• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 15.3°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 15.2°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 14.8°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.4°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.6°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.5°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 14.6°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.7°C
  1 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 12.4°C / 14.6°C
  4 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 13.6°C
  2 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 12.8°C
  0 BF
  79%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.2°C
  3 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.5°C
  2 BF
  75%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.3°C
  0 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.5°C / 15.3°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  0 BF
  72%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αστερίσκος» Κομισιόν για τις έκτακτες δαπάνες

 • A-
 • A+
Μπορεί να γίνει εξαίρεση από τον υπολογισμό του ελλείμματος στα κονδύλια για την αποκατάσταση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, αλλά δεν έχει νόημα προς το παρόν η υποβολή σχετικού αιτήματος, διευκρινίζει στην «Εφ.Συν.» αξιωματούχος της Ε.Ε.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Θα μπορούσε να γίνει μεν, αλλά δεν είναι της παρούσης. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από το ρεπορτάζ για το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν τα κόστη έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού από τον υπολογισμό των δημόσιων ελλειμμάτων των κρατών-μελών που επλήγησαν. Σημειωτέον ότι εδώ εντάσσονται τα 500 εκατ. που έχει προϋπολογίσει η ελληνική κυβέρνηση για αποζημίωση των πυρόπληκτων, αλλά και τα 30 δισ. της γερμανικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση των καταστροφών από τις πλημμύρες.

Το θέμα προέκυψε ύστερα από ένα δημοσίευμα στη διεθνή ιστοσελίδα Euractiv, το οποίο ανέφερε δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, σύμφωνα με τις οποίες «δικαιολογείται η δέσμευση πόρων για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Επισήμανε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης μπορεί να αποτελέσει πηγή στήριξης σε κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν τέτοιες καταστροφές».

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» ο Ερίκ Μαμέρ ήταν κάθετος: «Δεν ξέρω ποιος το είπε αυτό, αλλά σίγουρα δεν είναι πληροφορία που προκύπτει από εμάς και άρα δεν υπάρχει τίποτα να επιβεβαιώσω. Οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ο υπολογισμός του δημόσιου ελλείμματος είναι γνωστοί, τίποτα που έχει σχέση με τις φωτιές δεν είναι καινούργιο όσον αφορά τον υπολογισμό του ελλείμματος των κρατών-μελών» τόνισε.

«Νομίζω ότι υπάρχει μια παρεξήγηση εδώ. Πριν από λίγες εβδομάδες, στο πλαίσιο των απαντήσεων σε ερωτήσεις για το βάρος των πυρκαγιών και των συνεπειών τους στην Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη, τονίσαμε το γεγονός ότι πιθανόν υπάρχουν διάφορα εργαλεία διαθέσιμα για τα κράτη-μέλη, για παράδειγμα το Ταμείο Αλληλεγγύης, η χρήση του οποίου μπορεί να ζητηθεί από τα κράτη-μέλη για να αποκτήσουν από την Ε.Ε. κονδύλια που σχετίζονται με τις φωτιές και τις συνέπειές τους. Αλλά δεν έκανα κανένα σχόλιο που να σχετίζεται με τον υπολογισμό του δημόσιου ελλείμματος» απάντησε ο Ερίκ Μαμέρ στην «Εφ.Συν.».

Η Επιτροπή χρησιμοποιεί το πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται ανάλυση των εθνικών δημόσιων δαπανών. Η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ενεργοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2020. Θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το 2022 και αναμένεται να απενεργοποιηθεί από το 2023, οπότε μέχρι τότε μάλλον δεν έχει ιδιαίτερο νόημα η συζήτηση για το έλλειμμα και τις έκτακτες δαπάνες που το επιβαρύνουν ή όχι.

Εφάπαξ δαπάνες

Σε δήλωσή του προς την «Εφ.Συν.» πάντως Ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα: «Σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., οι βραχυπρόθεσμες δαπάνες έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση έκτακτων μεγάλων φυσικών καταστροφών μπορούν να ταξινομηθούν ως εφάπαξ δαπάνες και συνεπώς να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό της διαρθρωτικής δημοσιονομικής προσπάθειας ενός κράτους-μέλους κατά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Ιταλίας οι δαπάνες έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τους σεισμούς στο Αμπρούτσο και την Εμίλια Ρομάνα, καθώς και άλλες φυσικές καταστροφές έχουν ληφθεί υπόψη στο παρελθόν».

«Εν ολίγοις δεν έχει νόημα να υποβληθεί αίτημα για εφάπαξ δαπάνες για ειδική μεταχείριση προς το παρόν» κατέληξε ο αξιωματούχος. «Οσο παραμένει σε ισχύ το Σύμφωνο Σταθερότητας, παρέχουμε ποιοτικές (όχι ποσοτικές!) δημοσιονομικές συστάσεις. Ετσι η υποβολή αιτήματος για να εξαιρεθούν οι εφάπαξ δαπάνες από τον υπολογισμό της δημοσιονομικής προσπάθειας της Ελλάδας δεν είναι πραγματικά σχετική προς το παρόν».

Φυσικά το τι θα γίνει μετά το 2022, με την επαναφορά στον «στενό κορσέ» του Συμφώνου και των πλεονασμάτων στα οποία είναι δεσμευμένη η χώρα, είναι ο κυβερνητικός πονοκέφαλος της επόμενης χρονιάς...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρωπαίος αξιωματούχος: «πράσινο φως» για την εκταμίευση στην Ελλάδα
Η έκθεση για την Ελλάδα και η εκταμίευση της δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βρίσκεται στην ατζέντα του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις...
Ευρωπαίος αξιωματούχος: «πράσινο φως» για την εκταμίευση στην Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κάτω τα χέρια από την απορρυθμισμένη αγορά ενέργειας»
Μέτωπο 9 χωρών της Ε.Ε. κατά οποιασδήποτε παρέμβασης στο χρηματιστήριο χονδρικής, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης των αρμόδιων υπουργών των «27» ● Πλήρης συμμόρφωση του σκληρού Βορρά με την απαίτηση των 19...
«Κάτω τα χέρια από την απορρυθμισμένη αγορά ενέργειας»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι 27 περιμένουν την «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν
Η Επιτροπή θα επιχειρήσει να συγκεράσει αποκλίνουσες απόψεις και προτάσεις για την ενεργειακή κρίση. Να εξετάσει και την αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από του φυσικού αερίου ζητεί η Φον ντερ Λάιεν....
Οι 27 περιμένουν την «εργαλειοθήκη» της Κομισιόν
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ζεσταίνεται» η συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας
Στις 19 Οκτωβρίου αναμένεται να παρουσιάσει η Κομισιόν τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση της Κομισιόν για...
«Ζεσταίνεται» η συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με... ολίγη από Ελλάδα το Eurogroup
Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε. οι υπουργοί θα ακούσουν τον Ελληνα υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα να εξηγεί πώς θα προχωρήσει με την εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες, με τα κόκκινα δάνεια και τις...
Με... ολίγη από Ελλάδα το Eurogroup

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας