• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 22.4°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.4°C / 20.3°C
  1 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 22.0°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  10°C 9.9°C / 15.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 19.1°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.8°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 16.3°C
  0 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.6°C / 20.7°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 22.7°C
  2 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 22.4°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 21.2°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 19.5°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.5°C / 20.0°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.8°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 22.6°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.7°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.5°C / 20.4°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  68%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιδιωτική επικουρική με κρατική χρηματοδότηση από το 2022

 • A-
 • A+
Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο νόμος για το νέο κεφαλαιοποιητικό Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, όμως σε μεγάλο βαθμό η έναρξη και η συνέχιση της λειτουργίας του θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις.

Υπό το υψηλό ρίσκο των διακυμάνσεων της αγοράς και των χρηματο-οικονομικών προϊόντων τίθεται η επικουρική ασφάλιση και σύνταξη των νέων που θα αναλάβουν ασφαλιστέα εργασία από την 1.1.2022, καθώς και όλων όσοι επιλέξουν να ενταχθούν προαιρετικά σε αυτό και δεν έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους.

Το νέο και υβριδικό μοντέλο επικουρικής σύνταξης με το οποίο το Δημόσιο για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους χρηματοδοτεί και ενισχύει από τη γενική φορολογία ιδιωτικές συνταξιοδοτικές επενδύσεις στην εθνική και εγχώρια χρηματαγορά παγιοποιείται μετά και τη δημοσίευση του νόμου 4826/21 στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» (7/9, τεύχος πρώτο, αρ. φύλλου 160). To Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), η θεσμοθέτηση του oποίου καταψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα είναι ΝΠΔΔ, υπαγόμενο στην εποπτεία του υπουργείου Εργασίας, της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σε μεγάλο βαθμό η έναρξη και η συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς ήδη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι θα καταργηθεί όταν ανατεθεί από το εκλογικό σώμα στον ΣΥΡΙΖΑ/Π.Σ. η διακυβέρνηση της χώρας.

Εκτός από την υποχρεωτική ένταξη των νεοπροσλαμβανόμενων, στην ασφάλιση του Ταμείου μπορούν προαιρετικά κι εφόσον δεν έχουν κλείσει το 35ο έτος να ενταχθούν επίσης οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ καθώς και τα πρόσωπα που σήμερα εξαιρούνται της υποχρεωτικής επικούρησης.

Για κάθε ασφαλισμένο του ΤΕΚΑ και μέχρι τη συνταξιοδότησή του θα τηρείται μηχανογραφικά ατομικός λογαριασμός, στον οποίο θα απεικονίζονται λογιστικά οι καταβλητέες εισφορές, οι καταβληθείσες εισφορές, οι οφειλόμενες εισφορές, οι αποδόσεις από την επένδυση των καταβληθεισών εισφορών και οι κρατήσεις (1% επί των καταβαλλόμενων εισφορών) οι οποίες θα σχηματίσουν το αποθεματικό του Ταμείου.

Οι πόροι του νέου κεφαλαιοποιητικού ταμείου προέρχονται από την επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού, από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπ. Εργασίας, κοινοτικούς πόρους και ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών και των εργαζομένων. Οι εισφορές θα οφείλονται μηνιαία και θα εισπράττονται από τον ΕΦΚΑ.

Το Ταμείο θα διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου θα προεπιλεγούν από πενταμελές «ανεξάρτητο Συμβούλιο Επιλογής» που θα συγκροτηθεί με απόφαση του υπουργείου Εργασίας και θα είναι πλήρως αποξενωμένο από τον θεσμό της εργατικής εκπροσώπησης. Θα αποτελείται από έναν υποδιοικητή της ΤτΕ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, τον γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ κι έναν καθηγητή ΑΕΙ που ειδικεύεται σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα πήλινα πόδια του γίγαντα
Ενώ η κυβέρνηση δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και στοχοποιεί ελάχιστους ασυνεπείς ή επίορκους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, αποδεικνύεται ότι ο τεράστιος ασφαλιστικός οργανισμός και τα...
Τα πήλινα πόδια του γίγαντα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς των 600 άνεργων επιστημόνων στον ΕΦΚΑ
Το υπουργείο Εργασίας δεν αποκλείει την αξιοποίηση των 600 άνεργων πτυχιούχων που απολύθηκαν ενώ είχαν ήδη αποκτήσει εμπειρία στον πολύπαθο ΕΦΚΑ, στον οποίο αναζητείται τρόπος να επιλυθεί το μείζον πρόβλημα...
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς των 600 άνεργων επιστημόνων στον ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαβεβαιώσεις για τις συντάξεις
Συνολικό ποσό ύψους 3,4 δισ. ευρώ για πληρωμές αποζημιώσεων ειδικού σκοπού έχει καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό το διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020.
Διαβεβαιώσεις για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρυφό χαράτσι σε... συνεπείς ασφαλισμένους
Εν μέσω πανδημίας ο ΕΦΚΑ επέβαλε προσαυξήσεις στις εισφορές, ακόμα και σε όσους είχαν πληρώσει εμπρόθεσμα ● Ο ΕΦΚΑ παραδέχτηκε ότι... δεν έχει και το κατάλληλο λογισμικό για να υπολογίσει ένσημα εξωτερικού...
Κρυφό χαράτσι σε... συνεπείς ασφαλισμένους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βασανιστικά ερωτήματα για τις συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ
Στη Βουλή αναμένεται να διαδραματιστεί η επόμενη πράξη του έργου... «Yπάλληλοι του ΕΦΚΑ - Βασανιστές ταλαιπωρημένων από το κράτος πολιτών».
Βασανιστικά ερωτήματα για τις συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας