• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.2°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 16.3°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 17.1°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 12.7°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 13.0°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 13.5°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 9.5°C
  1 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  6 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 11.2°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 14.5°C
  2 BF
  77%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 17.7°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 9.7°C / 14.2°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  0 BF
  81%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποστάσεις ασφαλείας για την ανάπτυξη από Κομισιόν

 • A-
 • A+
Η 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας αποφεύγει να υιοθετήσει τον αναθεωρημένο στόχο της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ 5,9% φέτος, αλλά αναγνωρίζει την επιτάχυνση, κυρίως χάρη στον τουρισμό ● Αστερίσκοι για ληξιπρόθεσμα χρέη και εκκρεμείς συντάξεις.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Με θετικά λόγια περιγράφονται οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στην 11η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που ενέκρινε χθες το Κολέγιο των Επιτρόπων. Ωστόσο, παρ’ όλο που οι συντάκτες της είναι απολύτως ενήμεροι για τις εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και την αναθεώρηση προς τα πάνω της ανάπτυξης για το 2021, αποφεύγουν να συμμεριστούν τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις του.

Η Κομισιόν αφήνει αμετάβλητες στο 4,3% τις εκτιμήσεις της, σε αντιδιαστολή με το 5,9% του Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνοντας ουσιαστικά ραντεβού τον Νοέμβριο για τις ακριβείς προβλέψεις της Επιτροπής.

Στην έκθεση αναφέρεται ο θετικός ρόλος του τουρισμού στην ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά τονίζονται ως ανησυχητικά στοιχεία το υψηλό ποσοστό των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η καθυστέρηση στη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Επίσης, περιγράφονται οι παράγοντες ανασφάλειας που εξακολουθούν να υφίστανται για το ενδεχόμενο αύξησης της ανεργίας μόλις αρθούν οι περιορισμοί που υπάρχουν λόγω των μέτρων στήριξης και την αβέβαιη ανάκαμψη του τουρισμού λόγω της πανδημίας, ενώ δεν παραλείπουν να επισημάνουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τα αναδρομικά των συντάξεων. Επιφυλακτικότητα επικρατεί μακροπρόθεσμα και για το χρέος, λόγω πιθανής αύξησης των επιτοκίων ή χαμηλότερης ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται ότι, με εξαίρεση τις συντάξεις, ο στόχος για μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου κατά 500 εκατομμύρια ευρώ δεν έχει επιτευχθεί, αφού οι οφειλές στο τέλος Ιουνίου έφταναν τα 900 εκατομμύρια ευρώ. «Αυτή η σημαντική απόκλιση εγείρει ανησυχίες, ιδίως λόγω της εκτεταμένης επανεκτίμησης του στόχου εκκαθάρισης που ορίστηκε στο πλαίσιο της 10ης έκθεσης». Παράλληλα, καλεί τις ελληνικές αρχές «να επιταχύνουν και να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και να αποτρέψουν τη συσσώρευση νέων», όπως τονίζεται στην έκθεση.

Στο ζήτημα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων επισημαίνεται ότι είναι νωρίς για να αξιολογηθεί η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, ωστόσο εντοπίζει καθυστερήσεις στην επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά και στην εκκαθάριση υποθέσεων που εκκρεμούν από τον νόμο Κατσέλη.

Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις σημειώνεται ότι ο στόχος για ουσιαστική εκκαθάρισή τους έως τον Ιούνιο του 2021 δεν έχει εκπληρωθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου, το ύψος των εκκρεμών συντάξεων ανερχόταν στα 564 εκατ. ευρώ, δηλαδή 274 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί.

Στην ανάπτυξη για το 2021 σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάπτυξης, αλλά και τα έσοδα από τον τουρισμό.

Κατά τα άλλα, η έκθεση διαπιστώνει ικανοποιητικούς ρυθμούς στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς, όπως στις ιδιωτικοποιήσεις, με ιδιαίτερες αναφορές στο έργο του Ελληνικού, τη ΔΕΠΑ υποδομών και την ΑΑΔΕ.

Δήλωση Χρ. Σταϊκούρα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας την Εκθεση Αξιολόγησης των θεσμών, μίλησε για «αναγνώριση της μεθοδικής προσπάθειας στο πεδίο της οικονομίας, υπό αντίξοες συνθήκες».

Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων, η έκθεση διαπιστώνει ότι η οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης ταχύτερα του αναμενόμενου, κάνει ειδικές αναφορές στην αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης της απασχόλησης και τόνωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, καθώς και στα μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης των πληγέντων από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές, αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επιβεβαιώνει ότι η επίπτωση της πανδημίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι περιορισμένη και πιστοποιεί τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο «μαγειρείο» του Βερολίνου το πακέτο ΔΕΘ
Διπλό άγχος για τον υπουργό Οικονομικών η τήρηση της ενισχυμένης εποπτείας και η δόση της νέας αξιολόγησης ● Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και εισφοράς αλληλεγγύης στις προτεραιότητες των εξαγγελιών που...
Στο «μαγειρείο» του Βερολίνου το πακέτο ΔΕΘ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλμα στο ΑΕΠ, αλλά όχι στην τσέπη μας
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η κατανάλωση των νοικοκυριών για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου έτρεξε με 11%, ενώ η δαπάνη σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης ήταν αυξημένη μόλις κατά 0,8%.
Αλμα στο ΑΕΠ, αλλά όχι στην τσέπη μας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αύξηση του ΑΕΠ ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, «κλειδώνουν» στο «παρά ένα» οι παροχές
Αύξηση κατά 1,2%, σε σχέση με το α' τρίμηνο 2022 παρουσίασε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το β' τρίμηνο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ
Αύξηση του ΑΕΠ ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, «κλειδώνουν» στο «παρά ένα» οι παροχές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ΑΕΠ «χτίζει» το πακέτο της ΔΕΘ
Από το φίλτρο του ΑΕΠ, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο β΄ τρίμηνο κινήθηκε πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και της ενεργειακής κρίσης περνά το «πακέτο» της Θεσσαλονίκης που λόγω της...
Το ΑΕΠ «χτίζει» το πακέτο της ΔΕΘ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πράσινο φως για αναχώματα στην ακρίβεια
Ευήκοα ώτα στον συναγερμό της κυβέρνησης για την πληθωριστική ζημιά στην οικονομία από τον βομβαρδισμό των ανατιμήσεων στα τρόφιμα και το ρεύμα έτειναν οι θεσμοί, ανοίγοντας τον δρόμο για νέα αναχώματα κατά...
Πράσινο φως για αναχώματα στην ακρίβεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας