• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.3°C
  3 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 14.7°C
  0 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.9°C
  5 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.5°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.8°C
  2 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 8.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 18.6°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.9°C
  2 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.9°C
  6 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  4 BF
  90%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.5°C
  3 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.3°C / 20.8°C
  1 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.0°C
  2 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 12.7°C
  3 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.8°C
  3 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  80%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο κ. Χατζηδάκης «προκαλεί», αλλά ο ίδιος ο νόμος του τον διαψεύδει

 • A-
 • A+
Προφανώς, ο Κωστής Χατζηδάκης επιθυμεί να ξεχάσουμε όλοι ότι η λέξη «εργαζόμενος» δεν υπάρχει στις βασικές διατυπώσεις του άρθρου 69 του ν. 4808/2021 και στη θέση του μπαίνει ο «πάροχος υπηρεσιών».

«Eχω προκαλέσει προσωπικά όσους κάνουν κριτική να φέρουν μία διάταξη, μία παράγραφο, μία λέξη από τον νόμο για την προστασία της εργασίας, η οποία να οδηγεί προς τα πίσω σε σχέση με την προστασία των εργαζομένων στα delivery και τα courier συγκριτικά με τη νομοθεσία που ίσχυε μέχρι τότε».

Τάδε έφη ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σε όλους τους τόνους και σε όλες τις ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις του χθες, απαντώντας στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» («Κυβερνητικό “ντελίβερι” στις εταιρείες διανομής») και σε ανάλογα δημοσιεύματα άλλων ΜΜΕ για την ουσιαστική ακύρωση της εγκυκλίου Βρούτση για την εργασία στις ψηφιακές πλατφόρμες με τις διατάξεις που πέρασε στον εργασιακό νόμο Χατζηδάκη που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Επειδή ο υπουργός μιλά με την παράδοξη βεβαιότητα ότι κανείς δεν θα μπει στον κόπο να τον διαψεύσει, νομίζουμε ότι αξίζει τον κόπο να παραθέσουμε τις βασικές διατυπώσεις του επίμαχου άρθρου 69 του ν. 4808/2021:

«1. Οι ψηφιακές πλατφόρμες συνδέονται με τους παρόχους υπηρεσιών με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ή συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου.

2. Η σύμβαση μεταξύ ψηφιακής πλατφόρμας και παρόχου υπηρεσιών τεκμαίρεται ότι δεν είναι εξαρτημένης εργασίας, εφόσον ο πάροχος υπηρεσιών δικαιούται, βάσει της σύμβασής του, σωρευτικά:

 • α) Να χρησιμοποιεί υπεργολάβους ή υποκατάστατους για να παρέχουν τις υπηρεσίες που έχει αναλάβει να προσφέρει...
 • β) Να επιλέγει τα διάφορα έργα που η ψηφιακή πλατφόρμα τού προτείνει να αναλάβει ή να θέτει μονομερώς ο ίδιος τον μέγιστο αριθμό τέτοιων έργων που εκάστοτε θα αναλαμβάνει...
 • γ) Να παρέχει τις ανεξάρτητες υπηρεσίες του προς οποιονδήποτε τρίτο...
 • δ) Να καθορίζει ο ίδιος τον χρόνο παροχής των υπηρεσιών του...».

Και μόνο το γεγονός ότι η λέξη εργαζόμενος δεν υπάρχει στη διάταξη αυτή και στη θέση του μπαίνει ο «πάροχος υπηρεσιών» θα αρκούσε ως απάντηση στον εκμαινόμενο υπουργό. Αλλά πέραν αυτού, η διάταξη εξ αρχής ανατρέπει το τεκμήριο της εξαρτημένης εργασίας που βάσει νομοθεσίας και νομολογίας προέβαλλαν τόσο το έγγραφο του ΕΦΚΑ όσο και η εγκύκλιος Βρούτση και την αντικαθιστά ακριβώς με το αντίθετό του: το τεκμήριο της μη εξαρτημένης εργασίας, με όρους που άλλωστε περιλαμβάνονταν στις «συμβάσεις παροχής υπηρεσιών» που επέβαλλαν οι πλατφόρμες στους υπαλλήλους τους πολύ πριν το υπουργείο Εργασίας εμπνευστεί την παραπάνω νομοθετική «καινοτομία».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Χατζηδάκης, αφού χαρακτήρισε «ανοησίες» τα δημοσιεύματα και τα τεκμήρια που αποκαλύπτουν το υποβολιμαίο της διάταξης για τις πλατφόρμες, δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα που έθεσε η «Εφ.Συν.» για τον ρόλο της Wolt, για τους ελέγχους και τα πρόστιμα που έχουν -αν έχουν- επιβληθεί στις εταιρείες διανομής και για το τι έχουν- αν έχουν- πληρώσει σε εισφορές και φόρους μισθωτών για τους εργαζομένους που καταχρηστικά, βάσει της εγκυκλίου Βρούτση, πλήρωναν με τίτλους κτήσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας προσφεύγει η ΓΣΕΕ για τον αντεργατικό νόμο
Η Συνομοσπονδία υποβάλλει εκ νέου τις καταγγελίες της για την παραβίαση των θεμελιωδών Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας για τη συνδικαλιστική ελευθερία και τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας προσφεύγει η ΓΣΕΕ για τον αντεργατικό νόμο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτες αντιδράσεις για την πώληση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας
Το μέλλον του Διαχειριστή Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), που σήμερα αποτελεί θυγατρική της ΔΕΗ, φαίνεται πως θα είναι το σημείο σύγκρουσης για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας.
Πρώτες αντιδράσεις για την πώληση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φιάσκο η επιτάχυνση απονομής συντάξεων
Η σκόνη που σηκώνεται από τον υπουργό Εργασίας κάθε φορά που εκτοξεύει απειλές για πειθαρχικά και μεταθέσεις των υπαλλήλων που «καθυστερούν» τις συντάξεις, επιχειρεί να κρύψει την αποτυχία του να διευθετήσει...
Φιάσκο η επιτάχυνση απονομής συντάξεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηφιακό σύστημα για παρακολούθηση των συντάξεων στον ΕΦΚΑ
Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης των εκκρεμών συντάξεων και εκείνων που εκδίδονται από τις διευθύνσεις απονομών του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ο Οργανισμός, ο οποίος σε πρώτη φάση θέτει ως στόχο την έκδοση τριών συντάξεων...
Ψηφιακό σύστημα για παρακολούθηση των συντάξεων στον ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατακερματισμός των πόρων για την απασχόληση
Σύμφωνα με τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος, σε μια διαφημιστικού τύπου εκδήλωση στην Τεχνόπολη, το υπουργείο θα διαθέσει πόρους ύψους 2,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι και το 2025. Ποσό που θα...
Κατακερματισμός των πόρων για την απασχόληση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας