Ανοδο του τζίρου στα επίπεδα του 2019 φανερώνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με 5 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον να εισρέουν στα ταμεία των επιχειρήσεων τον Ιούλιο του 2021 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020, αύξηση 24,3%.
Σε απόλυτους αριθμούς τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση του τζίρου είχαν το εμπόριο και η μεταποίηση, με 1,3 δισ και 1,17 δισ επιπλέον, αντίστοιχα. Οπως είναι αναμενόμενο, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σημείωσαν η εστίαση και τα καταλύματα με αύξηση του τζίρου κατά 172% ή 705 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021, όταν ο κλάδος παρέμενε ακόμα στον «γύψο» μετά το λοκντάουν. Αντίθετα, μείωση τζίρου κατά 11,5% κατέγραψαν οι κατασκευές, έπειτα από μια ανοδική πορεία το β’ τρίμηνο του 2021.
Σταδιακή ανάκαμψη στα προ πανδημίας επίπεδα φανερώνουν και τα στοιχεία για το β’ τρίμηνο του 2021, χωρίς ακόμα να υπάρχει ολική επαναφορά. Το σύνολο των επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας κατέγραψε τζίρο 78,38 δισ. ευρώ, ή 17,8 δισ. περισσότερα από το β’ τρίμηνο του 2020, αύξηση 29,4%. Σε απόλυτους αριθμούς ο τζίρος των επιχειρήσεων υπολείπεται κατά 418 εκατ. ευρώ από τον αντίστοιχο του 2019, όταν είχε ξεπεράσει τα 78,8 δισ.
Οσον αφορά τις επιχειρήσεις που είχαν τεθεί σε αναστολή τον Μάρτιο του 2020, η επιστροφή στην κανονικότητα σήμανε άλμα του τζίρου κατά 66,7% το β’ τρίμηνο του 2021 ή 2,33 δισ. επιπλέον από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Και σε αυτή την περίπτωση η άνοδος είναι αναμενόμενη, μετά τη βουτιά του πρώτου πανδημικού κύματος, κατά την οποία οι επιχειρήσεις σε αναστολή απώλεσαν τζίρο 4 δισ. σε σύγκριση με το 2019.
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έρχονται προς επίρρωση της νέας έκθεσης της Εθνικής Τράπεζας, η οποία μετά την άνοδο του ΑΕΠ κατά 16,2% το β’ τρίμηνο του 2021, αναθεωρεί προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Κάνοντας λόγο για «ανάκαμψη τύπου V», βλέποντας δηλαδή το αισιόδοξο σενάριο για ταχεία επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα να επιβεβαιώνεται με το παραπάνω, η ΕΤΕ εκτιμά ότι η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ θα αγγίξει το 7,5%, υπερβαίνοντας την αρχική πρόβλεψη για 5,7%.
Με σημείο εκκίνησης τα θετικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου, κατά το οποίο το ΑΕΠ επέστρεψε σχεδόν στα επίπεδα του 2019, οι οικονομολόγοι της τράπεζας προβλέπουν ετήσια ανάπτυξη 12% το τρίτο τρίμηνο και 5,5% το τέταρτο. Διατηρούν ωστόσο μια συντηρητική εκτίμηση για τριμηνιαία συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά -2,5% το τέταρτο τρίμηνο, λόγω της συνεχιζόμενης επιδημιολογικής αβεβαιότητας, η οποία όπως σημειώνεται «δεν μπορεί να αρθεί όσο η εμβολιαστική κάλυψη δεν υπερβαίνει αισθητά το 70% του πληθυσμού».
Κερδοφορία
Ενδιαφέρον για το ποιος καρπώνεται την ανάπτυξη παρουσιάζουν τα στοιχεία για τους κλάδους της οικονομίας, με την επιχειρηματική κερδοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2021 να ξεπερνά τα επίπεδα του 2019, κατά 2,5 δισ. (+0,7 και +1,8 δισ. το α’ και β’ τρίμηνο, αντίστοιχα).
Το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα και το μεικτό εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 23,5%, φτάνοντας συνδυαστικά το 53% του ΑΕΠ, το υψηλότερο σημείο από το 2013. Σύμφωνα με την ΕΤΕ, «η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει την ικανότητα των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων να επωφεληθούν από την ταχεία βελτίωση των οικονομικών συνθηκών» και πιθανότατα «υποστηρίχθηκε από την αυξημένη δυνατότητα και πολλών μικρών επιχειρήσεων να επωφεληθούν από τη γενικευμένη ενίσχυση των πωλήσεων».
Αντιθέτως, παρά τα μέτρα στήριξης απασχόλησης με τα επιδόματα αναστολών, το εισόδημα από εργασία ενισχύθηκε οριακά, μόλις κατά 1,6% ετησίως το β’ τρίμηνο του 2021 μετά το άνοιγμα της αγοράς (με μείωση 4,9% το πρώτο τρίμηνο του 2021). Η μικρή έστω αύξηση του εισοδήματος από εργασία, μετά την απόσυρση των μέτρων προστασίας, οφείλεται κυρίως στην αύξηση των προσλήψεων σε κλάδους υπηρεσιών και σχεδόν εξανεμίζεται από τη ραγδαία άνοδο του πληθωρισμού.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας