• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.5°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 17.0°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.9°C / 19.4°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 13.3°C
  1 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.6°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.6°C / 9.5°C
  3 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  5 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 20.4°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  4 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.2°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.5°C / 14.0°C
  2 BF
  77%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.7°C
  2 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  0 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 10.7°C / 15.3°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  0 BF
  79%

Οι τράπεζες δεν πρέπει να αξιολογούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων με βάση το παρελθόν αλλά με βάση τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας στο μέλλον, υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υψηλές προσδοκίες για το Ταμείο Ανάκαμψης

 • A-
 • A+
Οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται για τη διοχέτευση δανείων που θα ξεπεράσουν τα 30 δισ. ευρώ σε επενδυτικά σχέδια ● Προβληματισμός για τη διάχυση των πόρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με την πρόσκληση προς τα τραπεζικά ιδρύματα να υπογράψουν σύμβαση με το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας μπαίνουν στην τελική ευθεία οι διαδικασίες έναρξης του προγράμματος «Ελλάδα 2.0». Μετά την υπογραφή των συμβάσεων, κάτι που αναμένεται να συμβεί στα τέλη Οκτωβρίου, στη συνέχεια εντός 20 ημερών θα απευθύνουν δημόσια ανοιχτή πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Κυβέρνηση, τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αναγάγει το Ταμείο σε «ιερό δισκοπότηρο» καθώς εκτιμούν ότι, σε συνδυασμό με τους πόρους του ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ, μπορεί να καλύψει το επενδυτικό κενό της χώρας, που υπολογίζεται σε 100 δισ. ευρώ, και να προαγάγει ένα νέο αναπτυξιακό και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο.

Ωστόσο υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη διάχυση των πόρων στους «μικρούς» της αγοράς αλλά και για το αποτύπωμα που θα έχει το Ταμείο στην κοινωνία. Βέβαια οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει δράσεις ενημέρωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς διαπιστώνεται έλλειμμα σ’ αυτόν τον τομέα -το οποίο ωστόσο δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο- ενώ αναζητούν τρόπους ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά το θέμα της βιωσιμότητας των ίδιων των επιχειρήσεων αλλά και των επενδυτικών σχεδίων.

Οι τράπεζες, όπως είπε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, δεν πρέπει να κρίνουν τη βιωσιμότητα βάσει των προηγούμενων ετών της κρίσης, αλλά βάσει της μεγάλης ανάπτυξης της οικονομίας, η οποία έρχεται. «Αυτό ισχύει για την Εθνική Τράπεζα, δηλαδή αξιολογούμε με φακό που βλέπει το μέλλον».

Σε κάθε περίπτωση, μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος –καθώς ΕΙΒ και EBRD– θα διοχετευτούν δάνεια του ΤΑΑ ύψους 12,7 δισ. ευρώ (με τη μόχλευση θα ξεπεράσουν τα 30 δισ. ευρώ) και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ήδη έτοιμα προς ένταξη επενδυτικά σχέδια και αναμένεται να τα στείλουν άμεσα στους ανεξάρτητους αξιολογητές, οι οποίοι θα πρέπει εντός 4 μηνών να δώσουν τη δική τους έγκριση ώστε να προχωρήσουν οι τράπεζες στις οριστικές εγκρίσεις των επενδυτικών σχεδίων. Σημειώνεται ότι κάθε επενδυτικό σχέδιο θα χρηματοδοτείται με τουλάχιστον 20% ίδια συμμετοχή και τουλάχιστον 30% τραπεζικό δανεισμό.

Σύμφωνα με τους όρους της επιχειρησιακής σύμβασης που καλούνται να υπογράψουν οι τράπεζες η πρώτη δόση κεφαλαίων ΤΑΑ που εκταμιεύεται δεν μπορεί να υπερβαίνει τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας και θα είναι (α) 100.000.000 € ή (β) 70.000.000 € ή (γ) 40.000.000 € ή (δ) 20.000.000 € και θα κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό («Αποθεματικός Λογαριασμός»).

Εφόσον η τράπεζα έχει σωρευτικά: α) συνάψει συμβάσεις για δάνεια ΤΑΑ για συνολικό ποσό ίσο με ποσοστό τουλάχιστον 60% της πρώτης δόσης β) έχει εκταμιεύσει βάσει τέτοιων συμβάσεων ποσό ίσο με ποσοστό τουλάχιστον 5% της πρώτης δόσης και επιπλέον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκ των χορηγηθέντων από την τράπεζα δανείων ΤΑΑ που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών δεν υπερβαίνουν το 10% του συνόλου του κεφαλαίου των χορηγηθέντων δανείων αυτών, δικαιούται να αιτηθεί την εκταμίευση πρόσθετων κεφαλαίων ΤΑΑ μέχρι ποσού (α) 100.000.000 € ή (β) 70.000.000 € ή (γ) 40.000.000 € ή (δ) 20.000.000 €(«η δεύτερη δόση κεφαλαίων ΤΑΑ»). Η ίδια διαδικασία και προϋποθέσεις θα εφαρμόζονται και για την εκταμίευση επιπλέον κεφαλαίων ΤΑΑ μετά τη δεύτερη δόση κεφαλαίων ΤΑΑ και μέχρις εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων του ΤΑΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οταν ο σύμβουλος «τρίζει τα δόντια» στις τράπεζες...
O Αλεξ Πατέλης προανήγγειλε ότι θα τροποποιήσει την εν λόγω διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που βγήκε σε διαβούλευση εν μέσω κρίσης (29/4), ώστε να μη δοθεί φέτος bonus στις τράπεζες, οι οποίες για...
Οταν ο σύμβουλος «τρίζει τα δόντια» στις τράπεζες...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το εξεταστήριο του Ταμείου Ανάκαμψης
Πώς θα αξιολογούνται τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων ● Στις τράπεζες ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος για την έγκριση, με τη διαμεσολάβηση ανεξάρτητου αξιολογητή ● Στο τέλος Απριλίου αναμένεται η...
Το εξεταστήριο του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκκίνηση για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης
Εθνική και Εurobank είναι έτοιμες να υποδεχτούν τα πρώτα αιτήματα χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων. Θέμα ωρών η δημοσιοποίηση προσκλήσεων από Πειραιώς, Alpha Bank, Optima και Παγκρήτια.
Εκκίνηση για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλειδί του Αναπτυξιακού η συγχρηματοδότηση
Εν αναμονή του νέου αναπτυξιακού νόμου βρίσκονται η αγορά αλλά και οι τράπεζες, που έχουν ήδη κάνει σημαντική προεργασία ώστε να εντοπίσουν τις ανάγκες αλλά και τις προθέσεις των πελατών τους να επενδύσουν και...
Κλειδί του Αναπτυξιακού η συγχρηματοδότηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς θα διαχειριστούν οι τράπεζες δάνεια 12,7 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης
Τελευταίες πινελιές στην επιχειρησιακή σύμβαση που θα υπογράψουν με το Ταμείο Ανάκαμψης ● Ετοιμα προς ένταξη επενδυτικά έργα ● Τα κριτήρια επιλεξιμότητας και η εποπτεία του Επενδυτικού Συμβουλίου.
Πώς θα διαχειριστούν οι τράπεζες δάνεια 12,7 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιόδοξοι για ισχυρή ανάπτυξη οι τραπεζίτες
Σε συνέδριο της MasterCard οι τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών εμφανίστηκαν βέβαιοι για τις θετικές προοπτικές της οικονομίας και προέβλεψαν έκρηξη επενδύσεων.
Αισιόδοξοι για ισχυρή ανάπτυξη οι τραπεζίτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας