• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 16.2°C
  2 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 15.2°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 16.2°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 14.6°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 8.3°C
  0 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 14.6°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.8°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 19.1°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 16.6°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 11.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 14.8°C / 19.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 17.1°C
  2 BF
  94%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.9°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.8°C / 15.3°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  86%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δίκαιη μετάβαση» με διαδικασίες-εξπρές

 • A-
 • A+
Το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση των συνεπειών της απολιγνιτοποίησης σε διαβούλευση μόλις έξι ημερών ● Προβλέπει τη σύσταση Α.Ε. με προίκα 150.000 στρέμματα για... επενδύσεις 1,6 δισ. ● Αισιόδοξος ο αρμόδιος υπουργός για την υποδοχή των ρυθμίσεων, αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε χθες το νομοσχέδιο με τίτλο «Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης» από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση. Το χρονοδιάγραμμα της διαβούλευσης είναι ασυνήθιστα σφιχτό, καθώς οι ενδιαφερόμενοι φορείς έχουν μόλις έξι εργάσιμες ημέρες προθεσμία για να καταθέσουν σχόλια, μέχρι την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 8.00 π.μ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, οι διαδικασίες επισπεύδονται αφενός για να κερδηθεί χρόνος στην υποβολή, έγκριση και υλοποίηση των εξειδικευμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (ΕΣΠΑ-ΔΑΜ), ύψους 1,6 δισ. ευρώ, κονδύλια τα οποία διαφορετικά θα κινδύνευαν να χαθούν. Αφετέρου το υπουργείο θεωρεί ότι το νομοσχέδιο «δεν έχει αιχμές», αφορά τεχνικά ζητήματα, όπως η οργανωτική δομή των μηχανισμών που θα «τρέξουν» τα προγράμματα του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης (ΣΔΑΜ).

Παρά τις οξύτατες αντιδράσεις που έχουν προηγηθεί από εργαζόμενους και τοπικές κοινωνίες που πλήττονται από τις πολιτικές βίαιης απολιγνιτοποίησης, ο αναπληρωτής υπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το νομοσχέδιο θα είναι ευπρόσδεκτο, αφού περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες «καλύπτουν τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που επιφέρει η μετάβαση στις περιοχές εξόρυξης λιγνίτη και στα νησιά που καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες κυρίως από αυτόνομους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής».

Στο νομοσχέδιο ορίζεται η σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, εντός του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία υπάγεται στον αρμόδιο υπουργό και από την οποία περνάνε όλα τα αναπτυξιακά έργα ΔΑΜ που θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Μεταξύ άλλων, η Ειδική Υπηρεσία αξιολογεί τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων ΔΑΜ και συντάσσει αναφορές για την επίτευξη των στόχων, τις οποίες υποβάλλει στον υπουργό, το αρμόδιο συλλογικό όργανο της κυβέρνησης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης ενημερώνουν ότι το «ταβάνι» των κονδυλίων του ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί σε Κοζάνη, Φλώρινα και Μεγαλόπολη, και ένα συγκριτικά μικρότερο μέρος στο υπόλοιπο των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και τους όμορους δήμους της Μεγαλόπολης που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση και τα «μη διασυνδεδεμένα νησιά» του Αιγαίου και την Κρήτη με στόχο την «αποντιζελοποίησή» τους.

Παρά το περσινό πανευρωπαϊκό «ψαλίδισμα» των πόρων για τη Δίκαιη Μετάβαση από το Ταμείο Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να χάσει σχεδόν 1 δισ., το υπουργείο επιμένει ότι το ελληνικό σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης θα αποφέρει 5 δισ. ευρώ, συνδυαστικά με ιδιωτικές επενδύσεις σε βάθος χρόνου. Προς το παρόν, εκτός από τα ΕΣΠΑ, έχουν «κλειδώσει» 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αποκατάσταση των εδαφών και δάνεια 325 εκατ. ευρώ, με ευνοϊκούς όρους, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το δεύτερο βασικό σκέλος του νομοσχεδίου προβλέπει την ίδρυση της ανώνυμης εταιρείας «Μετάβαση Α.Ε.», νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο, η οποία «αναλαμβάνει την ιδιοκτησία των εδαφών εντός των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης με κύριο σκοπό την αναβάθμιση και αξιοποίησή τους». Μεταξύ άλλων, θα προσελκύει επενδυτές, θα εκτελεί έργα υποδομών, θα αναθέτει και θα επιβλέπει έργα ΣΔΙΤ, ως «βασικός τελικός δικαιούχος του Προγράμματος ΔΑΜ και ως επισπεύδων φορέας για τη σύνταξη των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ)».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», φορείς και σωματεία της Δυτικής Μακεδονίας διατυπώνουν ενστάσεις για τον ρόλο της «Μετάβαση Α.Ε.» και ετοιμάζουν αντιδράσεις. Στη «Μετάβαση Α.Ε.» θα περάσουν περίπου 150.000 στρέμματα, από το σύνολο των 250.000 στρεμμάτων από τις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης, τα οποία, αφού αποκατασταθούν, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, προορίζονται για επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ενεργειακή κρίση

Σε ερώτημα που έθεσε η «Εφ.Συν.» σχετικά με τη συγκυρία επίσπευσης του νομοσχεδίου για την απολιγινιτοποίηση, εν μέσω σφοδρής ενεργειακής κρίσης, έντονου σκεπτικισμού για τις παρενέργειες της «πράσινης μετάβασης», όπως π.χ. η εκτόξευση των τιμών δικαιωμάτων ρύπου, η αύξηση των τιμών του άνθρακα και του λιγνίτη, η απάντηση ανώτατου στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης ήταν ότι «τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να τρέξουμε μπροστά, αφού τώρα ξεσπούν τα μεγάλα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης με έναρξη 1/1/2022» και ότι η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου είναι η μόνη ελπίδα για «καθαρότερη και φθηνότερη ενέργεια που θα τη νέμεται ο Ελληνας πολίτης».

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι η διαβούλευση για την απολιγνιτοποίηση λήγει την ίδια μέρα που επισφραγίζεται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από τη συνέλευση των μετόχων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η οδύσσεια ενός καταναλωτή ρεύματος
Η «Εφ.Συν.» μίλησε ως τρομοκρατημένος πελάτης με εταιρείες που πωλούν ρεύμα και φυσικό αέριο, σε ένα ρεπορτάζ ανορθόδοξο απέναντι στην ασύμμετρη απειλή της ενεργειακής κρίσης.
Η οδύσσεια ενός καταναλωτή ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύγκρουση στη Βουλή για τη ΔΕΗ
Το «μαύρο κουτί» της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ την οποία, όπως όλα δείχνουν, προετοίμαζε ένας κλειστός κυβερνητικός κύκλος εδώ και μήνες σε συνεργασία με επενδυτικά κεφάλαια τύπου Blackrock, επιδιώκει να ανοίξει...
Σύγκρουση στη Βουλή για τη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι αριθμοί ευημερούν με ατμομηχανή την... ενέργεια
Την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν με τον δικό τους ψυχρό τρόπο οι αριθμοί, με τον Δείκτη Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) στη βιομηχανία να σημειώνει...
Οι αριθμοί ευημερούν με ατμομηχανή την... ενέργεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Βραχυκύκλωμα» σύγχυσης με την επιδότηση στο ρεύμα
Μόλις 9 ευρώ τον μήνα η στήριξη στα νοικοκυριά • Σήμερα η αποσαφήνιση των μέτρων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας • Θα ξεκαθαριστεί και ο τρόπος εφαρμογής της επιδότησης από τους ιδιώτες παρόχους •...
«Βραχυκύκλωμα» σύγχυσης με την επιδότηση στο ρεύμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περισσότερα χρήματα στις περιφέρειες με το νέο ΕΣΠΑ
Αυξάνονται τα χρήματα που θα λάβουν οι περιφέρειες από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης.
Περισσότερα χρήματα στις περιφέρειες με το νέο ΕΣΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρήτρα «χονδρικής» κρύβεται πίσω από τις εκπτώσεις της ΔΕΗ
Αφού εκμεταλλεύθηκε τις πολύ χαμηλές τιμές καυσίμων για να επταπλασιάσει τα κέρδη της, η ΔΕΗ ανακοινώνει από τον ερχόμενο Αύγουστο έκπτωση 30% στις χρεώσεις ενέργειας.
Ρήτρα «χονδρικής» κρύβεται πίσω από τις εκπτώσεις της ΔΕΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας