• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.3°C / 20.1°C
  1 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.6°C / 16.9°C
  3 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 18.4°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.7°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 16.4°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 12.8°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 18.1°C
  3 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 20.2°C
  1 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  76%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.5°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 12.8°C / 19.3°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.5°C / 19.9°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.6°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.0°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  87%

Τον νεοσύστατo μηχανισμό PPF παρουσίασε στη ΔΕΘ ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Π. Σταμπουλίδης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ΤΑΙΠΕΔ σε νέο κομβικό ρόλο για το Ταμείο Ανάκαμψης

 • A-
 • A+

Τη δημόσια πρεμιέρα της έκανε στη ΔΕΘ η Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ ή αλλιώς PPF- Project Preparation Facility. Ο νεοσύστατος μηχανισμός αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην προετοιμασία των μεγάλων έργων που θα περάσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Σύμφωνα με πρόσφατο νομοθέτημα (ψηφίστηκε τον Ιούνιο μέσω τροπολογίας του υπ. Οικονομικών), το PPF, που λειτουργεί ως διακριτή λειτουργική και λογιστική μονάδα εντός του ΤΑΙΠΕΔ, μπορεί να αναλαμβάνει, κατόπιν ανάθεσης από τους φορείς που θα τον επιλέξουν, υπηρεσίες «ωρίμανσης των συμβάσεων που έχουν ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας».

Tις αρμοδιότητές του PPF ως «φορέα ωρίμανσης και επιταχυντή» στην υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων στρατηγικής σημασίας παρουσίασε στη ΔΕΘ ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης από τη νέα αναβαθμισμένη θέση του μετά τη θητεία του ως γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Οπως ειπώθηκε, η αυτοτελής επιχειρησιακή μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ συστάθηκε εν όψει της προετοιμασίας «για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία προέρχονται από το Next Generation EU και από το RRF (Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας).

Πέρα όμως από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα εντάσσονται και άλλα έργα στρατηγικής σημασίας, από εθνικά και ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία, επιχειρησιακά προγράμματα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και άλλες πηγές χρηματοδότησης. Επομένως το PPF «είναι σε θέση να συνδράμει κάθε φορέα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα (Υπουργεία, ΟΤΑ, Περιφέρειες, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κτλ.» στην προετοιμασία και υλοποίηση των συμβάσεων.

Πέρα από το τεχνοκρατικό χαρακτήρα των υπηρεσιών που θα προσφέρει το ΤΑΙΠΕΔ μέσω του PPF, αυτό που γίνεται ξεκάθαρο είναι ο στενά κυβερνητικός και συγκεντρωτικός χαρακτήρας του μηχανισμού που θα φιλτράρει και θα αποφασίζει ποια έργα θα χαρακτηριστούν Συμβάσεις Στρατηγικής Σημασίας.

Οπως διευκρινίζεται, το ΤΑΙΠΕΔ ορίζεται ως φορέας ωρίμανσης είτε με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, σε συνέχεια σχετικού αιτήματος του αρμόδιου φορέα, είτε από τον αρμόδιο φορέα και σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ εφόσον τον έργο έχει χαρακτηριστεί στρατηγικής σημασίας. Για την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών υπογράφεται σύμβαση μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του αρμόδιου φορέα, στην οποία μεταξύ άλλων καθορίζονται το αντικείμενο που αναλαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ, οι υποχρεώσεις των μερών κ.α.

Οι σύμβουλοι του PPF θα παρακολουθούν το έργο από τη μελέτη και την αδειοδότηση μέχρι τη δημοπράτηση και την υλοποίηση, προσφέροντας μεταξύ άλλων τις εξής υπηρεσίες: διαχείριση χρονοδιαγράμματος, συντονισμός με τρίτους (υπουργεία κτλ.), διαχείριση συμβάσεων, διαχείριση κινδύνων, αλλαγών και διαφορών, παρακολούθηση και αναφορά προόδου (Digital Reporting Tool). Επιπλέον συστήνεται ψηφιακό εργαλείο του ΤΑΙΠΕΔ για αξιολόγηση επίδοσης σε κριτήρια ESG (Περιβάλλον-Κοινωνία-Διακυβέρνηση).

Ο στόχος του PPF, σύμφωνα με τον Π. Σταμπουλίδη, είναι «να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες», να αποφορτιστούν τα υπουργεία, να επιταχυνθεί η απορρόφηση των πόρων και να ενισχυθεί η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Οσο για τον λόγο που επιλέχθηκε το ΤΑΙΠΕΔ σε αυτόν τον νευραλγικό τομέα είναι «η συσσωρευμένη εμπειρία και η τεχνογνωσία του Ταμείου στην ωρίμανση περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου» και το γεγονός ότι «γνωρίζει τις διαδικασίες του Ελληνικού Δημοσίου και μπορεί να συντονίζει αποτελεσματικά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (υπουργεία, συμβούλους, ενδιαφερόμενους επενδυτές) φέροντας εις πέρας ένα έργο από τα αρχικά στάδια μέχρι το τέλος».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Οι μικρομεσαίοι θα δουν το πρόγραμμα όταν... το προϊόν είναι στο ράφι»
«Το Σχέδιο Ανάκαμψης μέσα από τον καθρέφτη». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο εναλλακτικός τίτλος της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, του τομεάρχη...
«Οι μικρομεσαίοι θα δουν το πρόγραμμα όταν... το προϊόν είναι στο ράφι»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στενεύει ο κλοιός για τους «κόκκινους» δανειολήπτες
Η κατ’ αρχήν συμφωνία υπουργείου Οικονομικών με τράπεζες και servicers προβλέπει κρατική επιδότηση κατά τη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου δηλαδή μέχρι τη σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης...
Στενεύει ο κλοιός για τους «κόκκινους» δανειολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ημερίδα αντί διαδήλωσης επιλέγει η ΓΣΕΕ για τη ΔΕΘ
Οξύτατη κριτική στην ηγεσία της ΓΣΕΕ ασκεί η κίνηση Ενωτικό Μέτωπο Εργατικών & Ισχυρών Συνδικάτων, με αφορμή την απόφαση της ηγεσίας του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου να μη διοργανωθεί συλλαλητήριο στη...
Ημερίδα αντί διαδήλωσης επιλέγει η ΓΣΕΕ για τη ΔΕΘ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με το βλέμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης
Αν συνυπολογίσουμε και υπηρεσίες που σχετίζονται με τις κατασκευές, όπως οι μελετητικές και αρχιτεκτονικές δραστηριότητες, προστίθενται άλλες 85.000 επιχειρήσεις, στην πλειονότητά τους μικρές και πολύ μικρές.
Με το βλέμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι δείκτες ευημερούν, οι μικρομεσαίοι ασφυκτιούν
Κριτική στην κυβέρνηση για τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα χρηματοδοτικά προγράμματα άσκησαν ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γ. Χατζηθεοδοσίου, και οι βουλευτές Χρ. Σπίρτζης (ΣΥΡΙΖΑ) και Μ. Κατρίνης...
Οι δείκτες ευημερούν, οι μικρομεσαίοι ασφυκτιούν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Γαλέρα» στην Αναπτυξιακή Τράπεζα
Σε σοβαρές καταγγελίες σε βάρος της προέδρου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (μοναδικός μέτοχος είναι το Δημόσιο) Αθηνάς Χατζηπέτρου προβαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων, ο οποίος φαίνεται να έχει μπει στο...
«Γαλέρα» στην Αναπτυξιακή Τράπεζα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας