• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.1°C / 3.5°C
  1 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.4°C / 3.0°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 7.9°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 2.3°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.6°C / -2.1°C
  3 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.1°C / 5.6°C
  2 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 7.8°C
  6 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  4 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.3°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Χιονοπτώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  7 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  6 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  59%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -2.2°C / 1.7°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.3°C / 3.8°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  0 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -1.3°C / 3.1°C
  3 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  77%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο έλεος των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος

 • A-
 • A+
Η κυβερνητική στήριξη μεταφράζεται σε 9 ευρώ ανά μήνα για καταναλώσεις έως 300 KWh, ενώ σημαντικό μερίδιο της απορρόφησης των ανατιμήσεων επαφίεται στις προθέσεις των παρόχων.

Με την έμμεση αλλά σαφή παραδοχή ότι τα 150 εκατ. ευρώ του νεοσύστατου Ειδικού Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης δεν επαρκούν από μόνα τους για να αντισταθμίσουν τις επικείμενες αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος έκλεισε το τριήμερο του ενδοκυβερνητικού «βραχυκυκλώματος» για το μέτρο στήριξης των καταναλωτών. Σημαντικό μερίδιο της απορρόφησης των ανατιμήσεων επαφίεται στις προθέσεις των παρόχων.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και η δημόσια επιχείρηση θα προχωρήσει σε νέες εκπτώσεις για να απορροφήσει το βάρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές της (οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου στο 65% του συνόλου). Στην περίπτωση των ιδιωτικών παρόχων, οι καταναλωτές θα πρέπει να... αναμείνουν στο ακουστικό τους για κάτι πέρα από την κυβερνητική επιδότηση.

Στη χθεσινή απογευματινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας, φέρεται να ζήτησε εκ νέου από τις εταιρείες να συνδράμουν προς όφελος των καταναλωτών, απορροφώντας μέρος των αυξήσεων, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», δεν προέκυψε κάτι το απτό. Παρ' όλα αυτά, νωρίτερα ο υπουργός είχε υποστηρίξει ότι από πλευράς ιδιωτικών παρόχων «ήδη υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι προσπαθούν και αυτοί να μην περάσουν όλη την ανατίμηση στους πελάτες τους».

Η κυβερνητική στήριξη μεταφράζεται σε 9 ευρώ/μήνα για καταναλώσεις έως 300KWh (δηλαδή 0,03 ευρώ/KWh). Αφορά τους καταναλωτές χαμηλής τάσης όλων των παρόχων και, όπως ενημέρωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός, θα εφαρμοστεί για καταναλώσεις από 1ης Σεπτεμβρίου – δηλαδή για ένα τετράμηνο, μέχρι και τον Δεκέμβριο. Οσοι έχουν λάβει ήδη εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που περιλαμβάνουν κάποιες ημέρες του Σεπτέμβρη, δεν θα απολέσουν κάποιο τμήμα της κυβερνητικής επιδότησης και θα συνυπολογιστεί στον επόμενο λογαριασμό.

Η επιδότηση αφορά όλα τα κυμαινόμενα τιμολόγια, δηλαδή όσα περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής με την οποία μετακυλίεται στον καταναλωτή ένα τμήμα των αυξήσεων των χονδρικών τιμών ρεύματος, επομένως πιάνει και όλα τα οικιακά τιμολόγια κατηγορίας «Γ1» της ΔΕΗ, μεταξύ άλλων. Δεν αφορά τα σταθερά τιμολόγια που δεν περιλαμβάνουν κάποια ρήτρα κι άρα δεν επηρεάζονται από τις ανατιμήσεις.

Η κρατική επιδότηση θα συνδυαστεί με την έκπτωση 30% που έχει ήδη ανακοινώσει η ΔΕΗ από τον Αύγουστο. Το ποσοστό αυτό θα παραμείνει για μηνιαίες καταναλώσεις έως 300KWh και θα αυξηθεί σε μηνιαίες καταναλώσεις μεταξύ 300ΚWh-600KWh φτάνοντας μεσοσταθμικά το 36,5%. Ειδικότερα, σύμφωνα με παραδείγματα που παρουσίασε ο κ. Σκρέκας:

Α. Για κατανάλωση 300KWh/μήνα: Με κόστος 0,11058 ευρώ/KWh προκύπτει χρέωση 33,17 ευρώ. Η ρήτρα αναπροσαρμογής υπολογίζεται σε 20,54 ευρώ.

Αφαιρούνται 9 ευρώ κρατικής επιδότησης και 9,95 ευρώ από την ισχύουσα έκπτωση της ΔΕΗ (το 30%). Ετσι, ο καταναλωτής θα πληρώσει αύξηση 1,59 ευρώ.

Αρα η χρέωση προμήθειας ΔΕΗ (0,42 ευρώ πάγια χρέωση + 33,17 ευρώ κατανάλωση ρεύματος + 1,59 ευρώ) θα είναι 35,18 ευρώ (αντί 54,13 ευρώ).

Αυτό σημαίνει ότι ο τελικός λογαριασμός (συμπεριλαμβανομένων λοιπών χρεώσεων) θα ανέλθει σε 68,68 ευρώ (αντί 87,63 ευρώ).

Β. Για κατανάλωση 400KWh/μήνα: Με κόστος 0,11058 ευρώ/KWh προκύπτει χρέωση 44,23 ευρώ. Η ρήτρα αναπροσαρμογής υπολογίζεται σε 27,38 ευρώ.

Αφαιρούνται 9 ευρώ κρατικής επιδότησης, 13,27 ευρώ από την ισχύουσα έκπτωση της ΔΕΗ (το 30%), αλλά και 3 ευρώ επιπλέον έκπτωση της ΔΕΗ (που ανεβάζει τη συνολική έκπτωση στο 36,5%). Ετσι, ο καταναλωτής θα πληρώσει αύξηση 2,11 ευρώ.

Αρα, η χρέωση προμήθειας ΔΕΗ (0,42 ευρώ πάγια χρέωση + 44,23 ευρώ κατανάλωση ρεύματος + 2,11 ευρώ) θα είναι 46,76 ευρώ (αντί 72,03 ευρώ).

Αυτό σημαίνει ότι ο τελικός λογαριασμός με τις λοιπές χρεώσεις θα ανέλθει σε 86,65 ευρώ (αντί 111,92 ευρώ).

Πηγές της ΔΕΗ ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ότι με τον παραπάνω τρόπο στο τέλος δεν θα προκύψουν αυξήσεις μεγαλύτερες του 2%-3% στους καταναλωτές. Σύμφωνα με τον υπουργό, με την κυβερνητική επιδότηση καλύπτεται το 72% των μετρητών ρεύματος και με την εκπτωτική πολιτική της ΔΕΗ τουλάχιστον το 80% των μετρητών (νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων).

Σε κάθε περίπτωση το -βραχυπρόθεσμο- μέτρο στήριξης θα αποδειχθεί στην πράξη κατά πόσο προστατεύει τους καταναλωτές -και πόσους εξ αυτών- από τις επικείμενες αυξήσεις. Το «ράλι» ανατιμήσεων εκτιμάται ότι μόλις τώρα ξεκινάει. Ενδεικτικές οι εξελίξεις του τελευταίου 24ώρου: για σήμερα (15 Σεπτεμβρίου) η μέση χονδρική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα έχει εκτοξευτεί στα 172,77 ευρώ/MWh, σημειώνοντας αύξηση-μαμούθ ύψους 27,2% συγκριτικά με τη χθεσινή τιμή (135,83 ευρώ/MWh). Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», έμπειρες πηγές του κλάδου εκτιμούν ότι ο κύκλος των υψηλών τιμών ρεύματος θα διαρκέσει καθ' όλο το 2022. Αν και η κυβέρνηση έχει ανοίξει παράθυρο παράτασης των μέτρων στήριξης και για το 2022, μοιάζει απαραίτητος ένας πιο μόνιμος μηχανισμός στήριξης των καταναλωτών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά από την επόμενη εβδομάδα το ξεπούλημα της ΔΕΗ
Το πράσινο φως για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ έδωσε απόψε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, με τη διαδικασία να ξεκινά από την Τρίτη 2 Νοεμβρίου.
Ξεκινά από την επόμενη εβδομάδα το ξεπούλημα της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρώτες αντιδράσεις για την πώληση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας
Το μέλλον του Διαχειριστή Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), που σήμερα αποτελεί θυγατρική της ΔΕΗ, φαίνεται πως θα είναι το σημείο σύγκρουσης για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας.
Πρώτες αντιδράσεις για την πώληση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαμηλώνει τους τόνους για τη ΔΕΗ
Ο Κωστής Χατζηδάκης πραγματοποίησε εθιμοτυπική συνάντηση με τη ΓΕΝΟΠ και «απολογήθηκε» σε όσους του χρεώνουν ότι απαξιώνει την επιχείριση. Το σχέδιο για τη διάσωσή της θα παρουσιαστεί στις προγραμματικές.
Χαμηλώνει τους τόνους για τη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από το 2015 τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12%
Πολιτικά κίνητρα πίσω από τις συνεχείς βολές της αντιπολίτευσης προς τη ΔΕΗ διαβλέπει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και τα συνδέει με την ακύρωση των σχεδίων για τη “μικρή ΔΕΗ”...
Από το 2015 τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο οι «μνηστήρες» για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ
Αύριο Παρασκευή αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τον πολυαναμενόμενο διαγωνισμό για τις δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη. Χθες κατατέθηκαν δύο δεσμευτικές προσφορές, η...
Δύο οι «μνηστήρες» για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας