• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 26.8°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 26.6°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 28.0°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 23.7°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 20.1°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.4°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 25.1°C
  0 BF
  56%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 26.7°C
  0 BF
  46%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 27.0°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 21.3°C / 26.0°C
  0 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.1°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  84%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επίσημο το «μπουρλότο» στις τιμές

 • A-
 • A+
Την εκκίνηση του ράλι σηματοδοτούν οι ανατιμήσεις σε σχέση με τον Ιούλιο ● Στο 1,9% ο πληθωρισμός, σχεδόν διπλασιάστηκε το φυσικό αέριο, αύξηση 29% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 17,4% στα καύσιμα, 21,5% στα λαχανικά τον Αύγουστο σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Καλπάζουν οι τιμές των καυσίμων, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού και των βασικών καταναλωτικών προϊόντων στην Ελλάδα, βάζοντας φωτιά στον πληθωρισμό, ο οποίος φέτος τον Αύγουστο ενισχύθηκε στο 1,9% από 1,4% που «έτρεχε» τον Ιούλιο.

Ο βηματισμός των τιμών που είχαμε πέρυσι τον Αύγουστο, όταν ο τιμάριθμος παρέμενε σε αρνητικό έδαφος (μείωση 1,9%), έχει μετατραπεί φέτος σε ράλι, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στις πρώτες ύλες και στις υπηρεσίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο, ανεβάζοντας στα ύψη το κόστος διαβίωσης στα νοικοκυριά.

Τα ευάλωτα υποφέρουν ήδη και ενώ δεν έχουν ακόμη καταφτάσει οι νέοι, φουσκωμένοι έως 100% λογαριασμοί από το ηλεκτρικό ρεύμα. Η κυβέρνηση, που το προηγούμενο διάστημα κρατούσε μια παθητική στάση στο θέμα των αυξήσεων, βρίσκεται τώρα σε κατάσταση συναγερμού ετοιμάζοντας μέτρα για την αναχαίτιση της «ενεργειακής ακρίβειας». Τα μέτρα αφορούν μειώσεις φόρων που επιβαρύνουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ (σελ. 4-5).

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, οι οποίες διέσχισαν και τα ελληνικά σύνορα, έχουν προκαλέσει ένα πρωτοφανές σπιράλ ανατιμήσεων σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, με το κόστος να είναι μεγαλύτερο σε καύσιμα και τρόφιμα.

Τον πληθωρισμό ανέβασαν φέτος τον Αύγουστο οι μεγάλες αυξήσεις τιμών που καταγράφηκαν σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα: στο φυσικό αέριο κατά 91%, στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 28,9%, στα καύσιμα κατά 17,4%, στον ηλεκτρισμό κατά 0,8%, στα νωπά λαχανικά κατά 21,5%, στα βρώσιμα έλαια κατά 17,6%, στο ελαιόλαδο κατά 7,1%, Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι τιμές στα ψάρια κατά 8%, στο ελαιόλαδο κατά 7,1%, στα πουλερικά κατά 4,5%, στα τυριά κατά 3,4% κ.α.

Επίσης, μεταξύ Αυγούστου 2021 και Ιουλίου 2021, σημειώθηκαν ανατιμήσεις σε: φυσικό αέριο (10,2%), νωπά λαχανικά (10,6%), γάλα νωπό πλήρες (2,9%), ελαιόλαδο (2,9%), πουλερικά (2,8%), άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής (2,1%), χοιρινό (1,8%), ψάρια νωπά (1,3%) και καύσιμα αυτοκινήτου-βενζίνη (0,8%). Επίσης, ακριβότερες, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν για τον καταναλωτή τον προηγούμενο μήνα η μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (9%) και η διαμονή στα ξενοδοχεία (11,4%).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1,9% τον μήνα Αύγουστο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό δείκτη, προήλθε από τις παρακάτω μεταβολές:

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ:

+3,0% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά.
+4,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
+6,7% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
+0,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία, εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ:

-0,4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρασιά.
-2,6% στην ομάδα Ενδυση και υπόδηση, λόγω μείωσης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
-0,5% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές.
-0,5% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.
-2,6% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
-0,7% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.
-1,1% στην ομάδα Αλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Tι προτείνει η Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών για την ακρίβεια

Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, πέρα από τις φοροελαφρύνσεις, παρουσίασε η Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) στη συνάντηση με την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Φώφη Γεννηματά, μαζί με άλλες καταναλωτικές ενώσεις, την περασμένη Πέμπτη. Η ΕΕΚΕ προτείνει:

■ Εκπόνηση Ειδικού Τιμαρίθμου των παροχών Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

■ Τιμαριθμοποίηση των παροχών Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

■ Συμπληρωματική προσθετική αυτοτελή σύνδεση των μισθών με τα κέρδη

■ Γενικευμένη θέσπιση της αναγραφής στις ετικέτες πώλησης προϊόντων, από τους πωλητές τους, της τιμής αγοράς τους ή του κόστους παραγωγής τους

■ Θέσπιση θέσης υπευθύνου Εξυπηρέτησης Καταναλωτών στα σημεία πώλησης

■ Ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

■ Συγκρότηση Συνεταιρισμών Λαϊκής Κατανάλωσης για τη διαπραγμάτευση εκπτώσεων τιμών με τους προμηθευτές

■ Ενίσχυση των Ενώσεων Καταναλωτών για την εξειδικευμένη ενημέρωση των καταναλωτών ανά γεωγραφική περιοχή και σε εξειδικευμένες ομάδες.

«Είμαστε από πάνω, αλλά η ακρίβεια είναι αναπόφευκτη»

EUROKINISSI/ ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

«Η κυβέρνηση είναι επάνω από το φαινόμενο. Οπως αντιμετωπίσαμε όλες τις άλλες κρίσεις που μας έτυχαν, πανδημία, μεταναστευτικό, τώρα θα αντιμετωπίσουμε και τον εισαγόμενο πληθωρισμό» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, στο περιθώριο του συνεδρίου «Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist στη Θεσσαλονίκη, παραπέμποντας για μέτρα στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Αυγούστου και του οκταμήνου, είπε ότι είναι στην έβδομη καλύτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., ενώ επανέλαβε τα περί εισαγόμενου και παροδικού πληθωρισμού.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μειώσεις φόρων ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των ανατιμήσεων, ο κ. Γεωργιάδης «καλωσόρισε τον κ. Τσίπρα στις φιλελεύθερες πολιτικές». Ανέφερε επίσης ότι είχε συνάντηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, διαβεβαίωσε ότι κάθε μέρα γίνονται ασταμάτητα έλεγχοι, αλλά κατέληξε ότι «τελικά ένα κομμάτι της ακρίβειας θα φτάσει και στην Ελλάδα, είναι αναπόφευκτο».

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Αλέξης Χαρίτσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εθελοτυφλεί. «Δεν μπορεί να λέει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις, πρέπει να παρέμβει. Το κράτος σε αυτές τις καταστάσεις, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, πρέπει να παρεμβαίνει, να αντιμετωπίζει τα φαινόμενα της χειραγώγησης της αγοράς, της καρτελοποίησης», είπε ο κ. Χαρίτσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μονόδρομος κατά της ακρίβειας οι μειώσεις ΦΠΑ
Σε στοχευμένες μειώσεις συντελεστών και μετατάξεις προϊόντων ακόμη και στον υπερμειωμένο συντελεστή αναγκάζεται να προσφύγει η κυβέρνηση για να αναχαιτίσει το νέο κύμα ακρίβειας από τις 15 Ιανουαρίου.
Μονόδρομος κατά της ακρίβειας οι μειώσεις ΦΠΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεκόρ 11 ετών στις ανατιμήσεις
Το άλμα του πληθωρισμού στο 4,8% τον Νοέμβριο θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και θα επιδεινωθεί τον Δεκέμβριο, αλλά και το 1ο τρίμηνο του επόμενου έτους ● Αύξηση-σοκ 180% στο αέριο.
Ρεκόρ 11 ετών στις ανατιμήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επενδύουν σε αύξηση φόρων λόγω... ακρίβειας
Προϋπολογισμός 2022: Αναπτυξιακός αλλά βαθιά ελλειμματικός. Η κυβέρνηση ποντάρει στην έκρηξη επενδύσεων, στην ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης και στην αύξηση εξαγωγών.
Επενδύουν σε αύξηση φόρων λόγω... ακρίβειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανεπαρκείς παρά την αύξησή τους οι επιδοτήσεις
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο, το φυσικό αέριο ανατιμήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα κατά 108,5% (!), το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 28,9% και η βενζίνη κατά 18,1%.
Ανεπαρκείς παρά την αύξησή τους οι επιδοτήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανακρούει πρύμναν η κυβέρνηση κι ενισχύει τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινώσει διπλασιασμό του ποσού για το επίδομα θέρμανσης από τα 100 στα 200 εκατ. ευρώ.
Ανακρούει πρύμναν η κυβέρνηση κι ενισχύει τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας