• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 16.6°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  3 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.0°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  3 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 7.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.5°C / 7.5°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 16.8°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.2°C / 10.7°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  93%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πρώτη εκ των πολλών ενεργειακών κρίσεων»

 • A-
 • A+
Κριτική στην ταχύτητα της πράσινης μετάβασης, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι αναγκαίες επενδύσεις, από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο ● Αιχμές από παράγοντες της ενεργειακής αγοράς για τη μετακύλιση του κόστους της απανθρακοποίησης στους καταναλωτές.

 

Στρωμένος με αγκάθια και εμπόδια είναι ο δρόμος προς την ενεργειακή μετάβαση και «αυτή είναι η πρώτη από τις πολλές κρίσεις που θα δούμε μέχρι να γίνει πραγματικότητα η πράσινη μετάβαση. Δεν προετοιμάστηκε η Ευρώπη κατάλληλα και δεν είναι έτοιμη» σύμφωνα με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο. Από το βήμα του 5ου Συνεδρίου «Κύκλος Ιδεών» ο επικεφαλής της Mytilineos έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και άσκησε αυστηρή κριτική στο σχέδιο απανθρακοποίησης που, όπως είπε, προχωρά πολύ γρήγορα χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη προετοιμασία. Φαίνεται ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση αναδεικνύει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα που ξεφεύγει από τα στενά οικονομικά όρια.

Οπως είπε ο Ευάγγ. Μυτιληναίος «η ενεργειακή κρίση είναι η πρώτη μετά από δεκαετίες, μετά την κρίση πετρελαίου του 1973. Αυτή είναι η πρώτη εκ των πολλών που έρχονται. Οι κοινωνίες αποφάσισαν να πάμε στην απανθρακοποίηση γρήγορα χωρίς σχέδιο, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι επενδύσεις, χωρίς την εξασφάλιση του πληθυσμού για το πιο βασικό αγαθό που είναι η ενέργεια» υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε να υπάρχουν αποθέματα ασφαλείας.

Και τόνισε ότι ενώ λέμε ότι το καύσιμο μετάβασης θα είναι το φυσικό αέριο «δεν υπάρχουν ούτε οι υποδομές για να δεχτούν το αέριο, δεν έχουν γίνει οι επενδύσεις γι’ αυτή τη μετάβαση και το μόνο που έχει γίνει είναι φωτοβολταϊκά και αιολικά. Και αυτές είναι ευρωπαϊκές πολιτικές, όχι εθνικές. Τώρα, στην κρίση επάνω, σκέφτηκαν οι αρχές στις Βρυξέλλες ότι πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει μεγάλους χώρους αποθήκευσης αερίου. Και προχωράμε να φτιάχνουμε φωτοβολταϊκά και αιολικά, ενώ ξεχνάμε ότι όταν φυσά λειτουργούν ή όταν έχει ήλιο λειτουργούν. Μετά σταματούν. Δεν υπάρχει η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευση». Παράγοντες της αγοράς υπογράμμιζαν ότι όλοι συμφωνούμε πως η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος, ωστόσο, ο δρόμος που έχει επιλεχθεί μετακυλίει σημαντικό κόστος στους Ευρωπαίους καταναλωτές και χωρίς κατ’ ανάγκη τα επιθυμητά αποτελέσματα για το περιβάλλον.

Αμφισβητώντας ευθέως τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής, που έρχονται με ένα δυσβάσταχτο και ανισοβαρές κόστος για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, υπογραμμίζουν ότι καλώς ή κακώς η φθηνότερη διαθέσιμη ενέργεια είναι αυτή που παράγεται από την καύση ορυκτών καυσίμων και αν η μετάβαση σε άλλες πηγές δεν γίνει σταδιακά, το άμεσο πλήγμα για τους Ευρωπαίους καταναλωτές θα είναι μεγάλο και ακόμα μεγαλύτερο το έμμεσο πλήγμα στην οικονομία της Ευρώπης, μέσω της μείωσης της ανταγωνιστικότητας. Σαφείς ήταν οι αιχμές και για τις πολιτικές μείωσης των εκπομπών CO2 και ειδικότερα στην απόφαση της Ε.Ε. να ανοίξει την αγορά δικαιωμάτων σε τρίτους, επιτρέποντας τη δημιουργία υπεραξίας για χρηματοοικονομικά ιδρύματα και ξένους επενδυτές σε βάρος των ευρωπαϊκών κρατών και της βιομηχανίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρόμαξαν και τους τραπεζίτες οι αυξήσεις στην ενέργεια
Για την ανάγκη να υπάρξει ένας μηχανισμός εξομάλυνσης στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έγινε λόγος στο 4ο Athens Investment Forum με αφορμή την ενεργειακή κρίση.
Τρόμαξαν και τους τραπεζίτες οι αυξήσεις στην ενέργεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν φταίνε οι ΑΠΕ αλλά τα παιχνίδια με το φυσικό αέριο
Δεν ευθύνεται η πράσινη ενεργειακή μετάβαση για την αύξηση των τιμών του ρεύματος, σύμφωνα με τον Γ. Περιστέρη, επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ.
Δεν φταίνε οι ΑΠΕ αλλά τα παιχνίδια με το φυσικό αέριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τουρισμός: συγκρατημένη αισιοδοξία για τον Ιούλιο
Σχεδόν 600.000 θέσεις σε διεθνείς πτήσεις προς Ελλάδα είναι κλεισμένες για την εβδομάδα 28/6- 4/7 ● Μετά τα καλά νέα από τη Γερμανία, αγωνία στον τουριστικό κλάδο για τις αποφάσεις της Βρετανίας, όπου όλα...
Τουρισμός: συγκρατημένη αισιοδοξία για τον Ιούλιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε... δύο δόσεις ξεκινούν πλειστηριασμοί
Η αναστολή για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα... τραβήξει μέχρι την 1η Ιουνίου 2021, όταν και θα εφαρμοστεί ο νέος πτωχευτικός νόμος για τους ιδιώτες και τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.
Σε... δύο δόσεις ξεκινούν πλειστηριασμοί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ετοιμότητα για τραπεζική ανάκαμψη από το 2021
Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται από τη Εurobank οι εκταμιεύσεις του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του προγράμματος εγγυοδοσίας ανέφερε στη γενική συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας.
Σε ετοιμότητα για τραπεζική ανάκαμψη από το 2021

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας