροές που θα παραχθούν μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Σύμφωνα με τις τράπεζες, οι βασικοί λόγοι απόρριψης αιτημάτων δανειοδότησης είναι οι «κόκκινες» οφειλές προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, οι συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις, ο υπερδανεισμός και ο μικρός κύκλος εργασιών, που καθιστά απαγορευτική τη χορήγηση δανείου.

Ομως, σε κάθε περίπτωση, ο βαθμός ευελιξίας εξαρτάται από τα περιθώρια που αφήνει ο επόπτης, δηλαδή η ΕΚΤ. Σύμφωνα με τις τράπεζες, πολλές επιχειρήσεις –κυρίως μικρές– δεν πληρούν τα στοιχειώδη τραπεζικά κριτήρια, «που είναι αδύνατον βάσει εποπτικών κανόνων να παρακάμψουμε», όπως ανέφερε ο Φ. Καραβίας και υπογραμμίζουν με κάθε ευκαιρία όλα τα τραπεζικά στελέχη.

Χθες, από το Ευρωκοινοβούλιο, ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του SSM, Aντρέα Ενρία, έκρουσε για μια ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Αναφερόμενος στην ανθεκτικότητα των τραπεζών και τις προοπτικές κινδύνου, υπογράμμισε ότι σταδιακά βγαίνουμε από τη φάση της πανδημίας σε μια διαδικασία ταχείας ανάκαμψης. Ωστόσο -είπε- οι προοπτικές κινδύνου εξακολουθούν να απαιτούν προσοχή και τόνισε ότι «είναι νωρίς για να δηλώσουμε τη νίκη».

Ο Ενρία υποστήριξε ότι οι προβλέψεις των τραπεζών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξες και κάλεσε τις τράπεζες να παραμείνουν επιφυλακτικές με την αποδέσμευση προβλέψεων και να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν επαρκείς ελέγχους πιστωτικού κινδύνου.

Σημείωσε ότι οι τράπεζες αναμένουν ότι ο λόγος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) προς το σύνολο των δανείων θα συνεχίσει να μειώνεται φέτος αλλά και το 2022, όμως, ενώ τα στοιχεία για την εξέλιξη των «κόκκινων» δανείων παραμένουν ευνοϊκά, η ποιότητα ορισμένων στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών φαίνεται να επιδεινώνεται.

Βαθιές βουτιές

Σε ορισμένες χώρες, ο SSM βλέπει «σύννεφα» στην αγορά ακινήτων, ενώ υπήρχαν τομείς που οι πτωχεύσεις είχαν αυξητικές τάσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2021, αν και, όπως είπε ο Ενρία, γενικά παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

«Δεδομένης της δυσκολίας στην αξιόπιστη εκτίμηση της πορείας της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, η εποπτική μας εστίαση εξακολουθεί να είναι στους ελέγχους πιστωτικού κινδύνου των τραπεζών. Πραγματοποιούμε επίσης βαθιές βουτιές σε ευάλωτους τομείς, όπως υπηρεσίες διατροφής και διαμονής και εμπορικά ακίνητα», είπε ο επικεφαλής του SSM.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια δανειοδοτήσεων, το ΔΝΤ, στην τελευταία έκθεσή του για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα, διαπιστώνει ότι παραμένουν περιοριστικά σε πολλές χώρες.

Αναφέρει και μείωση των αθετήσεων πληρωμών και χρεοκοπιών την περίοδο της πανδημίας, ωστόσο υπογραμμίζει ότι διατηρούνται οι ανισότητες και οι διαφορές που σχετίζονται με το μέγεθος των επιχειρήσεων και τους επιχειρηματικούς φορείς, με τον κίνδυνο αφερεγγυότητας να είναι μεγαλύτερος για τις μικρότερες επιχειρήσεις και τους βαρύτερα πληττόμενους κλάδους, όπως οι μεταφορές και οι υπηρεσίες. Το Ταμείο θεωρεί ότι είναι ζωτικής σημασίας η προσαρμοσμένη στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων.

Θεσμοί προς τράπεζες: «Κλείστε τις παλιές υποθέσεις»

Σε επιτάχυνση των χορηγήσεων θα προχωρήσουν οι τράπεζες που έχουν ήδη εκταμιεύσει 11 δισ. ευρώ επιχειρηματικά δάνεια, το πρώτο 8μηνο, και παράλληλα καλούνται να «ξεκαθαρίσουν», στον βαθμό που τους αναλογεί, την αγορά από τις επιχειρήσεις-ζόμπι, ώστε να στηριχθούν οι βιώσιμες.

Στη χθεσινή συνάντηση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών με τους θεσμούς για τα θέματα της πιστωτικής επέκτασης και της διανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ξεκαθαρίστηκε ότι, για να γίνει «bankable» (= σε ελεύθερη μετάφραση, πραγματικά τραπεζικό) το σύστημα, πρέπει να πάψει να εξαιρείται το 60% των επιχειρήσεων από την τραπεζική χρηματοδότηση. Για τον λόγο αυτόν, είναι επιβεβλημένο να κλείσουν όλες οι παλιές υποθέσεις.

Και ένα από αυτά τα εργαλεία θα είναι οι πλειστηριασμοί. Σημειώνεται ότι, από τις αρχές του έτους, ήταν προγραμματισμένοι 16.800, αναβλήθηκαν 10.250, ματαιώθηκαν 50 και 3.600 θα διενεργηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε ό,τι αφορά τις 48.000 εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, ο στόχος εκδίκασής τους μέχρι το τέλος του χρόνου είναι ανέφικτος και το αίτημα της ελληνικής πλευράς θα είναι να μετατεθεί για τα μέσα του 2023.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε... δύο δόσεις ξεκινούν πλειστηριασμοί
Η αναστολή για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα... τραβήξει μέχρι την 1η Ιουνίου 2021, όταν και θα εφαρμοστεί ο νέος πτωχευτικός νόμος για τους ιδιώτες και τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.
Σε... δύο δόσεις ξεκινούν πλειστηριασμοί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρέχουν οι ελληνικές τράπεζες για ρυθμίσεις
Επί ποδός πολέμου βρίσκονται τα τραπεζικά επιτελεία για τις ρυθμίσεις των δανείων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ώστε να καταμετρήσουν τα δάνεια για τα οποία θα ζητηθούν διευκολύνεις .
Τρέχουν οι ελληνικές τράπεζες για ρυθμίσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μηδενικού ρίσκου» οι κρατικές εγγυήσεις για τον «Ηρακλή»
Αν και οι τιτλοποιήσεις πάνε για αργότερα, η γνωμοδότηση ευνοεί την αποδέσμευση κονδυλίων που θα καλύψουν δάνεια προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις
«Μηδενικού ρίσκου» οι κρατικές εγγυήσεις για τον «Ηρακλή»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρέχουν για βελτίωση της προστασίας
Διεύρυνση των κριτηρίων για την ένταξη στην πλατφόρμα συζητά με τους τραπεζίτες το υπουργείο Οικονομικών. Μηνύματα και ερωτήματα σε 42.107 δανειολήπτες που δεν έχουν οριστικοποιήσει την αίτηση
Τρέχουν για βελτίωση της προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το στοίχημα της Eurobank με την FPS
Στην τελική ευθεία μπαίνει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τις εταιρείες διαχείρισης να παίρνουν σταδιακά το «κόκκινο» δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών και μαζί τους αντίστοιχους υπαλλήλους.
Το στοίχημα της Eurobank με την FPS
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκκίνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας
​​​​​​​Η «Εφ.Συν.» καταγράφει τις προϋποθέσεις ένταξης στην αυτοματοποιημένη ηλεκτρονική πλατφόρμα που υποδέχεται από σήμερα αιτήσεις των δανειοληπτων με δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία τους.
Εκκίνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας