• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 12.2°C
  2 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 9.4°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 12.0°C
  3 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.2°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 3.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.2°C / 8.8°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 4.0°C
  2 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.6°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.7°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 13.3°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 5.5°C
  1 BF
  83%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 9.0°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  11°C 4.8°C / 11.0°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 12.4°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.5°C / 4.5°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 9.5°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  88%
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το χρονοδιάγραμμα για τα αναδρομικά

 • A-
 • A+
Από τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Οκτωβρίου υπόσχεται ο ΕΦΚΑ να ολοκληρώσει την καταβολή στους χιλιάδες παλαιούς και νέους συνταξιούχους καθώς και των συντάξεων χηρείας και θανάτου προ του 2016 ● Εως το τέλος του χρόνου επιχειρείται να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες.

Είκοσι μήνες μετά την ψήφιση του νόμου 4670/20 και χιλιάδες δικαιούχοι των επιπλέον αυξήσεων στα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων για ασφάλιση άνω των 40 ετών ακόμη περιμένουν. Πρόκειται για τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή για όλους όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά και συνεχίζουν να πληρώνονται τις συντάξεις τους με τον παλαιότερο νόμο Κατρούγκαλου διότι δεν είναι ακόμη έτοιμο το λογισμικό εφαρμογής του νέου νόμου! Το σύνολο αυτών καθώς και ένα μεγάλο τμήμα των παλαιών συνταξιούχων που δεν έχουν δει ακόμη αναδρομικά στις συντάξεις τους θα πρέπει να λάβουν υπόψη τον εξής προγραμματισμό, που μας κοινοποιήθηκε από τη διοίκηση του EΦKA σε απάντηση ερωτημάτων και καταγγελιών από αναγνώστες:

● Tέλη Σεπτεμβρίου θα κλείσει το μεγαλύτερο τμήμα των εκκρεμοτήτων στην καταβολή των αναδρομικών για τους συνταξιούχους προ του 2016.

● Από τα τέλη Οκτωβρίου θα αρχίσουν να βλέπουν αναδρομικά στις συντάξεις τους και οι μετά τον Οκτώβριο του 2019 συνταξιούχοι, εφόσον υλοποιηθεί η δέσμευση του αναδόχου για έναρξη λειτουργίας του λογισμικού.

● Τέλη Οκτωβρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά για τις χαρακτηριζόμενες «σύνθετες περιπτώσεις». Υπολογίζονται γύρω στις 29.000 και αφορούν συντάξεις χηρείας, παράλληλης απασχόλησης και συντάξεις θανάτου πριν από το έτος 2016.

● Τις επόμενες ημέρες θα κοινοποιηθεί η πλατφόρμα στο efka.gov, στην οποία θα κληθούν να υποβάλουν στοιχεία οι περίπου 2.500 κληρονόμοι για αναδρομικά από συντάξεις θανόντων που είχαν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.

● Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου επιχειρείται να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες καταβολής αναδρομικών σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση.

Οι εκκρεμείς συντάξεις

Αναφορικά με το μείζον θέμα των εκκρεμών συντάξεων και δεδομένης της βελτίωσης των ρυθμών που επιδεικνύει η Ιntrasoft ως κύριος ανάδοχος, ο στόχος είναι οι νέες αποφάσεις συνταξιοδότησης μετά τον Οκτώβριο να αυξηθούν στις 30.000 τον μήνα από τις 20.000 που είναι κατά μέσο όρο μέχρι σήμερα.

Στη βελτίωση του ρυθμού έκδοσης των αποφάσεων εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν και οι 3.500 ιδιώτες, νομικοί και λογιστές, που δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο σύστημα. Ηδη 1.200 είναι σε διαδικασία επιμόρφωσης την οποία θα ακολουθήσουν 2.400 ιδιώτες μέσα στον Οκτώβριο. Ωστόσο, το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων παραμένει μεγάλο, καθώς οι εκκρεμείς φάκελοι για καταβολή κύριας σύνταξης ανέρχονται σε 131.000, ενώ περίπου 120.000 είναι οι εκκρεμότητες στην επικουρική. Επίσης υπάρχουν 20.000 αιτήσεις διεθνών συντάξεων με άδηλο το μέλλον της οριστικοποίησής τους.

Εξίσου αβέβαιη είναι η εικόνα για την έκδοση χιλιάδων παράλληλων συντάξεων, παρότι κι εδώ αναμένεται κάποια βελτίωση λόγω της μεταφοράς τους, μαζί με όλες τις «δύσκολες» περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, στο αποκαλούμενο «πράσινο κτίριο» της λεωφόρου Κηφισίας, όπου δημιουργήθηκε μια νέα γραμμή παραγωγής με 300 νέους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λίγα και σε... λίγους τα αναδρομικά
Με παρακράτηση 20% σε λίγους και με μέσο ποσόν 195 ευρώ καταβλήθηκαν χθες από τον ΕΦΚΑ στο 8% των συνταξιούχων ● Πλατφόρμα ενημέρωσης θα λειτουργήσει από τη Δευτέρα ● Μηνυτήρια αναφορά θα καταθέσει το Ενιαίο...
Λίγα και σε... λίγους τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο φιάσκο με την πληρωμή των αναδρομικών
Η νέα καθυστέρηση στα αναδρομικά που διαφημίζονται εδώ και μήνες από το υπουργείο Εργασίας και τα ΜΜΕ οδηγεί για πολλοστή φορά τους συνταξιούχους σε ρόλο επαίτη για λίγες δεκάδες ευρώ και μαρτυρά την...
Νέο φιάσκο με την πληρωμή των αναδρομικών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόλις 8 (!) συντάξεις από ιδιώτες
Λιγότερες κι από τα δάχτυλα των δυο χεριών είναι οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές αιτήσεις που ολοκληρώθηκαν από τους ιδιώτες (λογιστές και νομικούς), οι οποίοι διαφημίστηκαν ως σωτήρια λύση για τις μεγάλες...
Μόλις 8 (!) συντάξεις από ιδιώτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πότε ασκείται το δικαίωμα εξαγοράς πλασματικού χρόνου
Με την εγκύκλιο ο υφυπουργός επιχειρεί να καθησυχάσει όλους όσοι φοβούνται ότι, με την ομοιογενοποίηση το 2022 των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο 62ο (με 40ετία) ή στο 67ο έτος ηλικίας, χάνουν τη δυνατότητα...
Πότε ασκείται το δικαίωμα εξαγοράς πλασματικού χρόνου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιδιωτικό μάνατζμεντ στον ΕΦΚΑ
Παρά το ρεκόρ νέων συντάξεων που εκδόθηκαν τον Οκτώβριο, οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης του 2021 έχουν ξεπεράσει τις 169.000 και θα αυξηθούν μέχρι τέλος του έτους, που είναι το τελευταίο έτος ισχύος των...
Ιδιωτικό μάνατζμεντ στον ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι καταβολές της εβδομάδας για επιδόματα και συντάξεις
Η προκαταβολή σύνταξης για τον Δεκέμβριο καθώς και η πληρωμή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ περιλαμβάνεται –μεταξύ άλλων– στον προγραμματισμό των καταβολών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των...
Οι καταβολές της εβδομάδας για επιδόματα και συντάξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας