• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 27.4°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 23.3°C / 27.6°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 25.9°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.1°C / 24.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  56%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.5°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.4°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 21.8°C
  1 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 21.2°C / 24.9°C
  1 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 23.8°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  93%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 21.7°C / 26.7°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 26.0°C
  1 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.4°C / 26.7°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  79%

Δόμνα Μιχαηλίδου - Θεανώ Φωτίου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και ψηφιακό φακέλωμα βρεφών και νηπίων!

 • A-
 • A+
Δριμεία κριτική στο πιλοτικό πρόγραμμα «Κυψέλη» του υπουργείου Εργασίας ● Οπως κατήγγειλε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Φωτίου, το πρόγραμμα που εκπόνησε η ιδιωτική οργάνωση ΔιαΝΕΟσις προβλέπει την καταγραφή της νοητικής και ψυχοκινητικής κατάστασης των παιδιών και θα τα στιγματίζει διά βίου ● Και «Νταντάδες της γειτονιάς» αδιευκρίνιστων προσόντων για την προσχολική αγωγή παιδιών έως 2,5 ετών στο νομοσχέδιο για την κοινωνική προστασία που ψηφίστηκε χθες.

Φροντίδα βρεφών σε δύο ταχύτητες, με τη δημιουργία και μιας δεύτερης, φτηνότερης από των κλασικών βρεφονηπιακών σταθμών, υπηρεσίας που θα παρέχεται κατ’ οίκον από γυναίκες που θα θελήσουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη φύλαξη βρεφών, θεσμοθέτησε η κυβέρνηση με εμβόλιμο νομοσχέδιο το οποίο εισήγαγε εν είδει τροπολογίας στο σχέδιο νόμου για την κοινωνική προστασία που ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία.

Πρόκειται ουσιαστικά για πρόγραμμα που υπό τον στερεοτυπικό τίτλο «Νταντάδες της γειτονιάς» λειτουργεί ως πλαίσιο για ανάθεση της προσχολικής αγωγής βρεφών και νηπίων έως 2,5 ετών «σε άτομα αδιευκρίνιστων προσόντων, που επιλέγονται από άγνωστα όργανα του κράτους, για να φιλοξενήσουν στο σπίτι τους, δηλαδή σε έναν χώρο για τον οποίο δεν ορίζονται προδιαγραφές, τα παιδιά». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε χθες στη Βουλή το συμπληρωματικό πρόγραμμα η αρμόδια εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, που είχε την πρωτοβουλία, το πρόγραμμα «στοχεύει αφενός στην υποστήριξη και τη διευκόλυνση των γυναικών μητέρων και κηδεμόνων, προκειμένου μετά την απόκτηση ενός παιδιού να πετύχουν την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και τη συνέχιση της επαγγελματικής τους καριέρας και αφετέρου στη μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών, κατόπιν πιστοποίησης, να εργαστούν ως παιδαγωγοί-φροντιστές». Ωστόσο κι εδώ υπήρξε ισχυρός αντίλογος από την αντιπολίτευση απέναντι στις υφυπουργούς Δ. Μιχαηλίδου και Μ. Συρεγγέλα, αφού οι «Νταντάδες» δεν θα καλύπτουν ένα πλήρες ωράριο φροντίδας των παιδιών αλλά μόνο κάποιες ώρες εβδομαδιαίως για να αναζητήσουν δουλειά οι άνεργες μητέρες.

«Πρόγραμμα-φάντασμα»

Εντονα επικρίθηκε και το πιλοτικό πρόγραμμα προσχολικής αγωγής με την ονομασία «Κυψέλη». Καθώς στο νομοσχέδιο, του οποίου αποτελεί και την καινοτόμα κεντρική ιδέα, δεν επισυνάπτεται ούτε μία παρουσίασή του, δικαίως χαρακτηρίστηκε «πρόγραμμα-φάντασμα» από την αναπληρώτρια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Θ. Φωτίου. «Ομως το φάντασμα αυτό υπάρχει. Αποτελείται από 100 σελίδες και είχε αναρτηθεί τον Ιούλιο στο paidi.gov.gr για δημόσια διαβούλευση. Υπέστη δημόσια κριτική, έληξε η διαβούλευση και δεν γνωρίζουμε από τότε την τύχη του» σημείωσε η βουλευτίνα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το προσχέδιό του εκπόνησε ο ιδιωτικός φορέας ΔιαΝΕΟσις και πρόκειται για κολάζ προγραμμάτων που σχεδιάστηκαν για αναπτυσσόμενες χώρες (Μπανγκλαντές, Τζαμάικα, Ινδία, Κολομβία) και εφαρμόστηκαν κατ’ οίκον από τους γονείς και όχι σε οργανωμένες δομές.

«Είναι αντιεπιστημονικό, γιατί εισάγει ένα “ενιαίο” περιεχόμενο και ωρολόγιο πρόγραμμα για όλα τα παιδιά 0-4 χρόνων, ενώ το στάδιο ανάπτυξης κάθε παιδιού είναι μοναδικό. Γιατί δεν έχει όραμα και φιλοσοφία και είναι ξένο για την ελληνική πραγματικότητα, γιατί φακελώνει τα βρέφη και τα νήπια διά βίου, αφού καταγράφει σε ψηφιακό φάκελο τη νοητική, μαθησιακή και ψυχοκοινωνική τους κατάσταση» πρόσθεσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να εφαρμοστεί άμεσα η πρώιμη, έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση πιθανών δυσχερειών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και να μη συνδέεται με το πρόγραμμα «Κυψέλη», «το οποίο πρέπει να αποσυρθεί για να ξεκινήσει δημόσιος διάλογος».

Σημείωσε δε ότι για την «Κυψέλη» προβλέπεται χρηματοδότηση 14,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την περίοδο 2021-2024. Το ποσό θα καλύψει: Τη δημιουργία του προγράμματος (και ενδεχομένως την πληρωμή της ΔιαΝΕΟσις, η οποία υποτίθεται το σχεδίασε δωρεάν). Την αναπαραγωγή του υλικού του προγράμματος και το υλικό για τις δραστηριότητες (νέο πάρτι των ιδιωτών παρόχων, αφού δεν ξέρουμε ούτε από ποιον ούτε έναντι ποίου τιμήματος). Την αμοιβή των μεντόρων (600.000 ευρώ) με την οποία διαφώνησαν οι ειδικοί. Την προμήθεια των τεστ για την αξιολόγηση της νοητικής, μαθησιακής και ψυχοκοινωνικής κατάστασης των παιδιών. Και την αξιολόγηση του προγράμματος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φιάσκο με τα σχολικά γεύματα
Βέτο από το Ελεγκτικό Συνέδριο επειδή εξαιρέθηκαν από τον διαγωνισμό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ● Στον αέρα περισσότερα από 220.000 παιδιά ● Βολές κατά της Δ. Μιχαηλίδου από τη Θεανώ Φωτίου
Φιάσκο με τα σχολικά γεύματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κοινωνική προστασία
Το παρουσίασε χθες η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου ● «Πρόκειται για νομοσχέδιο πανικού με επιστημονικά διάτρητο πρόγραμμα για την προσχολική ηλικία» υποστηρίζει η αν. τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου.
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κοινωνική προστασία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα σύνθεση στο Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής
Στην αντικατάσταση όλων των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής και Υιοθεσίας προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Τη νέα σύνθεση ανακοίνωσε χθες με απόφασή του ο υπουργός Εργασίας.
Νέα σύνθεση στο Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διακομματικό «ναι» στα 2.000 ευρώ
Με διακομματική στήριξη, πλην του ΜέΡΑ25, ψηφίστηκε χθες τα μεσάνυχτα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει τη χορήγηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται (από 1/1/2020).
Διακομματικό «ναι» στα 2.000 ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φωτίου: Προκάλυμμα το επίδομα γέννησης για τις περικοπές τριών επιδομάτων
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει το επίδομα γέννησης, ωστόσο τονίζει ότι το εν λόγω επίδομα χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα ώστε να χάσουν χιλιάδες δικαιούχοι τρία βασικά...
Φωτίου: Προκάλυμμα το επίδομα γέννησης για τις περικοπές τριών επιδομάτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τον ιδιωτικό τομέα ο διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας
Διευθυντής ανθρωπίνου δυναμικού στην Intrum Hellas από το 2019, servicer o οποίος δεν φημίζεται για τις ιδιαίτερα ευνοϊκές εργασιακές σχέσεις του προσωπικού ο Γιώργος Τζιλιβάκης προτείνεται για τη θέση του...
Από τον ιδιωτικό τομέα ο διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας