• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.9°C / 20.7°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.6°C / 16.0°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 19.9°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.3°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.1°C / 16.0°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.6°C / 12.4°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.5°C / 19.6°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.3°C
  1 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 10.9°C / 15.9°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 20.2°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.5°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.5°C / 13.3°C
  1 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 13.8°C / 18.8°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.1°C / 20.9°C
  2 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.3°C / 16.0°C
  0 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.2°C / 16.7°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  74%

Γιώργος Ζαββός

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το... μυστήριο με την απομάκρυνση Ζαββού

 • A-
 • A+
Είναι ασαφές αν ο υφυπουργός Οικονομικών, που η θέση του καταργήθηκε, πλήρωσε τη διαφορετική προσέγγιση στο θέμα των «κόκκινων» δανείων με τον διοικητή της ΤτΕ. ● De facto αναβάθμιση του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση.

Την έκπληξη της αγοράς αλλά και του ίδιου του Γιώργου Ζαββού προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού να καταργήσει τη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για τα χρηματοπιστωτικά θέματα.

Το χαρτοφυλάκιο περνάει στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και σύμφωνα με πληροφορίες αναβαθμίζεται de facto ο ρόλος του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση. Πολλοί εκτιμούν ότι η… κατάργηση Ζαββου αποτελεί «νίκη» του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, καθώς οι μεταξύ τους σχέσεις ήταν στην καλύτερη περίπτωση ουδέτερες, κυρίως λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων που είχαν στο θέμα αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων. Από την άλλη πλευρά, ούτε η διαδρομή από το γραφείο του τεχνοκράτη υφυπουργού με διασυνδέσεις στις Βρυξέλλες μέχρι το γραφείο του υπουργού Οικονομικών ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα.

Ο Γιώργος Ζαββός ήταν αναφανδόν υπέρ του «Ηρακλή» –του σχήματος παροχής εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου στις τιτλοποιήσεις των τραπεζών–, που έχει παραταθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 (Ηρακλής 2). Από την άλλη πλευρά ο Γιάννης Στουρνάρας από την πρώτη στιγμή –όταν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν οι συζητήσεις και οι διεργασίες με την Ε.Ε. για τη δημιουργία του σχήματος– κατέθεσε τη δική του πρόταση, αυτή για τη δημιουργία bad bank που θα αντιμετώπιζε εκτός από το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και αυτό της αναβαλλόμενης φορολογίας των τραπεζών (DTC), το οποίο ναι μεν είναι ιδιαίτερα τεχνικό ζήτημα, ωστόσο είναι ουσιώδες για το τραπεζικό σύστημα επειδή επηρεάζεται η ποιότητα των κεφαλαίων τους.

Ωστόσο, η πρόταση Στουρνάρα, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, δεν βρήκε ευήκοα ώτα καθώς ο «Ηρακλής» προχώρησε, υλοποιήθηκε και εν συνεχεία παρατάθηκε, ενώ το σχέδιο ρύθμισης για τον αναβαλλόμενο φόρο που κατέθεσε στις 22 Ιουλίου στην ΕΚΤ ο Γιώργος Ζαββός εγκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική ρύθμιση.

Tο αν λοιπόν η απομάκρυνση του Γ. Ζαββού - του «νονού του Ηρακλή» από το κυβερνητικό σχήμα, με την κατάργηση της θέσης υφυπουργού Οικονομικών, αποτελεί νίκη ουσίας για τον διοικητή της ΤτΕ ή οποιονδήποτε άλλο, θα κριθεί από τις πολιτικές της κυβέρνησης, αν δηλαδή θα συνεχίσει στη μέχρι τώρα γραμμή που έχει χαράξει.

Yπενθυμίζεται ότι έχουν δρομολογηθεί τα νομοσχέδια για την αναβάθμιση και ανασύνθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Γεγονός πάντως είναι ότι στις αρχές του έτους οι σχέσεις ΤτΕ με το μέγαρο Μαξίμου αναθερμάνθηκαν, με τον Αλεξ Πατέλη να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητήματα αδιαφάνειας στις μικροπιστώσεις επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Για τροποποιήσεις σε λάθος κατεύθυνση, σε σχέση με το σχέδιο νόμου για τις μικροχρηματοδοτήσεις που είχε ετοιμάσει και έχει θέσει σε διαβούλευση, ήδη από τον Ιανουάριο του 2019, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ζητήματα αδιαφάνειας στις μικροπιστώσεις επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε ελεύθερη πτώση ήδη από τον Μάρτιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις
Η μείωση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης ήταν αποτέλεσμα της πτώσης της ταξιδιωτικής κίνησης από τις χώρες της Ε.Ε.-27 κατά 32,5% και από τις χώρες εκτός της Ε.Ε.-27 κατά 59,2%.
Σε ελεύθερη πτώση ήδη από τον Μάρτιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κεντρικό στοίχημα η μείωση των «κόκκινων» δανείων
Η επιτάχυνση των προσπαθειών μείωσης των προβληματικών χαρτοφυλακίων θα επιτρέψει στις τράπεζες να επιστρέψουν στην κανονικότητα, να αυξήσουν τις χορηγήσεις και να έχουν διατηρήσιμη κερδοφορία.
Κεντρικό στοίχημα η μείωση των «κόκκινων» δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο κινήσεις «ματ» από τη Eurobank
Εκτός από τη συγχώνευση με την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Grivalia, η τράπεζα ετοιμάζει εταιρεία ειδικού σκοπού, ώστε να μεταφέρει εκεί το προβληματικό δανειακό χαρτοφυλάκιο και να πετύχει έτσι πολύ...
Δύο κινήσεις «ματ» από τη Eurobank
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν θα εφαρμοστεί άλλο ένα πρόγραμμα»
«Δεν υπάρχει διάθεση ούτε από την πλευρά της Ελλάδος ούτε από τους εταίρους της να εφαρμοστεί άλλο ένα πρόγραμμα» εκτιμά ο Γιάννης Στουρνάρας σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος να χρειαστεί η χώρα ένα ακόμα...
«Δεν θα εφαρμοστεί άλλο ένα πρόγραμμα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας