• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.9°C
  6 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 18.8°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 21.0°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.7°C / 14.9°C
  5 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.0°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.9°C
  1 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  3 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 20.4°C
  4 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 16.9°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 16.7°C
  4 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  46%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 16.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.5°C / 17.7°C
  5 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  3 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 18.6°C
  3 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  78%

Παρά τις πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες για να αυξήσουν τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων, αυτό που υποστηρίζεται από τραπεζικούς κύκλους είναι ότι πολύ λίγες επιχειρήσεις, περίπου 25.000-30.000 σε σύνολο 800.000, πληρούν τα πιστωτικά κριτήρια για να πάρουν δάνεια.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ταφόπλακα για μικρές επιχειρήσεις

 • A-
 • A+
Θα κόβεται η πρόσβασή τους στον τραπεζικό δανεισμό, εάν δεν προχωρήσουν σε συνενώσεις ● Το σχέδιο νόμου με τα κίνητρα για συγχωνεύσεις, το οποίο δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021, κάθε άλλο παρά διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρηματιών, ενός τομέα που δικαιωματικά έχει αποκληθεί «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ταφόπλακα για τις πολύ μικρές είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα φορολογικά κίνητρα για τις συγχωνεύσεις εταιρειών που απασχολούν από 50 έως 250 εργαζόμενους και ο τζίρος τους κυμαίνεται από 10 εκατ. ευρώ έως 50 εκατ. ευρώ.

Γκρεμός γιατί όσες επιχειρήσεις δεν αξιοποιήσουν το πακέτο των κινήτρων για να προχωρήσουν σε συνενώσεις κόβεται μαχαίρι η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, οπότε χωρίς κεφάλαια χρηματοδότησης οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό και αναγκαστικά σε λουκέτο. Ρέμα γιατί ακόμη και αν προχωρήσουν σε εταιρικές συνεργασίες δεν σημαίνει ότι θα διατηρήσουν εφόρου ζωής τη θέση τους στον επιχειρηματικό χάρτη καθώς ανά πάσα στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος αναγκαστικής εξαγοράς από ισχυρότερους και δυνατότερους παίκτες της αγοράς.

Αρα, είτε με τη μία είτε με την άλλη περίπτωση το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, που θα διαρκέσει μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021, κάθε άλλο παρά διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, ενός τομέα που δικαιωματικά έχει αποκληθεί «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας, λόγω της υψηλής συνεισφοράς του στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και την απασχόληση.

Αφανισμός

Μπορεί η κυβέρνηση στο νομοθέτημα με τα φορολογικά κίνητρα να ευαγγελίζεται αντιμετώπιση του φαινομένου της «νηπιακής θνησιμότητάς» των μικρών μέσω της προώθησης της μεταξύ τους συνεργασίας, στην πράξη όμως τις οδηγεί σε αφανισμό με όχημα τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη που αναφέρει ότι «το μέσο μέγεθος της ελληνικής μικρής και μεσαίας επιχείρησης είναι μικρότερο από το μέσο μέγεθος της αντίστοιχης μικρής και μεσαίας επιχείρησης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ακόμη, παρατηρείται ότι, ελλείψει κινήτρων οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παύουν τη δραστηριότητά τους σε σύντομο από την ίδρυσή τους χρονικό διάστημα».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα για τις μικρομεσαίες είναι η πρόσβασή τους στη φθηνή χρηματοδότηση, να μπορούν δηλαδή να δανειστούν με τα ιδιαίτερα χαμηλά ευρωπαϊκά επιτόκια, γεγονός που θα τους δώσει τη δυνατότητα να σταθούν όρθιες μέσα στο δύσκολο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης για να κάνουν έντονη την παρουσία τους σε νέες παραγωγικές διαδικασίες και υπηρεσίες και ιδιαίτερα στον τομέα των νέων τεχνολογιών

. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες για να αυξήσουν τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων, αυτό που υποστηρίζεται από τραπεζικούς κύκλους είναι ότι πολύ λίγες επιχειρήσεις, περίπου 25.000-30.000 σε σύνολο 800.000, πληρούν τα πιστωτικά κριτήρια για να πάρουν δάνεια.

Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, το μέτρο αφορά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και, συγκεκριμένα, για την περίπτωση των μετασχηματισμών, τις μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 250 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει το ποσό των 50 εκατ. ευρώ. Για την περίπτωση των συνεργασιών, αφορά τις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν 50 εργαζομένους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών των οποίων δεν υπερβαίνει το ποσό των 10 εκατ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο, το οποίο είναι μέσα στα 13 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενη δόσης των 3,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μεταξύ των κινήτρων που εισάγει είναι και η έκπτωση φόρου κατά 30% για 3 έτη εφόσον πληρούνται μια σειρά από προϋποθέσεις. Επίσης έχει ήδη κατατεθεί η ρύθμιση με την οποία μειώνεται κατά 50%, δηλαδή από 1% σε 0,5%, ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταφύγιο στον ακατάσχετο αναζητά η αγορά
Πράσινο φως από τους δανειστές αναμένει η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την καθιέρωση ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για όλες τις επιχειρήσεις. Η ρύθμιση...
Καταφύγιο στον ακατάσχετο αναζητά η αγορά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τραπεζική «ανάσα» ζητούν οι ΜμΕ
​Αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 1,3-1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους θα φέρει η καθιέρωση ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, στον βαθμό που οι απαιτούμενες διατάξεις νόμου...
Τραπεζική «ανάσα» ζητούν οι ΜμΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eγγυημένα και αμαρτωλά
Τεράστιο θέμα δημιουργείται, μετά την ψήφιση της τροπολογίας που δίνει πράσινο φως για τη μεταβίβαση και διαχείριση των δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου σε funds. Τα συγκεκριμένα δάνεια αποτελούσαν...
Eγγυημένα και αμαρτωλά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τίτλοι τέλους στον φτηνό δανεισμό
Στο 2,51% σκαρφάλωσε το επιτόκιο στην επανέκδοση του ελληνικού 7ετούς ομολόγου, συγκρατώντας τις προσδοκίες για το υπόλοιπο του φετινού προγράμματος δανεισμού από τις αγορές.
Τίτλοι τέλους στον φτηνό δανεισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε 60 άτοκες η επιστροφή των δανείων από τις επιστρεπτέες προκαταβολές
Έφτασε η ώρα του λογαριασμού για τα ποσά των δανείων που θα πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που ενισχύθηκαν την περίοδο της υγειονομικής κρίσης μέσω των επτά κύκλων της...
Σε 60 άτοκες η επιστροφή των δανείων από τις επιστρεπτέες προκαταβολές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα εκκαθάριση για αναζήτηση οφειλών «ανεπίδεκτων είσπραξης»
Η διαδικασία για την καταχώριση μιας οφειλής στο βιβλίο με τις ανείσπρακτες περνάει από χίλια κύματα μέχρι να σταματήσει το κυνήγι από την Εφορία, που σε βάθος χρόνου μπορεί να φτάσει τη δεκαετία.
Νέα εκκαθάριση για αναζήτηση οφειλών «ανεπίδεκτων είσπραξης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας