• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 21.2°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  5 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 15.0°C
  1 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  96%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 16.6°C / 19.6°C
  4 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  6 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  5 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  4 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  6 BF
  90%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 16.5°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  92%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 15.8°C / 19.8°C
  3 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 21.4°C
  4 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.7°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  92%
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψάχνουν πόρους κατά της ακρίβειας

 • A-
 • A+
Εναλλακτικά σενάρια στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου, που τώρα αντιλαμβάνεται ότι το ράλι των τιμών δεν είναι παροδικό, ενώ δεν διαφαίνονται κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στο προσκήνιο ● Δεν προκρίνονται οι μειώσεις ειδικών φόρων και ΦΠΑ, εξετάζονται «αναλήψεις» από το μαξιλάρι των 40 δισ. ή νέα έξοδος στις αγορές.

Το τσουνάμι των ανατιμήσεων σε καύσιμα και τρόφιμα ευρείας λαϊκής κατανάλωσης ανεβάζει στο κόκκινο το άγχος στην κυβέρνηση η οποία μέχρι πρότινος έπαιζε κρυφτούλι με την ενεργειακή ακρίβεια και ξαφνικά καλείται να διευρύνει το πλέγμα των παρεμβάσεων για να μην καούν περαιτέρω καταναλωτές και νοικοκυριά.

Το θέμα έχει ανέβει πρώτο στην ατζέντα με τα ανοικτά μέτωπα του οικονομικού επιτελείου, καθώς τα αντισταθμιστικά μέτρα δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αφού παρεμβάλλονται πολλοί άγνωστοι Χ που εντείνουν την αβεβαιότητα για την ένταση και την έκταση των πληγών στα εισοδήματα των εργαζομένων, δεδομένου ότι η κούρσα των τιμών στο φυσικό αέριο συνεχίζεται.

Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σενάρια για πυροσβεστικά μέτρα κατά της ακρίβειας. Εκτός από αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί όπως η αύξηση του κονδυλίου στα 200 εκατ. ευρώ για την επιδότηση των λογαριασμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και το οποίο θεωρείται ήδη πολύ μικρό, καθώς από τον ίδιο λογαριασμό θα επιδοτούνται και τα τιμολόγια φυσικού αερίου, προκρίνονται επίσης η διεύρυνση των δικαιούχων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης με την αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων, μέτρο που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Μάλιστα, ορισμένοι εισηγούνται και μειώσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε περίπτωση υποτροπιασμού της κρίσης, σενάριο που συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες υλοποίησης καθώς θα ανοίξει τρύπες στα κρατικά ταμεία σε μια στιγμή που ο προϋπολογισμός βγαίνει κερδισμένος από τους ειδικούς φόρους και κυρίως από τον ΦΠΑ 24% στα καύσιμα που κάνει τη διαφορά στα έσοδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 αναμένονται 1,6 δισ. ευρώ περισσότερες εισπράξεις από τον ΦΠΑ, οπότε κάθε σχέδιο πρότασης μείωσης του συγκεκριμένου φόρου συναντά συμπληγάδες.

Από την άλλη υπάρχει το στοίχημα ότι η οικονομία πρέπει να παραμείνει ζωντανή για να μην παγώσει η κατανάλωση που θα υπονομεύσει την ανάπτυξη. Η εξίσωση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, καθώς η ανάγκη για δραστικότερες παρεμβάσεις προϋποθέτει ελεύθερο δημοσιονομικό χώρο ο οποίος δεν υπάρχει αυτή την στιγμή εκτός και να στο οικονομικό επιτελείο επιλέξουν να τραβήξουν λεφτά από τον λογαριασμό των διαθεσίμων για να σβήσουν τις φωτιές από την ακρίβεια.

Στο μαξιλάρι υπάρχουν λεφτά (φθάνουν τα 40 δισ. ευρώ όπως αναφέρει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού), οπότε ένα μικρό μέρος αυτών των κεφαλαίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξουδετέρωση των αρνητικών συνεπειών από την ενεργειακή ακρίβεια. Ομως το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να δώσει μήνυμα στις αγορές ότι βάζει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα που λειτουργούν ως ασφάλιστρο για τους επενδυτές στα ελληνικά ομόλογα και συμβάλλουν στο χαμηλό κόστος δανεισμού του Δημοσίου.

Πρόσθετες παρεμβάσεις

Αλλη λύση για το οικονομικό επιτελείο είναι να βγει να δανειστεί από τις αγορές. Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν αποκλείουν το σενάριο μιας τελευταίας ομολογιακής έκδοσης, η οποία κανονικά ήταν να γίνει προς το τέλος της χρονιάς, αλλά λόγω της συγκυρίας ίσως έρθει τελικά νωρίτερα.

Πέραν των άλλων προβλημάτων, η αύξηση των κονδυλίων πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας λόγω της επιβάρυνσης που προκαλούν στο έλλειμμα. Το ζήτημα θα μπει στην ατζέντα της 12ης αξιολόγησης από τους δανειστές, όπου στόχος της ελληνικής πλευράς είναι οι πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως και στην περίπτωση της πανδημίας, να περάσουν ως προσωρινά μέτρα για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων στην οικονομία. Στην παρούσα φάση, όλα τα δεδομένα συνηγορούν στο ότι στο οικονομικό επιτελείο θα πάνε σε υποχρεωτική αναδιάταξη προτεραιοτήτων μέχρι να ξεθολώσει το τοπίο με τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, αφού στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας δεν βγήκε λευκός καπνός.

Η Ελλάδα υπέρ της ισπανικής πρότασης

Στο πλευρό της πρότασης που κατέθεσαν οι δύο μεγάλες οικονομίες του νότου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης βρίσκονται πλέον άλλες τρεις χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οπως έγινε γνωστό χθες, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Ισπανίας έχουν βρει συμμάχους τη Ρουμανία και την Τσεχία για την έκδοση κοινής δήλωσης που θα αφορά, εκτός των άλλων, κανόνες σχετικά με την κοινή αποθήκευση και προμήθεια φυσικού αερίου, με σκοπό τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε. από τρίτες χώρες και τον έλεγχο στις τιμές του άνθρακα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επενδύουν σε αύξηση φόρων λόγω... ακρίβειας
Προϋπολογισμός 2022: Αναπτυξιακός αλλά βαθιά ελλειμματικός. Η κυβέρνηση ποντάρει στην έκρηξη επενδύσεων, στην ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης και στην αύξηση εξαγωγών.
Επενδύουν σε αύξηση φόρων λόγω... ακρίβειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορολογική επένδυση... στην ακρίβεια!
Προϋπολογισμό… ανάπτυξης με μεγάλες περικοπές στα μέτρα στήριξης και περισσότερους φόρους κατά 4,1 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά μέσω της αύξησης των εισοδημάτων και της αναθέρμανσης της κατανάλωσης κατέθεσε η...
Φορολογική επένδυση... στην ακρίβεια!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επίσημο το «μπουρλότο» στις τιμές
Στο 1,9% ο πληθωρισμός, σχεδόν διπλασιάστηκε το φυσικό αέριο, αύξηση 29% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 17,4% στα καύσιμα, 21,5% στα λαχανικά τον Αύγουστο σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Επίσημο το «μπουρλότο» στις τιμές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χριστούγεννα με γεμάτες τσέπες
Κοινωνικό μέρισμα και επιδόματα έως και 1,5 δισ. ευρώ ξεκλειδώνει το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα επίπεδα του 4,5% του ΑΕΠ σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Στόχος είναι τα χρήματα αυτά...
Χριστούγεννα με γεμάτες τσέπες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πονοκέφαλος για κυβέρνηση και νοικοκυριά η άνοδος του πετρελαίου
Συναγερμό έχει σημάνει στην κυβέρνηση η διεθνής κούρσα στην τιμή του αργού πετρελαίου, εξαιτίας του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών αλλά και στα δημοσιονομικά,...
Πονοκέφαλος για κυβέρνηση και νοικοκυριά η άνοδος του πετρελαίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ακρίβεια γεμίζει με φόρους τα κρατικά ταμεία!
Αλλα 8,3 δισ. θα προστεθούν στα δημόσια έσοδα από φόρους και τέλη το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου ● Βαρύς φοροδοτικός λογαριασμός σχεδόν 7 δισ. από τους πολίτες μέχρι το τέλος του έτους.
Η ακρίβεια γεμίζει με φόρους τα κρατικά ταμεία!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας