• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 23.2°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 22.7°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.3°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 21.6°C
  2 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  43%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.5°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 18.1°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.8°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  4 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 22.8°C
  6 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 20.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  38%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 21.9°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 23.3°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.7°C
  3 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 22.2°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  47%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Οι μικρομεσαίοι θα δουν το πρόγραμμα όταν... το προϊόν είναι στο ράφι»

 • A-
 • A+
Ακροβασία μεταξύ πραγματισμού και κυνισμού από τον Θ. Σκυλακάκη σε ημερίδα ΙΟΒΕ και Κομισιόν για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Κοστέλο: «Οι πόροι θα απελευθε­ρώνονται μόνο εφόσον επιτευχθούν οι ενδιάμεσοι στόχοι».

«Το Σχέδιο Ανάκαμψης μέσα από τον καθρέφτη». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο εναλλακτικός τίτλος της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, του τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο. Οι τρεις ομιλητές συμμετείχαν σε ένα από τα πάνελ του διήμερου συνεδρίου που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τίτλο «Πώς μπορεί η «Ελλάδα 2.0» να μεταμορφώσει την κρίση του κορονοϊού σε ευκαιρία;».

Με τον λόγο του τεχνοκράτη που περιμένει απτά αποτελέσματα για να ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδότησης, σε συνάρτηση με χρονοδιαγράμματα, ενδιάμεσους στόχους και «αποδείξεις με βάση την απόδοση», μίλησε ο πάλαι ποτέ «τροϊκανός» Κοστέλο, βασικός υπεύθυνος για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προτίμησε τον λόγο του πραγματιστή, για να μεταδώσει το μήνυμα της κυβέρνησης, βασισμένο στο τρίπτυχο «μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, εξωστρέφεια», με έμφαση στην καταπολέμηση της γκρίζας οικονομίας. Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που απάντησε στις αιχμές του Αλέξη Χαρίτση περί επανάληψης του αποτυχημένου μοντέλου των «trickle down economics», της νεοφιλελεύθερης θεωρίας ότι οι διευκολύνσεις στους πλούσιους ωφελούν και την κοινωνική βάση, όπως τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι. «Χρειαζόμαστε επενδύσεις, ώς το 2019 ήμασταν στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Οταν δεν έχεις επενδύσεις και έχεις και χρέος, τότε το πρόβλημά σου δεν είναι οι κοινωνικές ανισότητες, είναι η μαζική φτώχεια. Το πραγματικό πρόβλημα ήταν η μαζική ανεργία. Με το Σχέδιο Ανάκαμψης θα αυξηθεί η απασχόληση», είπε μεταξύ άλλων ο Θ. Σκυλακάκης.

Εντυπωσιακός στα όρια της αλαζονείας ήταν ο τρόπος που αντιπαρήλθε τις αιχμές για έλλειψη διαφάνειας: «Προσωπικά προσπάθησα να μη δώσω τόσο έμφαση στην επικοινωνία του προγράμματος, αλλά να προτιμήσω τις άτυπες διαβουλεύσεις. Χρησιμοποιούμε και τους επίσημους διαύλους, αλλά επειδή θα χρειαστούν διαβουλεύσεις καθ’ όλη την εφαρμογή του σχεδίου, θα πρέπει να σκεφτούμε τους εταίρους μας ως «πελάτες». Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες συμμετοχής, αλλά αυτό θα γίνει όταν το προϊόν είναι στο ράφι. Οταν διαφημίζεις κάτι και ο κόσμος πάει στο μπακάλικο και δεν το βλέπει, θυμώνει. Μόνο όταν είναι όλα τα προγράμματα έτοιμα για τις ΜμΕ τότε θα κάνουμε μεγάλες καμπάνιες διαβούλευσης και επικοινωνίας. Πρέπει όμως να κινηθούμε γρήγορα. Σε αυτό το πρόγραμμα, αν δεν κινείσαι πεθαίνεις».

Τρεχάτε ποδαράκια μου δηλαδή, για να απορροφηθούν εγκαίρως οι πόροι πριν χαθούν τα ορόσημα και οι ενδιάμεσες προθεσμίες και εν τω μεταξύ μη ρωτάτε και πολλά για το πώς κατανέμονται τα χρήματα. Ολοι θα φάτε, κι ας είναι τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι των λίγων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιδοτήσεις «δύο σε ένα»
Εκτός από τις συνδυαστικές ερωτήσεις στις πανελλήνιες εξετάσεις, υπάρχουν και τα «συνδυαστικά αναπτυξιακά εργαλεία», όπως παρουσιάστηκαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών, Θ....
Επιδοτήσεις «δύο σε ένα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βήμα ιδιωτικοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης
Με 100 στελέχη από την ελεύθερη αγορά, με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και με διαπιστωτική πράξη του αρμόδιου υπουργού Θ. Σκυλακάκη θα στελεχώσει η κυβέρνηση τις υπηρεσίες που θα παρακολουθούν...
Βήμα ιδιωτικοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψίχουλα για την έρευνα στα ΑΕΙ
Την προκήρυξη «8 εμβληματικών δράσεων που συνδέουν την έρευνα με τον παραγωγικό ιστό στο πλαίσιο του Ελλάδα 2.0 – Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» ανακοίνωσε, χθες, η Γενική Γραμματεία Ερευνας και...
Ψίχουλα για την έρευνα στα ΑΕΙ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Απολογία» Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες για την «παροχολογία»
Δεν κρύβεται η πικρή αλήθεια: τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και οι αγορές, συνεχίζουν να έχουν πολλούς και ουσιαστικούς μοχλούς πίεσης.
«Απολογία» Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες για την «παροχολογία»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση ΑΕΠ κατά 4,3% με πολλούς αστερίσκους προβλέπει το ΚΕΠΕ
«Σε σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας» ανάγονται οι εκτιμήσεις του Κέντρου Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών για τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Μεταξύ των καθοριστικών παραγόντων, η πορεία του...
Αύξηση ΑΕΠ κατά 4,3% με πολλούς αστερίσκους προβλέπει το ΚΕΠΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράκαμψη τραπεζικής απροθυμίας...
Τους φραγμούς του χαμηλού πιστοληπτικού προφίλ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξ αιτίας του οποίου κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, για τα οποία τον βασικό λόγο έχουν οι ίδιες οι...
Παράκαμψη τραπεζικής απροθυμίας...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας