• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 16.2°C
  2 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 15.2°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 16.2°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 14.6°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 8.3°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 14.6°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.8°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 19.1°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 16.6°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 11.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 14.8°C / 19.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 17.1°C
  2 BF
  94%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.9°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.8°C / 15.3°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καιρός για νομισματικό «σφίξιμο»

 • A-
 • A+
Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας το ΔΝΤ δίνει σήμα αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, στο όνομα των αυξήσεων στις τιμές ● Μετάλλαξη Δέλτα, διαταραχές στην αλυσίδα προσφοράς και πληθωρισμός απειλούν την ανάκαμψη.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία φέτος και προειδοποίησε ότι τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού πλήττουν την ανάπτυξη και ενισχύουν τον πληθωρισμό.

Στην εξαμηνιαία έκθεση του World Economic Outlook, που κοινοποίησε χθες στο πλαίσιο της κοινής φθινοπωρινής συνόδου του με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ διεμήνυσε ότι η δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης έχει αποδυναμωθεί, καθώς η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και η απειλή νέων παραλλαγών της πανδημίας έχουν μεγεθύνει την αβεβαιότητα για την οριστική αντιμετώπιση της πανδημίας και την επιστροφή στην κανονικότητα.

«Οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές έχουν αυξηθεί και οι επιλογές πολιτικής έχουν γίνει πιο δύσκολες αντιμετωπίζοντας πολυδιάστατες προκλήσεις – υποτονική αύξηση της απασχόλησης, άνοδο του πληθωρισμού, επισιτιστική ανασφάλεια, κλιματική αλλαγή– με περιορισμένο χώρο για ελιγμούς» αναφέρει η έκθεση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος σε 5,9%, από 6% τον Ιούλιο. Η αναθεώρηση αυτή αντικατοπτρίζει την πτωτική πορεία τόσο των ανεπτυγμένων οικονομιών –εν μέρει λόγω διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού– όσο και των αναπτυσσόμενων χωρών χαμηλού εισοδήματος, κυρίως λόγω της επιδείνωσης της δυναμικής της πανδημίας. Η επιδείνωση αυτή αντισταθμίζεται ωστόσο κάπως στις προβλέψεις από τις ισχυρότερες βραχυπρόθεσμες προοπτικές των αναπτυσσόμενων οικονομιών που εξάγουν πρώτες ύλες.

Ρυθμοί ανάπτυξης

Για τις αναπτυγμένες οικονομίες το Ταμείο προβλέπει τη φετινή τους ανάπτυξη στο 5,2% από 5,6%. Η χαμηλότερη εκτίμηση αντικατοπτρίζει τις χειρότερες προβλέψεις τριών κορυφαίων οικονομιών των ΗΠΑ (6% αντί 7%), της Γερμανίας (3,1% αντί 3,6%) και της Ιαπωνίας (2,4% αντί 2,8%). Αντίθετα, για την ευρωζώνη προβλέπεται υψηλότερη ανάπτυξη στο 5% από 4,6%. Για την ελληνική οικονομία το Ταμείο αναμένει ότι μετά την περσινή βαθιά ύφεση -8,2% η οικονομία θα τρέξει με 6,5% φέτος και 4,6% το 2022. Σε βάθος χρόνου, ωστόσο, βλέπει την ανάπτυξη να προσγειώνεται μόλις στο 1,3% (2026). Οι τρέχοντες ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης θα οδηγήσουν πάντως σε μείωση της ανεργίας σε 15,8% φέτος και 14,6% το 2022.

Μείζονα παράγοντα ανησυχίας για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί σύμφωνα με το Ταμείο η επικίνδυνη απόκλιση των οικονομικών προοπτικών μεταξύ των χωρών και πιο συγκεκριμένα μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομικών. Οι μεν πρώτες όπως εκτιμά θα ανακτήσουν την προ πανδημίας τάση ανάπτυξης το 2022 και να την ξεπεράσουν κατά 0,9% το 2024.

Εμβολιασμοί

Το ΔΝΤ τονίζει ότι η επιτάχυνση των εμβολιασμών αποτελεί τη σημαντικότερη πολιτική προτεραιότητα στην παρούσα φάση, ενώ ουσιώδεις θεωρεί ακόμη την παροχή ρευστότητας και ελάφρυνσης χρέους στις υπερχρεωμένες χώρες και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Η διεθνής κοινότητα πρέπει επίσης να επιλύσει τις εμπορικές εντάσεις του πρόσφατου παρελθόντος, να ενισχύσει το διεθνές εμπορικό σύστημα και να ολοκληρώσει τη συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο.

Στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής τονίζει ότι προτεραιότητα αποτελούν οι δαπάνες που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη, ενώ για τη νομισματική πολιτική τονίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες να δράσουν γρήγορα εάν ο πληθωρισμός ή οι προσδοκίες αυξηθούν ταχύτερα του αναμενόμενου. Η νομισματική πολιτική ίσως χρειαστεί να σφίξει για να ξεπεραστούν οι πιέσεις στις τιμές, ακόμη και αν αυτό καθυστερήσει την ανάκαμψη της απασχόλησης, αναφέρει χαρακτηριστικά πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας.

ΔΝΤ: Κορύφωση του πληθωρισμού ώς το τέλος του έτους

Επιστροφή του πληθωρισμού στα προ πανδημίας επίπεδα ώς τα μέσα του 2022 προβλέπει το ΔΝΤ, απορρίπτοντας τα σενάρια που «ανθίζουν» τον τελευταίο καιρό για σπιράλ και στασιμοπληθωρισμό. Στο ειδικό κεφάλαιο της εξαμηνιαίας έκθεσης του World Economic Outlook, που αφορά τον πληθωρισμό («Inflation Scares»), το Ταμείο υπογραμμίζει ότι η φετινή ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού σημειώθηκε υπό την επίδραση των ισχυρών πολιτικών στήριξης καθώς οι οικονομίες ανέκαμπταν από τη βαθιά ύφεση του 2020, της απελευθέρωσης της ζήτησης και των αποταμιεύσεων που συσσωρεύτηκαν στη διάρκεια της πανδημίας.

Επιστροφή του στα προ πανδημίας επίπεδα ώς τα μέσα του 2022

Ο συνδυασμός αυτών των πρωτοφανών παραγόντων, η απότομη άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων και οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού έχουν τροφοδοτήσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο ενός επίμονα υψηλού πληθωρισμού. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έχει πολύπλοκες επιπτώσεις.

Μεταξύ άλλων, να τροφοδοτήσει σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής στις προηγμένες οικονομίες, που θα προκαλέσει αναταραχή ενδεχομένως στις χρηματοπιστωτικές αγορές, επηρεάζοντας τις ροές κεφαλαίου και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ο υψηλός πληθωρισμός θα ζημιώσει ακόμη όσους βασίζονται κυρίως στο εισόδημά τους από την εργασία και τους πιστωτές, ενώ αντίθετα θα ευνοήσει τους οφειλέτες.

Το Ταμείο, ωστόσο, δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί. Στο βασικό του σενάριο εκτιμά ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα δουν τον πληθωρισμό τους να κορυφώνεται στους τελευταίους μήνες του 2021 και, στη συνέχεια, να υποχωρεί μέχρι τα μέσα του 2022, σε περίπου 2%. Αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες θα δουν αντίστοιχα τον πληθωρισμό τους αντίστοιχα να υποχωρεί στο 4%, το 2022, μετά την εκτόξευσή του ώς το 6,8%, αργότερα φέτος.

Παρά την αισιοδοξία του, ωστόσο, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι μια απότομη αύξηση των τιμών των κατοικιών, παρατεταμένες ελλείψεις λόγω της διαταραχής στις αλυσίδες προσφοράς, συνεχιζόμενες πιέσεις στις τιμές των τροφίμων και η ανατροπή των προσδοκιών για τις μελλοντικές τιμές θα μπορούσαν να κρατήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μια μεγαλύτερη χρονική περίοδο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αν πέσει ένας, όλο το σύστημα καταρρέει»
Αμετάβλητες διατήρησε τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία φέτος και το 2016 το ΔΝΤ. Στην εξαμηνιαία έκθεση του προέβλεψε επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος...
«Αν πέσει ένας, όλο το σύστημα καταρρέει»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη 6,5% για το 2021 και 4,6% για το 2022
Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 6,5% φέτος και 4,6% το 2022 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη 6,5% για το 2021 και 4,6% για το 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψαλίδι ξαναπροτείνει ο «παλιόφιλος» από το ΔΝΤ
Συντάξεις, μισθοί Δημοσίου, ΔΕΚΟ, αλλά και αριθμός δημόσιων υπαλλήλων στο στόχαστρο της έκθεσής του. Στο 3,3% περιορίζει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη φέτος, στο 5,4% η αύξηση του ΑΕΠ του χρόνου.
Ψαλίδι ξαναπροτείνει ο «παλιόφιλος» από το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τόμσεν: Η Ελλάδα θα πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία
Τρεις είναι οι λόγοι που κατά τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η ελληνική οικονομία θα πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία του κορονοϊού.
Τόμσεν: Η Ελλάδα θα πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στάση πληρωμών με το καλημέρα
Σε αναστολή εξυπηρέτησης του βραχυπρόθεσμου χρέους της προχώρησε η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Αργεντινής μόλις δύο εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων της.
Στάση πληρωμών με το καλημέρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας