• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.2°C / 24.2°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 22.4°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.5°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.5°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 19.8°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 16.2°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 25.5°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  1 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.1°C / 26.1°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.9°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 16.5°C / 22.3°C
  0 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 23.8°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.3°C / 19.9°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 23.9°C
  2 BF
  97%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  89%
Dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Oδηγία-ορόσημο για τη φορολογική διαφάνεια

 • A-
 • A+
Η εταιρική φοροαποφυγή και ο επιθετικός φορολογικός σχεδιασμός των πολυεθνικών στερούν ετησίως από την Ε.Ε. έσοδα άνω των 50 δισ. ευρώ.

«Οι μέρες των φορο-παραδείσων εντός Ε.Ε, που «στραγγίζουν» τα φορολογικά έσοδα των υπόλοιπων κρατών-μελών, είναι μετρημένες». Αυτό ανακοίνωσε χθες, έμπλεος αισιοδοξίας, ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ, χαιρετίζοντας την έγκριση πρότασης για την εταιρική φορολογική διαφάνεια από το Συμβούλιο της Ε.Ε. Η νέα οδηγία, γνωστή με τα αρχικά CBCR (Country By Country Reporting - Δημόσια Υποβολή Εκθέσεων ανά Χώρα) αφορά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών για τη φορολογία από μεγάλες επιχειρήσεις και υποκαταστήματα, για κάθε χώρα της Ε.Ε. ξεχωριστά, ανεξάρτητα από το πού εδρεύει η μητρική εταιρεία.

Η απόφαση του Συμβουλίου έρχεται σε συνέχεια προκαταρκτικής συμφωνίας στο Ευρωκοινοβούλιο τον Ιούνιο, ακολουθεί η επίσημη έγκριση της συμφωνίας από τους ευρωβουλευτές, ενώ από τη στιγμή της δημοσίευσης τα κράτη-μέλη οφείλουν να ενσωματώσουν την κοινοτική οδηγία στο εθνικό δίκαιο εντός 18 μηνών.

Οπως τονίζεται στο σκεπτικό της προκαταρκτικής συμφωνίας, η ψήφιση της οδηγίας θα είναι πολύτιμο όπλο στη μάχη κατά της εταιρικής φοροαποφυγής, η οποία σε συνδυασμό με τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών στερούν από τις χώρες της ΕΕ έσοδα άνω των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Σκοπός της οδηγίας CBCR, σύμφωνα με το Συμβούλιο, είναι η ενίσχυση της φορολογικής διαφάνειας των μεγάλων πολυεθνικών, καθώς υποχρεώνει τις επιχειρήσεις με καθαρά ενοποιημένα έσοδα πάνω από 750 εκατομμύρια ευρώ για κάθε ένα απο τελευταία συνεχόμενα οικονομικά έτη, να δημοσιοποιούν πληροφορίες για το πού πραγματοποιούν τα κέρδη τους και που καταβάλλουν τους φόρους τους. «Για πρώτη φορά οι μη ευρωπαϊκές πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε. μέσω θυγατρικών και υποκαταστημάτων υπόκεινται στις ίδιες υποχρεώσεις με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες», τονίζει το Συμβούλιο.

Η χθεσινή απόφαση είναι το προτελευταίο βήμα για την υιοθέτηση της οδηγίας που είχε τεθεί πρώτη φορά σε συζήτηση τον Απρίλιο του 2016, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα «δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των επιχειρήσεων».

Ο Γκίγκολντ, οικονομολόγος και συνιδρυτής του δικτύου Αttac για τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών προς όφελος των πολιτών, υπήρξε από τους βασικούς υπέρμαχους της οδηγίας καθώς εδώ και δύο δεκαετίες πρωτοστατεί στις καμπάνιες για την καταπολέμηση της εταιρικής φοροδιαφυγής και των φορολογικών παραδείσων. «Αν οι μεγάλες εταιρείες υποχρεωθούν να δημοσιοποιούν τα κέρδη τους και τους φόρους που πληρώνουν για κάθε χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται, τότε οι μηχανισμοί της φορο-αποφυγής θα αποκαλυφθούν μπροστά στα μάτια όλων», σημειώνει ο ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος των Πρασίνων στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής.

Ο ίδιος θεωρεί την οδηγία αποτέλεσμα συμβιβασμού, καθώς το Συμβούλιο δεν δέχθηκε συμπεριληφθεί η υποχρέωση δημοσιοποίησης φορολογικών δεδομένων και από τρίτες χώρες, όπως είχε προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο. Ειδικά η Γερμανία μπλόκαρε επί χρόνια τη λήψη απόφασης στο Συμβούλιο, πριν τελικά πειστεί να την υπερψηφίσει. «Περίπου το 80% των εσόδων που χάνει συνολικά η Ε.Ε. λόγω εταιρικής φοροδιαφυγής κατευθύνεται σε ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους, κυρίως την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία», σημειώνει ο ευρωβουλευτής, καυτηριάζοντας τη στάση των χωρών που είτε καταψήφισαν (Κύπρος, Σουηδία) είτε απείχαν από την ψηφοφορία (Τσεχία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ιρλανδία).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τουλάχιστον 10.000 οχήματα λειτουργούν μέσω Uber χωρίς να φορολογούνται στην Ελλάδα»
Φωτιές ανάβουν και στην Ελλάδα οι διεθνείς αποκαλύψεις για τις παράνομες πρακτικές της Uber με το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ) και τον επανακάμψαντα πρόεδρό του Θύμιο Λυμπερόπουλο να ζητά επιτέλους...
«Τουλάχιστον 10.000 οχήματα λειτουργούν μέσω Uber χωρίς να φορολογούνται στην Ελλάδα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι αυξήσεις συμπιέζουν τον τζίρο των σουπερμάρκετ
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τα σουπερμάρκετ που δημοσίευσε η εταιρεία ερευνών IRI, με τον τζίρο να κλείνει μεν οριακά ανοδικά κατά 0,6% το 2021, ορατή ωστόσο ήταν η κάμψη το τελευταίο δίμηνο, που...
Οι αυξήσεις συμπιέζουν τον τζίρο των σουπερμάρκετ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξήσεις 13,5% στις τιμές παραγωγού βιομηχανίας στην Ε.Ε.
Καλπάζει η ακρίβεια στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία, με ετήσια αύξηση 13,5% στην Ε.Ε. και 13,4% στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat για τον μήνα Αύγουστο. Σημαντική είναι και η μηνιαία...
Αυξήσεις 13,5% στις τιμές παραγωγού βιομηχανίας στην Ε.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Της Eurostat... τα παράδοξα
Οριακά λιγότερα ξόδεψαν το πρώτο τρίμηνο του 2021 τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Eurostat, που δείχνει 1% μείωση της καταναλωτικής δαπάνης κατ’...
Της Eurostat... τα παράδοξα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περισσότερα χρήματα στις περιφέρειες με το νέο ΕΣΠΑ
Αυξάνονται τα χρήματα που θα λάβουν οι περιφέρειες από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης.
Περισσότερα χρήματα στις περιφέρειες με το νέο ΕΣΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηφιακές «μαϊμούδες» στον καιρό της πανδημίας
Στο επίκεντρο των μηχανισμών της Ε.Ε. για την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας βρίσκονται οι νέες μέθοδοι εξαπάτησης, πειρατείας ή παραποίησης προϊόντων, που άνθησαν την περίοδο της πανδημίας.
Ψηφιακές «μαϊμούδες» στον καιρό της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας