• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 23.5°C
  1 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.5°C / 22.2°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.3°C
  1 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 16.4°C
  0 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 20.1°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 21.1°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 20.9°C
  0 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  2 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 17.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 16.5°C / 21.6°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 22.2°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 21.7°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  88%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κάτω τα χέρια από το Σύμφωνο»

 • A-
 • A+

Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Λετονία, Σλοβακία και Τσεχία «φρενάρουν» τις ορέξεις όσων περιμένουν απεγκλωβισμό από τον ζουρλομανδύα των μηδενικών ελλειμμάτων και της αέναης λιτότητας μέχρι να μειωθεί το χρέος στο 60% του ΑΕΠ

Είκοσι γραμμές ήταν όλο κι όλο το κείμενο του εγγράφου που κατέθεσαν -και φυσικά έσπευσαν να αφήσουν να διαρρεύσει- αργά τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής προς Σάββατο οκτώ υπουργοί Οικονομικών που συμμετείχαν στη διήμερη άτυπη σύνοδο του Ecofin στη Λιουμπλιάνα της προεδρεύουσας στην Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο Σλοβενίας. Αλλά αυτές οι είκοσι γραμμές ήταν αρκετές για να ζώσουν τα φίδια τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, που επενδύουν πολλά στη χαλάρωση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας από το 2023 και μετά, όταν η Γενική Ρήτρα Διαφυγής απενεργοποιηθεί και… τα κεφάλια ξαναμπούν μέσα.

Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Λετονία, Σλοβακία και Τσεχία είναι οι οκτώ «φειδωλές χώρες», οι υπουργοί Οικονομικών των οποίων βάζουν φρένο στις ορέξεις όσων περιμένουν απεγκλωβισμό από τον ζουρλομανδύα των μηδενικών ελλειμμάτων και της αέναης λιτότητας μέχρι να μειωθεί το χρέος στο 60% του ΑΕΠ. «Η ποιότητα είναι πιο σημαντική από την ταχύτητα» είναι η κατακλείδα του κειμένου των 8, που ουσιαστικά λένε ότι δεν θα συναινέσουν σε βιαστικές διαβουλεύσεις για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων, ώστε από το 2023 η Ε.Ε. και η ευρωζώνη να πορευτούν σε ένα νέο, ρεαλιστικότερο πλαίσιο για τα ελλείμματα και το χρέος.

Σε αδρές γραμμές οι οκτώ χώρες λένε ότι συμφωνούν μεν σε συζήτηση για «απλοποίηση, καλύτερη εφαρμογή και μεγαλύτερη διαφάνεια» στην εφαρμογή και επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων, αλλά με προϋπόθεση να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική βιωσιμότητα των κρατών-μελών, της ευρωζώνης και της Ε.Ε. συνολικά, να παραμείνει κοινός στόχος η μείωση των υπερβολικών δεικτών χρέους και «να μη συνδέονται η απενεργοποίηση της Γενικής Ρήτρας Διαφυγής και μια πιθανή μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Από την οκτάδα των χωρών λείπει, φυσικά, ο «μέντορας» και κρυφός σπόνσοράς τους, η Γερμανία. Και θα λείπει για αρκετές εβδομάδες από τη συζήτηση, μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, η πρώτη της μετά Μέρκελ εποχής στη Γερμανία και σε όλη την Ε.Ε. Ο επικρατέστερος υποψήφιος καγκελάριος, ο Σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς και υπουργός Οικονομικών, πέραν μιας γενικής διατύπωσης για ανάγκη μεταρρύθμισης του Συμφώνου, δεν έχει πάρει σαφή θέση, αλλά γενικά θεωρείται απίθανο η γερμανική ηγεσία, «αρχιτέκτων» των σιδηρών δημοσιονομικών κανόνων, να συναινέσει σε ριζική ανατροπή τους.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει άμεση σημασία για την Ελλάδα και την παρούσα κυβέρνηση είναι ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το 2023 θα είναι έτος επαναφοράς στη σκληρή δημοσιονομική εποπτεία. Και με το χρέος στο 210% του ΑΕΠ προοιωνίζεται εντάσεις στις σχέσεις με τους δανειστές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηλότερο όριο χρέους, με σκληρή προσαρμογή
Ο ESM προτείνει αναπροσαρμογή του ορίου για τις χώρες της ευρωζώνης στο 100% του ΑΕΠ, αλλά ταυτόχρονα ζητά να μην πειραχτεί ο κανόνας ετήσιας μείωσης κατά 1/20 για τις χώρες πάνω από το όριο, με ό,τι αυτό...
Ψηλότερο όριο χρέους, με σκληρή προσαρμογή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανταλλαγή εποπτείας με... πλεόνασμα
Στο οικονομικό επιτελείο επανασχεδιάζουν προσεκτικά όλα τα μέτρα για να μη βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο την επόμενη χρονιά, καθώς οι επιπτώσεις από τον πόλεμο ασκούν έντονες πιέσεις σε δαπάνες και έσοδα
Ανταλλαγή εποπτείας με... πλεόνασμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακτινογραφία της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε.
Αν και αφορούν το 2020, τα στοιχεία της Eurostat για τις πηγές από τις οποίες αντλεί ενεργειακούς πόρους η Ε.Ε. είναι αντιπροσωπευτικά της τεράστιας εξάρτησής της.
Ακτινογραφία της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Απροσδόκητες αστάθειες» της στατιστικής
Μια ηχηρή, αν και διακριτική και σαφώς καλοπροαίρετη, προειδοποίηση προς την Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον κίνδυνο αμφισβήτησης των δεδομένων της ελληνικής οικονομίας, που στο εγγύς οδυνηρό παρελθόν κόστισε...
«Απροσδόκητες αστάθειες» της στατιστικής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νίκη στα σημεία στο Ευρωδικαστήριο
Απορρίφθηκε προσφυγή της κρατικής πολωνικής εταιρείας αερίου κατά της συμφωνίας Κομισιόν - Gazprom, με βάση την οποία η ρωσική εταιρεία απέφυγε τις κυρώσεις για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
Νίκη στα σημεία στο Ευρωδικαστήριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας