• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -1.2°C / 5.7°C
  0 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.4°C / 3.2°C
  1 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.9°C / 5.7°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -1.9°C
  0 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 2.6°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.6°C / -1.0°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.8°C / 3.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 8.2°C
  4 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.9°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -1.5°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.5°C / 1.7°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 5.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 5.9°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  3°C -2.4°C / 3.3°C
  0 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.3°C / 3.3°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  65%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αισιόδοξοι για ισχυρή ανάπτυξη οι τραπεζίτες

 • A-
 • A+
Και για τις τέσσερις τράπεζες το «πετράδι του στέμματος» είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς οι πόροι του θα περάσουν μέσα από το τραπεζικό σύστημα που είναι καθ’ όλα έτοιμο για να υποστηρίξει την προσπάθεια της χώρας για τη δημιουργία νέου παραγωγικού μοντέλου.

Ανάπτυξη 7,5% για το 2021 διαβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς ενώ ο συνάδελφός του στη Εurobank, Φωκίων Καραβίας εκτιμά ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης την επόμενη πενταετία (2022-2026) θα είναι 3,5%-4% σε ετήσια βάση και πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις εντός των επόμενων 15-18 μηνών ώστε να αποκτήσει η χώρα επενδυτική βαθμίδα.

Σε συνέδριο της MasterCard οι τέσσερις διευθύνοντες σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών εμφανίστηκαν βέβαιοι για τις θετικές προοπτικές της οικονομίας, προέβλεψαν έκρηξη επενδύσεων, με τον Φ. Καραβία να υποστηρίζει ότι «αυτή μπορεί να είναι η καλύτερη περίοδος που μπορεί να έχει γνωρίσει η ελληνική οικονομία από τη δεκαετία του ’60».

Και για τις τέσσερις τράπεζες το «πετράδι του στέμματος» είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς οι πόροι του θα περάσουν μέσα από το τραπεζικό σύστημα που είναι καθ’ όλα έτοιμο για να υποστηρίξει την προσπάθεια της χώρας για τη δημιουργία νέου παραγωγικού μοντέλου. Ηδη, όπως είπε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μόνο τους τελευταίους έξι μήνες έγιναν συναλλαγές 12 δισ. ευρώ, κάτι που «δεν το είχαμε δει ούτε και στις καλές εποχές». Γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύει ότι έχει περιοριστεί το ρίσκο της χώρας αφού γίνονται σε υψηλές αποτιμήσεις, σε διαφορετικούς κλάδους και με τη συμμετοχή επενδυτών υψηλής ποιότητας. Είναι ενδεικτικό ότι οι αποδόσεις που ζητούν οι επενδυτές, δεν είναι υψηλές όπως παλιότερα, όταν το country risk ήταν υψηλό, είπε χαρακτηριστικά.

«Το “Σχέδιο Ελλάδα 2.0” αποτελεί μοναδική ευκαιρία για όλους και το σημαντικότερο είναι πως η δομή του είναι διαφορετική από τα μοντέλα του παρελθόντος» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης.

Με τη δημόσια συζήτηση να επικεντρώνεται στο αν και κατά πόσο θα υπάρχει διάχυση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (επιδοτήσεις και δάνεια) στις επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρομεσαίες ο Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν και ρόλο συμβούλου ώστε να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν το Σχέδιο, να διαμορφώσουν κατάλληλα τα επιχειρηματικά τους σχέδια και να προσελκύσουν επενδύσεις. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι πρέπει να εξετάσουν με προσοχή και άλλα επενδυτικά σχέδια –πέραν του Ταμείο Ανάκαμψης– καθώς έχουν τη ρευστότητα για να τις χρηματοδοτήσουν.

Το «κλειδί» ωστόσο για τους μικρομεσαίους, σύμφωνα με τον Β. Ψάλτη, είναι να γίνουν πιο ευέλικτοι και να αποκτήσουν μια πιο εξελιγμένη προσέγγιση στην κατάρτιση των επενδυτικών τους σχεδίων και στην ανάπτυξη σύγχρονων μοντέλων εταιρικής διακυβέρνησης, αναζητώντας παράλληλα επιχειρηματικές συνεργασίες με άλλες οικονομικές μονάδες για την αξιοποίηση οικονομιών κλίμακος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλειδί του Αναπτυξιακού η συγχρηματοδότηση
Εν αναμονή του νέου αναπτυξιακού νόμου βρίσκονται η αγορά αλλά και οι τράπεζες, που έχουν ήδη κάνει σημαντική προεργασία ώστε να εντοπίσουν τις ανάγκες αλλά και τις προθέσεις των πελατών τους να επενδύσουν και...
Κλειδί του Αναπτυξιακού η συγχρηματοδότηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς θα διαχειριστούν οι τράπεζες δάνεια 12,7 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης
Τελευταίες πινελιές στην επιχειρησιακή σύμβαση που θα υπογράψουν με το Ταμείο Ανάκαμψης ● Ετοιμα προς ένταξη επενδυτικά έργα ● Τα κριτήρια επιλεξιμότητας και η εποπτεία του Επενδυτικού Συμβουλίου.
Πώς θα διαχειριστούν οι τράπεζες δάνεια 12,7 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάπτυξη για όλους υπόσχεται η κυβέρνηση
Σε ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και χαμηλών φορολογικών συντελεστών και εύκολες λύσεις αναφέρθηκε ο Γ. Δραγασάκης υπονοώντας σαφώς τα στελέχη της Ν.Δ.
Ανάπτυξη για όλους υπόσχεται η κυβέρνηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπογραφή συμφωνιών με 6 τράπεζες για δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης
Στην υπογραφή επιχειρησιακών συμφωνιών για δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» ύψους 970 εκατ. ευρώ, προχώρησαν το Υπουργείο Οικονομικών και έξι εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. 
Υπογραφή συμφωνιών με 6 τράπεζες για δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπανάκι ΤτΕ για αύξηση του πιστωτικού κινδύνου στις τράπεζες
Στην έκθεσή της για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα η Τράπεζα της Ελλάδος εκφράζει φόβο νέου κύματος αθέτησης πληρωμών εξαιτίας της οριστικής απόσυρσης των μέτρων στήριξης των δανειοληπτών.
Καμπανάκι ΤτΕ για αύξηση του πιστωτικού κινδύνου στις τράπεζες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας