• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.6°C / 20.7°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 15.2°C
  3 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 19.0°C
  2 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.3°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 16.9°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.0°C
  1 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 11.2°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.6°C
  0 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.4°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 20.8°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.6°C
  4 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 15.1°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.8°C / 21.0°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 20.9°C
  0 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.1°C / 15.2°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  87%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενεργειακός «ακρωτηριασμός» της χώρας η εκποίηση των στρατηγικών δικτύων

 • A-
 • A+
Η ΔΕΗ αποξενώνεται από το νευραλγικότερο περιουσιακό στοιχείο της ● Οι αντιδράσεις αντιπολίτευσης και ΓΕΝΟΠ, η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των στρατηγικών ενεργειακών δικτύων της χώρας και οι συνέπειες στα νοικοκυριά.

Με την πανηγυρικά ανακοινωθείσα -την Παρασκευή- ανάδειξη της αυστραλιανής Macquarie ως πλειοδότριας εταιρείας στον διαγωνισμό για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ έναντι 2,1 δισ. ευρώ, όπως και με την ανακοίνωση, λίγες μέρες πριν, της προσφοράς της Italgas (733 εκατ.) για την απόκτηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, σχεδόν ολοκληρώνεται -με απροσδιόριστες μακροπρόθεσμες συνέπειες- η εκποίηση των στρατηγικών ενεργειακών δικτύων της χώρας σε ιδιώτες. Από την Παρασκευή, τα στελέχη της κυβέρνησης, ο αρμόδιος υπουργός και, με τεράστια έμφαση, ο πρωθυπουργός προσωπικά από το βήμα της ΔΕΘ, παρουσίασαν την εξέλιξη ως θρίαμβο της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία και την πολιτική της κυβέρνησης.

Παρέλειψαν, φυσικά, να πουν είναι ότι ακόμη και το υποτίθεται υψηλό τίμημα που θα καταβάλει το αυστραλιανό επενδυτικό fund, τα 2,1 δισ. ευρώ, υπολείπεται ακόμη και από το εγγυημένο επιτρεπόμενο έσοδο ύψους 2,4 δισ. που μόλις τον περασμένο Ιούνιο ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για τον ΔΕΔΔΗΕ, πέρα από επιχορηγήσεις ύψους 120 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.

Τα έσοδα αυτά (775, 781, 780 και 808 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για τα έτη 2021 - 2024) υπερκάλυπταν τόσο τις λειτουργικές δαπάνες (περί τα 400 εκατ. τον χρόνο) όσο και το επενδυτικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ (210, 260, 337 και 408 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για τις ίδιες χρονιές). Αυτά τα δεδομένα αποδυναμώνουν το κυβερνητικό επιχείρημα, ότι «η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει στην Ελλάδα» απαλλάσσει τον ΔΕΔΔΗΕ και, μέσω αυτού, τη ΔΕΗ από δανειακό βάρος 800 εκατ. ευρώ, όπως και ότι, καθώς η αυστραλιανή εταιρεία θα αναλάβει μέρος του επενδυτικού προγράμματος του ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΗ θα έχει μεγαλύτερη άνεση να επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές.

Ωστόσο, ακόμη και η συγκυρία της απογείωσης των ενεργειακών τιμών καθιστά αφενός εξηγήσιμο το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, όπως η Macquarie και η Italgas, για τα χρυσοφόρα ενεργειακά δίκτυα της χώρας και αφετέρου ύποπτη την επιμονή της κυβέρνησης να πουλήσει τα «ασημικά» της ενέργειας τώρα που υπάρχει ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής κρατικής παρέμβασης για να αποτραπεί ένα «ολοκαύτωμα» στο λαϊκό εισόδημα.

Η κυβέρνηση, όπως και η ηγεσία της ΔΕΗ, προβάλλει το όφελος του 1,3 δισ. που θα βάλει η εταιρεία στα ταμεία της, τη μείωση του δανεισμού της, τη βελτίωση του πιστωτικού προφίλ, τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος. Ταυτόχρονα όμως (σχεδόν) χάνει το δυναμικότερο περιουσιακό στοιχείο της, το δίκτυο διανομής ρεύματος των 242.000 χιλιομέτρων (κάτι λιγότερο από την απόσταση… Γης - Σελήνης), ιδανικό για συνέργειες και με τα δίκτυα 5G που μόλις αρχίζουν να αναπτύσσονται, αλλά και με εγγυημένη απόδοση άνω του 6% τον χρόνο, υπερδιπλάσια των ομότιμων εταιρειών διαχειριστών δικτύων στην Ε.Ε.

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

«Η ΔΕΗ χάνει ένα από τα πολυτιμότερα στοιχεία της: εκείνο που εξασφαλίζει τα έσοδά της και τελικά την ίδια τη δύναμη της εταιρείας και του Ομίλου γενικότερα», επεσήμανε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, τονίζοντας ότι τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς ρεύματος, που αποτελούν μονοπωλιακές δραστηριότητες και έχουν διασφαλισμένη κερδοφορία, πρέπει να παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο.

Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τόνισε ακόμη ότι καμιά ευρωπαϊκή ή μετα-μνημονιακή υποχρέωση δεν επέβαλε την κυβερνητική επιλογή, αλλά και ότι η ΔΕΗ, μέσα σε πέντε χρόνια, έχει ξεπληρώσει δάνεια 3 δισ. ευρώ («ποια τράπεζα διεθνής -όχι κατ’ ανάγκην ελληνική- θα μπορούσε να αρνηθεί δάνειο σε ένα μονοπώλιο, με διασφαλισμένη κερδοφορία;», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωσή της).

Τα κόμματα

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπουλάει τον δημόσιο πλούτο, φτωχοποιεί την κοινωνία, κυβερνά για λογαριασμό μεγάλων συμφερόντων», ανέφερε ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι τα δίκτυα και οι υποδομές που έχουν φτιαχτεί με το υστέρημα των φορολογουμένων, στην πραγματικότητα, και με όρους αγοράς, δεν μπορούν να αποτιμηθούν.

«Ολες οι προηγμένες χώρες σε συνθήκες ενεργειακής μετάβασης και κρίσης ακρίβειας ενισχύουν το δημόσιο έλεγχο σε δίκτυα και υποδομές. Στη χώρα μας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, φαίνεται, ακολουθεί το μοντέλο τριτοκοσμικών κρατών και τα ξεπουλά όλα», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ακόμη οξύτερους τόνους το ΚΚΕ αναφέρει ότι «η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ απ’ την κυβέρνηση της Ν.Δ., στο πλαίσιο της “απελευθερωμένης” αγοράς ενέργειας της Ε.Ε., θα πολλαπλασιάσει το ενεργειακό κόστος και θα φέρει νέα βάρη στα εργατικά - λαϊκά στρώματα», ενώ υπενθυμίζει ότι «δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η ΔΕΗ, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης, εκχωρεί στον ΔΕΔΔΗΕ την κυριότητα του δικτύου, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο “προίκα” στον μελλοντικό αγοραστή, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι θα έχει μειοψηφικό μετοχικό μερίδιο, θα έχει αυξημένα δικαιώματα».

Η Macquarie

Πέραν όσων καταγγέλλουν συνδικάτα και αντιπολίτευση, αξιοσημείωτη λεπτομέρεια της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ είναι ότι ναι μεν ο όμιλος Macquarie είναι παγκόσμιο μέγεθος με ενεργητικό υπό διαχείριση 350 δισ. ευρώ (550 δισ. δολ. Αυστραλίας το 2020), αλλά το γεγονός ότι καταθέτει την προσφορά του μέσω της θυγατρικής Special Purpose Entity, με έδρα το Λουξεμβούργο και μετοχικό κεφάλαιο μόλις 12.000 ευρώ, καθιστά αναγκαίο να περάσει από πολλά φίλτρα η σύμβαση πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ, αν και όταν ολοκληρωθεί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΟΠ για ΔΕΔΔΗΕ: Η ΔΕΗ χάνει το στοιχείο που εξασφαλίζει τα έσοδά της
Η ΓΕΝΟΠ σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι με τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ η ΔΕΗ ουσιαστικά χάνει ένα από τα πολυτιμότερα στοιχεία της: εκείνο που εξασφαλίζει τα έσοδά της και τελικά τη ίδια τη δύναμη...
ΓΕΝΟΠ για ΔΕΔΔΗΕ: Η ΔΕΗ χάνει το στοιχείο που εξασφαλίζει τα έσοδά της
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καίγεται» και το Σχέδιο Ανάκαμψης
Μόλις 224 εκατ. ευρώ προβλέπει το σχέδιο για «εθνική αναδάσωση» 165.000 στρεμμάτων, όταν έξι μέρες φωτιάς έχουν καταστρέψει πάνω από 650.000 στρέμματα ● Παρωχημένοι και οι στόχοι αγοράς ή εκσυγχρονισμού μόλις...
«Καίγεται» και το Σχέδιο Ανάκαμψης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Στρατηγείο» για όλες τις δημόσιες συμβάσεις και όλους τους πόρους
Ενα επιτελικό κράτος... εντός του επιτελικού κράτους, από το οποίο θα φιλτράρονται τα δισεκατομμύρια πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, συγκροτεί η κυβέρνηση, μέσω των λεγόμενων «Δημοσίων Συμβάσεων...
«Στρατηγείο» για όλες τις δημόσιες συμβάσεις και όλους τους πόρους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. Αδαμίδης: «Ζητούν 300 εκατ. για ταχύτερη απολιγνιτοποίηση της Πτολεμαΐδας V»
Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στο πλευρό των ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ. που κινητοποιούνται κι αυτοί κατά της βίαιης απολιγνιτοποίησης • Ο πρόεδρός της αποκαλύπτει κυβερνητικό σχέδιο για χρηματοδότηση της αλλαγής καυσίμου στο νέο...
Γ. Αδαμίδης: «Ζητούν 300 εκατ. για ταχύτερη απολιγνιτοποίηση της Πτολεμαΐδας V»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανθρακες ο «θησαυρός» της απολιγνιτοποίησης
Από τις 16 «εμβληματικές επενδύσεις» -κατά τον βαρύγδουπο χαρακτηρισμό- που παρουσίασε χθες ο υπουργός, η μόνη για την οποία υπάρχει απτό ενδιαφέρον συμμετοχής -από τη γερμανική RWE- είναι αυτή για τη...
Ανθρακες ο «θησαυρός» της απολιγνιτοποίησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας