Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες για να προχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων ώστε να ενεργοποιηθεί το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης με τα δάνεια να πρέπει να χορηγηθούν έως το τέλος του 2026 και τις επιδοτήσεις έως τον Αύγουστο του 2026.
Κεντρικό ζητούμενο σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των εγκρίσεων είναι η ταχύτητα, που προϋποθέτει όσο το δυνατόν απλούστερες διαδικασίες και καλή συνεργασία μεταξύ τραπεζών, ανεξάρτητων αξιολογητών και κρατικού μηχανισμού. Σε εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας για την παρουσίαση του σχεδιασμού της, υπό την ονομασία «Ελλάδα 2.0», στην οποία ο αναπληρωτής υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς και οι γενικοί διευθυντές Χρ. Θεοφιλίδης και Β. Καραμούζης απάντησαν σε ερωτήματα πελατών και δημοσιογράφων για το Ταμείο Ανάκαμψης, φάνηκε ότι υπάρχουν κάποια… θολά σημεία σε ό,τι αφορά το πλαίσιο «συνεργασίας» Δημοσίου – τραπεζών.
Ετσι, απαντώντας σε ερώτηση πού θα κριθεί η επιτυχία του όλου εγχειρήματος για απορρόφηση των πόρων του προγράμματος στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός αναπτυξιακού παραγωγικού μοντέλου ώστε να καλυφθεί το επενδυτικό κενό, ο Παύλος Μυλωνάς έκανε λόγο για ξεκάθαρους όρους χωρίς γκρίζες ζώνες, ανεξάρτητους αξιολογητές που θα λειτουργούν με ταχύτητα, ενώ τόνισε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στα ψιλά γράμματα των συμβάσεων που θα κληθούν να υπογράψουν οι τράπεζες.
Λίγο αργότερα, ο Θ. Σκυλακάκης απαντώντας στην ερώτηση τι θα γίνει με τα δάνεια του Ταμείου που ενδεχομένως θα «κοκκινίσουν» είπε ότι ένα τέτοιο πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί από τις ίδιες τις τράπεζες υπό τον όρο ότι δεν θα ξεπερνούν το 10% του εν λόγω χαρτοφυλακίου, καθώς «από εκεί και πάνω θα παρεμβαίνουμε». Με τον Π. Μυλωνά να συμπληρώνει: «Αυτό να το γράψουμε στη σύμβαση».
Αναφορικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το Ταμείο, ο αναπληρωτής υπουργός επιχείρησε να διασκεδάσει την καχυποψία και με δεδομένη τη διάχυτη αίσθηση ότι οι πόροι θα κατευθυνθούν στους «μεγάλους» είπε ότι όσοι δεν έχουν πρόσβαση μπορούν να σχεδιάσουν πώς θα πληρούν στο άμεσο μέλλον τα τραπεζικά κριτήρια ώστε να καταθέσουν το δικό τους επιχειρηματικό σχέδιο. Και σε αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση βοηθάει με μέτρα όπως η μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.
Από τη δική του πλευρά ο Παύλος Μυλωνάς ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία στο θέμα της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων λέγοντας ότι «πρέπει να κοιτάμε με τον φακό μπροστά, όχι πίσω».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας