• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 29.6°C
  1 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 26.0°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 24.8°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.5°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 25.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 21.4°C
  0 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.2°C / 29.9°C
  5 BF
  22%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  0 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.6°C
  2 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενής ομίχλη
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.7°C
  2 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.4°C / 26.2°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 28.8°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.3°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 25.0°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  85%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το πείραμα του Καθολικού Βασικού Εισοδήματος

 • A-
 • A+
Διαλέξεις και συζητήσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τα παραδείγματα της Φινλανδίας και της Βαρκελώνης και μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της ιδέας από τον καθηγητή Guy Standing.

Η 14η Διεθνής Εβδομάδα Βασικού Εισοδήματος ξεκινά σήμερα και το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία μιας καλύτερης και βαθύτερης γνωριμίας με μια ιδέα που δεν είναι μεν καινούργια, όπως προδίδει το γεγονός ότι έχουν προηγηθεί άλλες 13 διεθνείς εβδομάδες, αλλά παραμένει σχεδόν «εξωτική» στην Ελλάδα ή συγχέεται με καρικατούρες εφαρμογής της.

«Τοπικές εμπειρίες με παγκόσμια σκέψη» είναι, λοιπόν, ο τίτλος τριών εκδηλώσεων που διοργανώνονται από αύριο μέχρι και την Πέμπτη στην Αθήνα, με συνδιοργανωτές το Εργαστήριο Κοινωνικής Πολιτικής του ομώνυμου τμήματος του Παντείου Πανεπιστημίου, το Πανεπιστήμιο Minho της Πορτογαλίας (UBIEXP/Centre for Ethics, Politics and Society), την ευρωπαϊκή ένωση Unconditional Basic Income Europe (UBIE), στην οποία συνεργάζονται τοπικές πρωτοβουλίες 25 χωρών, και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για Βασικό Εισόδημα Ανευ Ορων (ή Καθολικό Βασικό Εισόδημα-UBI) στην Ελλάδα.

Οι δύο εκδηλώσεις θα γίνουν ζωντανά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ) και η τρίτη διαδικτυακά. Οι εκδηλώσεις εστιάζουν στην αναγκαιότητά του Καθολικού Βασικού Εισοδήματος, αλλά και στο πώς μπορεί να υλοποιηθεί η ιδέα αυτή μέσα από τις εμπειρίες που έχουν αποκτηθεί από πιλοτικά προγράμματα σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Η πρώτη εκδήλωση γίνεται αύριο Τρίτη (21/9) με κεντρικό ομιλητή έναν από τους εισηγητές του Βασικού Εισοδήματος, τον καθηγητή Guy Standing. Η «Εφ.Συν.» έχει ήδη εξασφαλίσει συνέντευξη με τον Standing που θα δημοσιευτεί τις προσεχείς μέρες.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με αφορμή την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για Βασικό Εισόδημα Ανευ Ορων, που στόχο έχει να συλλέξει ένα εκατομμύριο υπογραφές από τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Τρίτη 21/9 12.00-14.00: «Το Πρεκαριάτο σε μια εποχή πανδημιών: Γιατί το Βασικό Εισόδημα είναι αναγκαίο» - Διάλεξη του καθηγητή Guy Standing. Προλογίζει ο Κωνσταντίνος Δημουλάς και συντονίζει ο Δημήτρης Καρέλλας, Πάντειο Πανεπιστήμιο (αμφιθέατρο Σ. Καράγιωργα ΙΙ).

Τετάρτη 22/9, 18.00-20.00: «Υλοποιώντας την Ιδέα Ι: Πειράματα Βασικού Εισοδήματος - μια κριτική εξέταση των στόχων, των πλαισίων και των μεθόδων τους» - Στρογγυλή τράπεζα με τον καθηγητή Roberto Merrill και την Catarina Neves. Σχολιάζουν: Guy Standing και Χρίστος Παπαθεοδώρου.

Οι δύο παραπάνω εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν ζωντανά και στα αγγλικά, αλλά για την παρακολούθηση διά ζώσης απαιτείται ηλεκτρονική προεγγραφή. Λεπτομέρειες στη σελίδα της πρωτοβουλίας στο facebook: https://www.facebook.com/basicincomegr/

Πέμπτη 23/9, 18.00-20.30: «Υλοποιώντας την Ιδέα ΙΙ: Τα πιλοτικά προγράμματα Βασικού Εισοδήματος στη Φινλανδία και τη Βαρκελώνη» - Ομιλητές: Simo Raittila, Lluís Torrens. Παρέμβαση θα κάνει ο Δημήτρης Καρέλλας, προλογίζει η Μαριανέλλα Κλώκα, συντονιστής: Ιορδάνης Παρασκευάς. Θα ακολουθήσει συζήτηση με ερωτήσεις από το κοινό. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με παράλληλη διερμηνεία στα ελληνικά.

Η διά ζώσης παρακολούθηση θα γίνει με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας: H είσοδος στον χώρο θα γίνεται με επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού, υποχρεωτική χρήση μάσκας και αποφυγή συνωστισμού.


Συζήτηση στο «Καφέ» του Νομισματικού Μουσείου

Ο Guy Standing, καθηγητής, SOAS στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, εκτός από τη διάλεξή του το μεσημέρι στο Πάντειο, αύριο το απόγευμα, στις 7, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση-δημόσια συζήτηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη, καθηγητή και γραμματέα του ΜέΡΑ25, στο «Καφέ» στο κήπο του Νομισματικού Μουσείου (Πανεπιστημίου 12), με αφορμή την κυκλοφορία στην Ελλάδα του βιβλίου του Standing «Βασικό Εισόδημα: Πώς θα το επιτύχουμε».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόφτες» για μόνιμες ελαφρύνσεις, δραστική συρρίκνωση εισοδημάτων
Πέντε σκόπελοι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς: με νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό κλείνουν τρύπες, μεγαλώνει ο λογαριασμός των πλεονασμάτων μετά το 2023, για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.
«Κόφτες» για μόνιμες ελαφρύνσεις, δραστική συρρίκνωση εισοδημάτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιοδοξία για τον τουρισμό
Με τις εκτιμήσεις και κυρίως τις προσδοκίες να κάνουν λόγο για ένα εξαιρετικό καλοκαίρι του ελληνικού τουρισμού, παρά τις γεωπολιτικές αναταραχές και τις συνέπειες στην οικονομία σε διεθνές επίπεδο, ξεκινάει η...
Αισιοδοξία για τον τουρισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ινστιτούτο ΕΝΑ: Συζητώντας για το βασικό εισόδημα
Το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, στη Μελέτη «Εισαγωγή στο Βασικό Εισόδημα» που υπογράφει ο υποψήφιος διδάκτορας Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ιορδάνης Παρασκευάς, συμμετέχει στον...
Ινστιτούτο ΕΝΑ: Συζητώντας για το βασικό εισόδημα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οφέλη και παγίδες από τις χωριστές δηλώσεις
Όσοι επιλέξουν το «φορολογικό διαζύγιο» θα πρέπει να σταθμίσουν τα δεδομένα, καθώς για κάποιους η επιλογή αυτή ενέχει κινδύνους να «φορτωθούν» έξτρα φόρους και να χάσουν επιδόματα.
Οφέλη και παγίδες από τις χωριστές δηλώσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας