• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 20.2°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 20.5°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 21.0°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.1°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 18.2°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 15.4°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 20.8°C
  5 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.8°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  0 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.2°C
  2 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 19.4°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  1 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 20.4°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.3°C / 20.5°C
  0 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 18.9°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  46%

Στιγμιότυπο από την προετοιμασία για την ομαδική φωτογραφία στη σύνοδο Ευρωπαϊκής Ενωσης-Δυτικών Βαλκανίων, που έγινε χτες στη Σλοβενία, με την Ανγκελα Μέρκελ σε πρώτο πλάνο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι 27 περιμένουν την «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν

 • A-
 • A+
Η Επιτροπή θα επιχειρήσει να συγκεράσει αποκλίνουσες απόψεις και προτάσεις για την ενεργειακή κρίση. Να εξετάσει και την αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από του φυσικού αερίου ζητεί η Φον ντερ Λάιεν. Στο επίκεντρο και η πρόταση Ισπανίας και άλλων τεσσάρων χωρών για κοινές αγορές αερίου.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ολοταχώς προς την «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης οδεύει η Ε.Ε. Τα μάτια την ερχόμενη εβδομάδα -κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη– θα είναι στραμμένα στην Επιτροπή, η οποία έχει αναλάβει να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις που έχουν πέσει στο τραπέζι σχετικά με μια κοινή ευρωπαϊκή λύση.

Οι 27 αρχηγοί των κρατών-μελών της Ε.Ε. συζήτησαν την αύξηση των τιμών της ενέργειας κατά τη διάρκεια δείπνου στη Σλοβενία. Η συζήτηση ήταν περιορισμένη, γιατί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζήτησε από τους ηγέτες να μη συζητήσουν εκτενώς, προκειμένου να διεξαγάγουν μια αναλυτική κουβέντα στη σύνοδο κορυφής στις 21-22 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου, το θέμα έθεσε επί τάπητος ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, αλλά και ο ομόλογός του της Τσεχίας, ζητώντας κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για την άνοδο των τιμών στο ρεύμα.

Η συζήτηση για την ενέργεια ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Ο Πέδρο Σάντσεθ περιέγραψε την κοινή δήλωση που είχε υπογραφεί από τη Γαλλία, την Τσεχία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία, με την οποία ζητείται έρευνα για την αγορά φυσικού αερίου της Ε.Ε. και ζητεί να «μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τις χώρες εξαγωγής φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατό».

Οι 5 πρωθυπουργοί πρότειναν επίσης κοινές αγορές φυσικού αερίου για την αύξηση της μόχλευσης της Ε.Ε. και μια μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε., καθώς και τον περιορισμό της κερδοσκοπίας με μονάδες CO2 στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών της Ε.Ε. για να εξασφαλιστεί «μια πιο προβλέψιμη τιμή άνθρακα».

Ακολούθησαν σχόλια της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επιβεβαίωσε ότι η Ε.Ε. εξετάζει τη δημιουργία ενός κοινού στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε επίσης ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα αποσύνδεσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου.

Πάντως, η πράσινη μετάβαση της Κομισιόν δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει τα κράτη-μέλη να παράσχουν κονδύλια ανακούφισης στους καταναλωτές και στις μικρές επιχειρήσεις και συνεχίζει να υπερασπίζεται την πράσινη μετάβαση ως την καλύτερη λύση μακροπρόθεσμα.

«Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύονται στα ύψη, αλλά οι τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και είναι σταθερές. Οπότε, για εμάς είναι πολύ σαφές ότι με την ενέργεια μακροπρόθεσμα είναι σημαντικό να επενδύσουμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που μας δίνουν σταθερές τιμές και μεγαλύτερη ανεξαρτησία», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Χθες, τη σκυτάλη πήραν οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ε.Ε. που συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο. Ηταν η πρώτη συνάντησή τους μετά την ανακοίνωση της πρότασης της Κομισιόν για δραστικό περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030.

Οι υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία των χωρών τους για την αύξηση των τιμών της ενέργειας, στηρίζοντας την πρωτοβουλία ομάδας κρατών ώστε το θέμα να τεθεί προς συζήτηση ενώπιον των ηγετών στην επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21-22 Οκτωβρίου 2021. Κάλεσαν την Επιτροπή να προχωρήσει με την παρουσίαση ολιστικού πακέτου μέτρων με εργαλεία που θα βοηθήσουν να αντεπεξέλθει η Ε.Ε. στη δύσκολη κατάσταση.

Πολλοί υπουργοί ανησυχούν για τις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις της εφαρμογής του εργαλείου τιμολόγησης άνθρακα σε τομείς όπως τα κτίρια και οι οδικές μεταφορές, καθώς και το βάρος που αναμένεται να επωμιστούν ευάλωτες ομάδες πολιτών και μικρές επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο αύξησης ενεργειακής ένδειας στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτη στην Ε.Ε. η Ελλάδα σε κόστος στέγασης και συνωστισμό στα σπίτια
Τη μία μετά την άλλη αρνητικές πρωτιές καταγράφει η χώρα μας που αναδεικνύεται στον «φτωχό συγγενή» της ευρωπαϊκής οικογένειας, με τα νοικοκυριά της να δαπανούν 40% και πλέον του εισοδήματος για στέγαση.
Πρώτη στην Ε.Ε. η Ελλάδα σε κόστος στέγασης και συνωστισμό στα σπίτια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρίχνουν στην Ε.Ε. το «μπαλάκι» για την ακρίβεια
Την ώρα που το κύμα ακρίβειας σαρώνει τη χώρα και οι τιμές προϊόντων και ενέργειας βρίσκονται στα ύψη, η κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη να αντιδράσει αποτελεσματικά, προστατεύοντας τους πολίτες.
Ρίχνουν στην Ε.Ε. το «μπαλάκι» για την ακρίβεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευελπιστούν σε ευρωπαϊκή χείρα βοηθείας για τις τιμές ενέργειας
Ανήμπορη εμφανίζεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το σφοδρό κύμα ακρίβειας και τις ανατιμήσεις των προϊόντων, που αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω λόγω της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία. 
Ευελπιστούν σε ευρωπαϊκή χείρα βοηθείας για τις τιμές ενέργειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κοινά αποθέματα αερίου προτείνει η Ε.Ε.
Κανόνες που επιτρέπουν στις χώρες της Ε.Ε. να αγοράσουν από κοινού στρατηγικά αποθέματα αερίου πρότεινε η Κομισιόν, στο πλαίσιο ενός «ορυμαγδού» ανακοινώσεων για την ενέργεια και τους «πράσινους» στόχους της.
Κοινά αποθέματα αερίου προτείνει η Ε.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κάτω τα χέρια από την απορρυθμισμένη αγορά ενέργειας»
Μέτωπο 9 χωρών της Ε.Ε. κατά οποιασδήποτε παρέμβασης στο χρηματιστήριο χονδρικής, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης των αρμόδιων υπουργών των «27» ● Πλήρης συμμόρφωση του σκληρού Βορρά με την απαίτηση των 19...
«Κάτω τα χέρια από την απορρυθμισμένη αγορά ενέργειας»
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και τα έσοδα από τους ρύπους κατά της ενεργειακής ακρίβειας
Στοχευμένα προσωρινά μέτρα, κατευθύνσεις προς τα κράτη-μέλη και στο... βάθος στρατηγικά αποθέματα με κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Αυτά αναμένεται να είναι μερικά από τα μέτρα που θα συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις...
Και τα έσοδα από τους ρύπους κατά της ενεργειακής ακρίβειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας