• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 16.2°C
  0 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.6°C / 12.3°C
  0 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 17.0°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.7°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.7°C / 9.6°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 5.4°C
  0 BF
  61%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 16.6°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 18.6°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.9°C / 13.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.6°C
  2 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 10.8°C / 16.0°C
  1 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.4°C
  0 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 10.5°C
  0 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.7°C / 11.6°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  73%

Οι τράπεζες δεν πρέπει να αξιολογούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων με βάση το παρελθόν αλλά με βάση τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας στο μέλλον, υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υψηλές προσδοκίες για το Ταμείο Ανάκαμψης

 • A-
 • A+
Οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται για τη διοχέτευση δανείων που θα ξεπεράσουν τα 30 δισ. ευρώ σε επενδυτικά σχέδια ● Προβληματισμός για τη διάχυση των πόρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με την πρόσκληση προς τα τραπεζικά ιδρύματα να υπογράψουν σύμβαση με το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας μπαίνουν στην τελική ευθεία οι διαδικασίες έναρξης του προγράμματος «Ελλάδα 2.0». Μετά την υπογραφή των συμβάσεων, κάτι που αναμένεται να συμβεί στα τέλη Οκτωβρίου, στη συνέχεια εντός 20 ημερών θα απευθύνουν δημόσια ανοιχτή πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Κυβέρνηση, τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αναγάγει το Ταμείο σε «ιερό δισκοπότηρο» καθώς εκτιμούν ότι, σε συνδυασμό με τους πόρους του ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ, μπορεί να καλύψει το επενδυτικό κενό της χώρας, που υπολογίζεται σε 100 δισ. ευρώ, και να προαγάγει ένα νέο αναπτυξιακό και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο.

Ωστόσο υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη διάχυση των πόρων στους «μικρούς» της αγοράς αλλά και για το αποτύπωμα που θα έχει το Ταμείο στην κοινωνία. Βέβαια οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει δράσεις ενημέρωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς διαπιστώνεται έλλειμμα σ’ αυτόν τον τομέα -το οποίο ωστόσο δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο- ενώ αναζητούν τρόπους ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά το θέμα της βιωσιμότητας των ίδιων των επιχειρήσεων αλλά και των επενδυτικών σχεδίων.

Οι τράπεζες, όπως είπε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, δεν πρέπει να κρίνουν τη βιωσιμότητα βάσει των προηγούμενων ετών της κρίσης, αλλά βάσει της μεγάλης ανάπτυξης της οικονομίας, η οποία έρχεται. «Αυτό ισχύει για την Εθνική Τράπεζα, δηλαδή αξιολογούμε με φακό που βλέπει το μέλλον».

Σε κάθε περίπτωση, μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος –καθώς ΕΙΒ και EBRD– θα διοχετευτούν δάνεια του ΤΑΑ ύψους 12,7 δισ. ευρώ (με τη μόχλευση θα ξεπεράσουν τα 30 δισ. ευρώ) και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ήδη έτοιμα προς ένταξη επενδυτικά σχέδια και αναμένεται να τα στείλουν άμεσα στους ανεξάρτητους αξιολογητές, οι οποίοι θα πρέπει εντός 4 μηνών να δώσουν τη δική τους έγκριση ώστε να προχωρήσουν οι τράπεζες στις οριστικές εγκρίσεις των επενδυτικών σχεδίων. Σημειώνεται ότι κάθε επενδυτικό σχέδιο θα χρηματοδοτείται με τουλάχιστον 20% ίδια συμμετοχή και τουλάχιστον 30% τραπεζικό δανεισμό.

Σύμφωνα με τους όρους της επιχειρησιακής σύμβασης που καλούνται να υπογράψουν οι τράπεζες η πρώτη δόση κεφαλαίων ΤΑΑ που εκταμιεύεται δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας και θα είναι (α) 100.000.000 € ή (β) 70.000.000 € ή (γ) 40.000.000 € ή (δ) 20.000.000 € και θα κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό («Αποθεματικός Λογαριασμός»).

Εφόσον η τράπεζα έχει σωρευτικά: α) συνάψει συμβάσεις για δάνεια ΤΑΑ για συνολικό ποσό ίσο με ποσοστό τουλάχιστον 60% της πρώτης δόσης β) έχει εκταμιεύσει βάσει τέτοιων συμβάσεων ποσό ίσο με ποσοστό τουλάχιστον 5% της πρώτης δόσης και επιπλέον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκ των χορηγηθέντων από την τράπεζα δανείων ΤΑΑ που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών δεν υπερβαίνουν το 10% του συνόλου του κεφαλαίου των χορηγηθέντων δανείων αυτών, δικαιούται να αιτηθεί την εκταμίευση πρόσθετων κεφαλαίων ΤΑΑ μέχρι ποσού (α) 100.000.000 € ή (β) 70.000.000 € ή (γ) 40.000.000 € ή (δ) 20.000.000 €(«η δεύτερη δόση κεφαλαίων ΤΑΑ»). Η ίδια διαδικασία και προϋποθέσεις θα εφαρμόζονται και για την εκταμίευση επιπλέον κεφαλαίων ΤΑΑ μετά τη δεύτερη δόση κεφαλαίων ΤΑΑ και μέχρις εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων του ΤΑΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς θα διαχειριστούν οι τράπεζες δάνεια 12,7 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης
Τελευταίες πινελιές στην επιχειρησιακή σύμβαση που θα υπογράψουν με το Ταμείο Ανάκαμψης ● Ετοιμα προς ένταξη επενδυτικά έργα ● Τα κριτήρια επιλεξιμότητας και η εποπτεία του Επενδυτικού Συμβουλίου.
Πώς θα διαχειριστούν οι τράπεζες δάνεια 12,7 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιόδοξοι για ισχυρή ανάπτυξη οι τραπεζίτες
Σε συνέδριο της MasterCard οι τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών εμφανίστηκαν βέβαιοι για τις θετικές προοπτικές της οικονομίας και προέβλεψαν έκρηξη επενδύσεων.
Αισιόδοξοι για ισχυρή ανάπτυξη οι τραπεζίτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα σκαριά οι συμβάσεις για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης
Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες για να προχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων ώστε να ενεργοποιηθεί το ελληνικό σχέδιο για το...
Στα σκαριά οι συμβάσεις για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γαλέρα» στην Αναπτυξιακή Τράπεζα
Σε σοβαρές καταγγελίες σε βάρος της προέδρου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (μοναδικός μέτοχος είναι το Δημόσιο) Αθηνάς Χατζηπέτρου προβαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων, ο οποίος φαίνεται να έχει μπει στο...
«Γαλέρα» στην Αναπτυξιακή Τράπεζα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα λεφτά δεν έφτασαν ούτε για τις εγκεκριμένες αιτήσεις
Ενημερώθηκαν οι διοικήσεις των τραπεζών ότι έχουν καλυφθεί όλοι οι διαθέσιμοι πόροι του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ που αναμένεται να φτάσει τα 2,050 δισ. ευρώ ● Αυστηρές προειδοποιήσεις για τον ρυθμό χορήγησης των...
Τα λεφτά δεν έφτασαν ούτε για τις εγκεκριμένες αιτήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας