• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 18.1°C
  1 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 16.0°C
  0 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 18.3°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 10.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.4°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 15.3°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.5°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.4°C / 17.9°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.8°C
  4 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 16.6°C
  0 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 12.5°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.8°C / 20.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.8°C
  2 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 14.9°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.2°C / 16.1°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  81%

Κατατεμαχισμό των πόρων σε πολλά μικρά προγράμματα επέλεξαν ο Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί του

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κατακερματισμός των πόρων για την απασχόληση

 • A-
 • A+
Παρουσιάστηκαν σε πανηγυρικό κλίμα στην Τεχνόπολη τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης ● Με «μικροδράσεις» φιλοδοξεί να δημιουργήσει 74.000 θέσεις εργασίας ώς το 2026 ● Μειώνονται περαιτέρω τα κονδύλια για την πρόνοια, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για πιθανές υπερτιμολογήσεις.

Ποτέ άλλοτε το υπουργείο Εργασίας δεν είχε τη δυνατότητα που του παρέχει σήμερα το Ταμείο Ανάκαμψης. Τη δυνατότητα να διαχειριστεί τόσο πολλούς πόρους για την απασχόληση και την κοινωνική πολιτική όσο σήμερα. Σύμφωνα με τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος, σε μια διαφημιστικού τύπου εκδήλωση στην Τεχνόπολη, το υπουργείο θα διαθέσει πόρους ύψους 2,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι και το 2025. Ποσό που θα ανέλθει στα 5 δισ., εάν συνυπολογιστούν και τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Ωστόσο, παρά το πρωτοφανές ύψος των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα της απασχόλησης όχι μόνο δεν θέλησε να σχεδιάσει ένα μαζικό πρόγραμμα απασχόλησης, για να δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας -όπως τόλμησε να κάνει με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, συνενώνοντας όλες τις μικροδράσεις σε ενιαία μαζικά προγράμματα απασχόλησης και αναβάθμισης της περιφέρειας- αντιθέτως, ακολουθώντας την πεπατημένη, ο κ. Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί του επέλεξαν τον κατατεμαχισμό των πόρων σε πολλά μικρά προγράμματα, με τον ιδιαίτερα «φιλόδοξο» στόχο να δημιουργηθούν 74.00 θέσεις εργασίας μέχρι το έτος 2026.

Τα κεφάλαια που θα διατεθούν για κατάρτιση ανέρχονται στο ύψος του 1 δισ. ευρώ, αποσπώντας τη μερίδα του λέοντος. Με αυτό το 1 δισ. θα καταρτιστούν -σύμφωνα με το στόχο- 500 χιλιάδες πολίτες μέχρι το τέλος του 2025, από παρόχους τόσο της ιδιωτικής αγοράς όσο και των πανεπιστημίων. Ο κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στη διάθεση των ποσών για κατάρτιση, είπε ότι δεν θα αποκλειστεί κανένας πάροχος «αλλά ο πήχης των κριτηρίων θα τεθεί ψηλά».

Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι τις ποιοτικές προδιαγραφές στην αγορά για αξιόπιστα προγράμματα κατάρτισης πληρούν ελάχιστοι φορείς. Πάντως, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του Ταμείου Ανάκαμψης που διοργανώθηκε από διαφημιστική εταιρεία δεν έγινε αναφορά ούτε στην ενίσχυση των επιδομάτων ανεργίας ούτε στα προγράμματα που θα ενεργοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2021.

Αίσθηση προκάλεσε η υποβάθμιση της σημασίας του ΟΑΕΔ στη νέα εποχή, παρότι ο Οργανισμός διαχειρίζεται απευθείας το μεγαλύτερο τμήμα των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ παρηγορητικά λειτούργησε για το πρόβλημα με τις εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις η πρόβλεψη για νέο ΟΠΣ στον ΕΦΚΑ με 13 εκατ. ευρώ, καθώς και η διάθεση 24 εκατ. για την ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ.

«Εμπαιγμός»

«Αποτελεί εμπαιγμό η πανηγυρική ανακοίνωση της δημιουργίας 74.000 παροδικών νέων θέσεων εργασίας, χαμηλά αμειβόμενων και περιορισμένης χρονικής διάρκειας στα επόμενα τέσσερα χρόνια, μέχρι το 2026! Ο πακτωλός της προβλεπόμενης χρηματοδότησης, 1 δισ. ευρώ, προσανατολίζεται στα ιδιωτικά συμφέροντα της κατάρτισης», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Θ. Φωτίου, αφήνοντας αιχμές και για προβλεπόμενες υπερτιμολογήσεις.

«Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, μειώνει περαιτέρω από 600 σε 480 εκατ. τα κονδύλια για την πρόνοια, που ήταν έτσι κι αλλιώς πολύ περιορισμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Επιπλέον, το πρόγραμμα για την πρόνοια εσκεμμένα παραμένει ασαφές. Από τις 16 δράσεις που παρουσιάζει, μόνο τρεις κοστολογούνται σαφώς.

»Η ασάφεια αυτή εύλογα δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον υποκρύπτει πιθανές υπερκοστολογήσεις δράσεων υπέρ ημετέρων. Για παράδειγμα, ο προσωπικός βοηθός του αναπήρου αφορά 2.000 μόνο ανάπηρους με κόστος 42 εκατ., ενώ για τα υπόλοιπα 62 εκατ. για την αναπηρία δεν καθορίζεται επακριβώς τι καλύπτουν», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των αρμόδιων για θέματα εργασίας και κοινωνικής πολιτικής, βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοιχτή η κατάργηση της τριμερούς στον ΟΑΕΔ
«Λησμονώντας» να απαντήσει, ο υπουργός Εργασίας ουσιαστικά επιβεβαιώνει τα σενάρια ● Μειωμένης εμβέλειας και υπερτιμημένο το μέτρο για το «πρώτο ένσημο», «εμπαιγμό» το χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ανοιχτή η κατάργηση της τριμερούς στον ΟΑΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
8 προγράμματα τρέχει ο ΟΑΕΔ
Ως «γέφυρα μέχρι την ενεργοποίηση της νέας γενιάς πρωτοβουλιών που θα τρέξουν με κεφάλαια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης την επόμενη ημέρα της πανδημίας» χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης.
8 προγράμματα τρέχει ο ΟΑΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eφ’ όλης της ύλης στη Βουλή για τα εργασιακά
Να ανοίξει τα χαρτιά του θεσμικά και ενώπιον των βουλευτών είναι αναγκασμένος ο υπουργός Εργασίας μετά την επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Μ....
Eφ’ όλης της ύλης στη Βουλή για τα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητούνται απαντήσεις
Θα θελήσει ο νέος υπουργός Εργασίας να παίξει τον ρόλο του «κακού» για να λύσει προβλήματα διαχείρισης της κάκιστης καθημερινότητας που βιώνουν εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι;
Ζητούνται απαντήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι μύθοι του ΣΕΒ και η βιομηχανία
Τι απαντά μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας στις κοινότοπες διαπιστώσεις του ΣΕΒ περί έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού, που ίσως αποσκοπούν στην απόσπαση κοινοτικών πόρων για την κατάρτιση ● Η ενδεικτική...
Οι μύθοι του ΣΕΒ και η βιομηχανία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιστροφή στους εργολάβους
Ο ΟΑΕΔ, το πρώτο ΝΠΔΔ που εκχωρεί ξανά τις υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας στους εργολάβους που αναμένεται να προκαλέσει αύξηση του κόστους στα 4.600.000 ευρώ ετησίως.
Επιστροφή στους εργολάβους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας