• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 15.1°C
  2 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.8°C
  2 BF
  91%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 12.3°C
  3 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.7°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 12.2°C
  2 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 9.6°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.8°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 13.9°C
  4 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 15.2°C
  5 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 12.6°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  7°C 6.9°C / 7.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 15.3°C
  4 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 13.8°C
  1 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.9°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  92%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολική ανατροπή στην οικονομική πολιτική

 • A-
 • A+
Η ενεργειακή κρίση υποχρεώνει την κυβέρνηση σε εγκατάλειψη της... ευφορίας ● Ο πληθωρισμός ψαλιδίζει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, συρρικνώνει τον δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω φοροελαφρύνσεις και ματαιώνει τα σχέδια για επίσπευση της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία.

Ακρίβεια και πληθωρισμός ψαλιδίζουν τις προοπτικές ανάκαμψης της χώρας, ενώ βάζουν στο συρτάρι τα σχέδια για νέες φοροελαφρύνσεις και έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία τον Ιούνιο του 2022. Προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο είναι να περιοριστούν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, καθώς το πρόβλημα γίνεται οξύτερο, και να βρεθεί ελεύθερος δημοσιονομικός χώρος για να αναπληρωθούν οι απώλειες στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Τα 500 εκατ. ευρώ από το πρώτο πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων δεν επαρκούν για να αναχαιτίσουν τις αυξήσεις τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο θέρμανσης και στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, με αποτέλεσμα στο Γενικό Λογιστήριο να εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια, ακόμη και να κόψουν κονδύλια από άλλους τομείς για να προχωρήσουν τα νέα σχέδια.

Ο προβληματισμός είναι μεγάλος καθώς το αρχικό πλάνο για αναπτυξιακό άλμα το 2021, που θα έφερνε και μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια για την εφαρμογή της πολιτικής της, οδηγείται σε ανατροπή με κύριο υπονομευτή αυτής της προσπάθειας να είναι ο πληθωρισμός. Την ίδια στιγμή το νέο σκηνικό στις αγορές της ενέργειας δυναμιτίζει το κλίμα στις κεφαλαιαγορές και καθιστά αβέβαιο τον προγραμματισμό για εσπευσμένη έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας του χρόνου τον Ιούνιο. Αναλυτικότερα:

ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Νάρκη στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας βάζει η ενεργειακή ακρίβεια μέσω του πληθωρισμού, που μειώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και οδηγεί σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού καταρτίστηκε με πρόβλεψη για μηδενικό πληθωρισμό το 2021 και 0,8% το 2022, που θεωρείται παρακινδυνευμένη καθώς ο τιμάριθμος έχει ήδη φουντώσει πιάνοντας ταχύτητες 2,2% τον Σεπτέμβριο από 1,9% τον Αύγουστο, ενώ το ράλι των τιμών στην ενέργεια και των αυξήσεων σε προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες συνεχίζεται.

Καταναλωτές και εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε κλοιό πιέσεων τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022, γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο για το πώς θα κυλήσουν οι επόμενοι μήνες στην οικονομία που θεωρούνται καθοριστικοί για την επανεκκίνηση και με το κλειδί για την επιτάχυνση του ΑΕΠ να είναι η κατανάλωση. Η φετινή εκτίμηση είναι για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 2,9%, η οποία όμως τελεί υπό τον κίνδυνο της ακρίβειας και του σεναρίου να παγώσει η ζήτηση. Τούτο σε συνδυασμό με τις απότομες στροφές του πληθωρισμού απειλούν τον στόχο για πραγματική αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,1% φέτος.

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ: Ολική ανατροπή στα σχέδια για έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία τον Ιούνιο του 2022 φέρνει η ενεργειακή κρίση. Στο υπουργείο Οικονομικών βάζουν σε δεύτερο πλάνο το σενάριο για εσπευσμένη έξοδο, τη στιγμή που οι κεφαλαιαγορές ανά τον κόσμο κινούνται νευρικά και μόλις μια σπίθα αρκεί για να ανεβάσει το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο από τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν στην κατηγορία «σκουπίδια» καθώς υπολείπονται δύο σκαλοπάτια της επενδυτικής βαθμίδας.

Ετσι ακόμη και μετά τη λήξη τον Μάρτιο του 2022 εκτός απροόπτου του έκτακτου -λόγω της πανδημίας- προγράμματος αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η ενισχυμένη εποπτεία διατηρεί το ειδικό waiver για τα ελληνικά ομόλογα σε μια κρίσιμη στιγμή για την οικονομία που οι ανάγκες χρηματοδότησης παραμένουν αυξημένες.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ: Φρενάρουν τα σχέδια για νέες φοροελαφρύνσεις, καθώς προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο έχουν τα πυροσβεστικά μέτρα κατά της ακρίβειας. Τα 500 εκατ. ευρώ για τις αυξήσεις τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης δεν επαρκούν για να αναπληρώσουν τις απώλειες στα εισοδήματα των νοικοκυριών και αναζητείται ελεύθερος δημοσιονομικός χώρος για την ενίσχυση του πακέτου με τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό μπαίνουν στο συρτάρι μέχρι νεωτέρας τα σχέδια για αναστολή το 2022 της εισφοράς αλληλεγγύης και στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους, για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, για μεσοσταθμικό κατά 8% «κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Το θέμα του δημοσιονομικού χώρου μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς για τη 12η αξιολόγηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο μια κατ’ αρχήν συμφωνία για το είδος, το ύψος και τις πηγές χρηματοδότησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποια μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας εξετάζονται στην Ελλάδα
Η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα στις επιδοτήσεις του κόστους ενέργειας, είτε με απορρόφηση μέρους της επιβάρυνσης στους λογαριασμούς για τους οικιακούς καταναλωτές είτε με την παροχή «κάρτας ενέργειας», είτε με...
Ποια μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας εξετάζονται στην Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανακρούει πρύμναν η κυβέρνηση κι ενισχύει τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινώσει διπλασιασμό του ποσού για το επίδομα θέρμανσης από τα 100 στα 200 εκατ. ευρώ.
Ανακρούει πρύμναν η κυβέρνηση κι ενισχύει τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καίει και τον προϋπολογισμό το ράλι τιμών στην ενέργεια
Το οικονομικό επιτελείο αναζητεί λύσεις για στήριξη των νοικοκυριών που θα πληρώσουν λογαριασμούς-φωτιά● Εκτιμήσεις για μειωμένα ποσοστά ανάπτυξης.
Καίει και τον προϋπολογισμό το ράλι τιμών στην ενέργεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πυροσβεστικά σχέδια κατά της ενεργειακής ακρίβειας
Το ενδεχόμενο επιδότησης και των τιμολογίων φυσικού αερίου εξετάζει η κυβέρνηση με μοντέλο ανάλογο με το ρεύμα, αλλά υπό την αίρεση ότι θα βρεθούν πόροι. Φουσκώνει ο λογαριασμός των μέτρων για το επίδομα...
Πυροσβεστικά σχέδια κατά της ενεργειακής ακρίβειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ακρίβεια γεμίζει με φόρους τα κρατικά ταμεία!
Αλλα 8,3 δισ. θα προστεθούν στα δημόσια έσοδα από φόρους και τέλη το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου ● Βαρύς φοροδοτικός λογαριασμός σχεδόν 7 δισ. από τους πολίτες μέχρι το τέλος του έτους.
Η ακρίβεια γεμίζει με φόρους τα κρατικά ταμεία!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14% ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η ενέργεια στην Ελλάδα
Στον δρόμο… των ρεκόρ παραμένουν οι χονδρικές τιμές ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, με την Ελλάδα να διατηρείται ανάμεσα στις κορυφαίες χώρες και τη χονδρική τιμή να διαμορφώνεται για σήμερα, 25/11, στα 285,24...
14% ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η ενέργεια στην Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας