• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 26.4°C
  3 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 23.9°C
  5 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 23.3°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.7°C
  2 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 23.9°C
  2 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.5°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 17.9°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.9°C / 28.6°C
  3 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.7°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.4°C
  4 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.9°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.0°C
  2 BF
  41%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 23.9°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  72%

Ποιος κυβερνά αυτή την Ευρώπη; Οι πολίτες της ή οι πανίσχυροι πολυεθνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι;

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Μένουμε Ευρώπη»... των επιχειρηματικών λόμπι

 • A-
 • A+

Μένουμε όντως στην Ευρώπη. Ποιος κυβερνά όμως αυτή την Ευρώπη; Οι πολίτες της ή οι πανίσχυροι πολυεθνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι; Μια νέα ανάλυση που δημοσιοποίησε χθες η Διεθνής Διαφάνεια αποκαλύπτει ότι τον πρώτο λόγο στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. έχουν σήμερα μακράν οι δεύτεροι.

Η εν λόγω ανάλυση διαπίστωσε ότι -ούτε λίγο, ούτε πολύ- πάνω από το 75% των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στους τελευταίους 6 μήνες μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ιδιωτικών φορέων ήταν με λομπίστες μεγάλων πολυεθνικών ομίλων. Αντίθετα, μόλις το 18% των συναντήσεων των Ευρωπαίων αξιωματούχων πραγματοποιήθηκαν με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων, 4% με δεξαμενές σκέψεων (think tanks) και 2% με τις τοπικές αρχές των ευρωπαϊκών χωρών.

Από τους πιο δραστήριους σε αυτό το επίπεδο (με 25 έως 29 συναντήσεις εκάστη με ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους) ήταν οι Google, General Electric και Αirbus, τρεις δηλαδή από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη. Κάτι το οποίο δεν είναι άμοιρο των ποσών που οι αυτές οι 3 εταιρείες ξοδεύουν κάθε χρόνο για την προώθηση των συμφερόντων τους στα κέντρα αποφάσεων της Ε.Ε. Η Google και η General Electric δηλώνουν (φανερά) ετήσιο προϋπολογισμό λόμπινγκ -στην Ε.Ε.- περί τα 3,5 εκατ. ευρώ έκαστη, ενώ τα περισσότερα –από 4,5 έως 5 εκατ. ευρώ έκαστος- ξοδεύουν τρεις άλλοι γνωστοί κολοσσοί, η Exxon Mobil, η Shell και η Microsoft.

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν», σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, «ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ των χρημάτων που ξοδεύεις και των συναντήσεων που μπορείς να έχεις με τους αξιωματούχους της Ε.Ε.». Οσο πιο πολλά τόσο πιο πολλές και οι συναντήσεις με τους επιτρόπους.

Τα χαρτοφυλάκια στα οποία εστίασαν περισσότερο τις πιέσεις τους οι λομπίστες των επιχειρηματικών συμφερόντων ήταν αυτά της ενέργειας και του κλίματος (με 487 συναντήσεις), η αγορά εργασίας και ανάπτυξη (με 398 συναντήσεις), η ψηφιακή οικονομία (με 366) και οι κεφαλαιαγορές (295).

Στην απέναντι όχθη, οι επίτροποι που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτά τα χαρτοφυλάκια -ο Φινλανδός Γίρκι Κατάινεν, ο Βρετανός Τζόναθαν Χιλ και ο Γερμανός Γκίντερ Ετινγκερ- συναντήθηκαν με την «Κοινωνία των πολιτών» (το σύνολο δηλαδή των ΜΚΟ και των ινστιτούτων που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πολιτών) μόλις 3, 3 και 2 φορές αντίστοιχα. Οι τρεις επίτροποι αφιέρωσαν, δηλαδή, για τους εκπροσώπους των πολιτών μόλις το 4%-8% των συνολικών τους συναντήσεων.

Γεγονός το οποίο εγείρει τεράστια ερωτήματα για το κατά πόσο οι αποφάσεις των επιτρόπων και των άλλων ευρωπαϊκών θεσμών είναι αντιπροσωπευτικές. Ειδικά σε τομείς όπως η οικονομία, οι αγορές, η ψηφιακή οικονομία, η υγεία και η εκπαίδευση όπου σχεδόν το 90% των συναντήσεων εκπροσώπων της ευρωπαϊκής ηγεσίας γίνεται με εκπροσώπους πολυεθνικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος από τις συναντήσεις των λομπιστών επιχειρηματικών συμφερόντων με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους δεν δημοσιοποιείται ποτέ, λόγω των περίεργων «παραθύρων» στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ετσι, όλως περιέργως, από τους σχεδόν 8.000 δηλωμένους λομπίστες της Ε.Ε. το 80% δεν δήλωσε ούτε μία συνάντηση με εκπρόσωπο της Κομισιόν, δεν μάθαμε τίποτε για το ποιος λόμπαρε στη διαμόρφωση της περιβόητης Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), δεν μάθαμε ποτέ για τις 20 μεγαλύτερες εταιρείες δικηγόρων του κόσμου που ασκούν λόμπινγκ στις Βρυξέλλες, αλλά και για τράπεζες όπως οι HSBC, BNP Paribas και Lloyds, που παραλείπουν να δηλώσουν τους λομπίστες που δρουν για τα συμφέροντά τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αγκάθι» η επιχειρηματική αναξιοπιστία
Οι αλλαγές στον νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση, ώστε να είναι ουσιαστικό και τυπικό το πλαίσιο, είναι επιβεβλημένες αν θέλουμε επενδύσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Νικόλα...
«Αγκάθι» η επιχειρηματική αναξιοπιστία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Yψηλές αποδόσεις υπόσχεται η Ελλάδα
​Το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών προσέγγισε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Αύγουστο επιβεβαιώνοντας τη σταθερή βελτίωση που παρουσιάζουν η οικονομική δραστηριότητα και οι...
Yψηλές αποδόσεις υπόσχεται η Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα εργαλεία χρηματοδότησης
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία φαίνεται να έχει την έγκριση των δανειστών, προορίζεται να εξελιχθεί σε βασικό πυλώνα χρηματοδότησης έργων υποδομής, ιδιωτικών επενδύσεων και κυρίως μικρομεσαίων εταιρειών....
Νέα εργαλεία χρηματοδότησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η άνοδος και η πτώση του τραπεζίτη
Η επιτυχία στον τραπεζικό χώρο βασίζεται στην καλή πληροφόρηση, που συχνά αναμιγνύεται με φήμες και εκτιμήσεις, ενώ το πέπλο της μυστικότητας γίνεται ακόμα πιο αδιαφανές. Και όταν οι πραγματικές πτυχές της...
Η άνοδος και η πτώση του τραπεζίτη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για τη σωτηρία της «Μαρινόπουλος»
Στελέχη της εταιρείας αφήνουν να εννοηθεί ότι τράπεζες, ΙΚΑ, Δημόσιο και αρκετές από τις μεγάλες επιχειρήσεις-πιστωτές θα παρέμβουν υπέρ του αιτήματος προσωρινής προστασίας, ώστε μέσα στους επόμενους μήνες να...
Μάχη για τη σωτηρία της «Μαρινόπουλος»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με 20 εκατ. η ΕΥΔΑΠ μπαίνει στην Τράπεζα Αττικής
Τη συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής με 20 εκατ. ευρώ αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Η απόφαση θα υποβληθεί για επικύρωση στην έκτακτη γενική...
Με 20 εκατ. η ΕΥΔΑΠ μπαίνει στην Τράπεζα Αττικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας