• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.3°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.0°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 15.5°C
  2 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.0°C
  1 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 19.1°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.7°C
  4 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 15.6°C
  0 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.1°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  1 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  0 BF
  96%

Την υπεράσπιση του πανταχόθεν βαλλόμενου νομοσχεδίου ανέλαβε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου, με αισθητή πάντως την έλλειψη προθυμίας και ζήλου

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυβερνητική... επικουρική μοναξιά

 • A-
 • A+
Ανευρη υπεράσπιση από τον αρμόδιο υφυπουργό, καταιγιστική κριτική από την αντιπολίτευση ● Μ. Ξενογιαννακοπούλου: «Βάζετε χέρι ακόμη και στον πόρο 0,5% που θεσπίσατε για τους φτωχότερους συνταξιούχους».

Με συλλαλητήρια στο Σύνταγμα –στα οποία καλούν παράλληλα στις 7.30 και στις 8.00 το βράδυ η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ– αλλά χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού, ψηφίζεται απόψε στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση, υπό τον τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά», στη σκιά του ανασχηματισμού-φιάσκο.

Θα υπερψηφιστεί μόνο από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όπως άλλωστε συνέβη χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (Κοινωνικών Υποθέσεων). Στην οποία την υπεράσπιση του πανταχόθεν βαλλόμενου νομοσχεδίου ανέλαβε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου, με αισθητή την έλλειψη προθυμίας και ζήλου. Ο κ. Τσακλόγλου απαντώντας στην καταιγιστική κριτική των αγορητών και βουλευτών της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης με τον ατομικό κουμπαρά των νέων ασφαλισμένων».

Κόστος μετάβασης

Αναφερόμενος στη «μαύρη τρύπα» του επίμαχου νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης, το κόστος μετάβασης που υπολογίζεται έως και πάνω από 75 δισ. ευρώ, υιοθέτησε μόνο το αισιόδοξο βασικό σενάριο της μελέτης της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, κατά το οποίο, όπως είπε ο κ. Τσακλόγλου, «το κόστος για την πρώτη δεκαετία ανέρχεται σωρευτικά στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για το σύνολο της υπό εξέταση περιόδου μέχρι το 2070 και λαμβάνοντας υπόψη επιτόκιο προεξόφλησης 3,5%, όπως κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 56 δισεκατομμύρια ευρώ».

«Το σχέδιο νόμου είναι ενταγμένο σε μια συνολική πολιτική, η οποία θέλει να καταστήσει τη χώρα ειδική οικονομική ζώνη στο πλαίσιο της Ε.Ε., με φθηνή, ελαστική εργασία, χωρίς κοινωνικά δικαιώματα, με αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους», είπε στην παρέμβασή της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Αναφερόμενη στο κόστος μετάβασης στο σύστημα της ιδιωτικής επικουρικής σύνταξης, επισήμανε ότι για να το καλύψει μόνο μερικώς η κυβέρνηση βάζει χέρι στο περίφημο «κοινωνικό μέρισμα» που ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης θέσπισε το 2020, το 0,5% που προβλέφθηκε ως συμπληρωματικός κοινωνικός πόρος για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους πιο αδύναμους.

«Είναι σαφές ότι αυτό το 0,5%, περί τα 900 εκατ. ετησίως, πρόκειται να δοθεί προκειμένου να συσταθεί το νέο ταμείο για τα πρώτα έξοδα και για το πρώτο κόστος του νέου συστήματος. Αρα, λοιπόν, τα αποτελέσματα αυτής της βίαιης, αντίστροφης αναδιανομής δεν είναι κάτι θεωρητικό και μακροπρόθεσμο. Το βλέπουμε ήδη από την πρώτη εφαρμογή του, στα πρώτα τρία χρόνια, με πρώτο θύμα τους ίδιους τους χαμηλοσυνταξιούχους», κατήγγειλε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Από την πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο βουλευτής Γ. Μουλκιώτης αποδόμησε το κυβερνητικό επιχείρημα περί αξιοποίησης του σουηδικού μοντέλου. «Στη Σουηδία οι ατομικοί κουμπαράδες που κεφαλαιοποιούν τις εισφορές καταλαμβάνουν συγκριτικά έναν πολύ μικρό χώρο του δημόσιου συνταξιοδοτικού πυλώνα, οι εισφορές που καταβάλλονται σε αυτό είναι μόλις 2,5%, ενώ στην Ελλάδα είναι 6,5%... Το σουηδικό σύστημα είναι ένα σύνθετο οικοδόμημα που λειτουργεί σε μια δημοκρατία της συναίνεσης... Για να περάσει ένα νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, απαιτείται πλειοψηφία στη Σουηδία 80%», είπε ο κ. Μουλκιώτης.

Ελλείμματα

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χ. Κατσώτης αντέκρουσε το κυβερνητικό επιχείρημα ότι το νέο σύστημα ιδιωτικής επικουρικής σύνταξης δεν θίγει τους σημερινούς συνταξιούχους, επικαλούμενος τη μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής που συνοδεύει το σχέδιο νόμου. «Με τη μη είσοδο νεοεισερχόμενων, πρωτοεμφανιζόμενων από 1/1/2022 και μετά, σταδιακά η βάση εισφορών θα μειώνεται συνεχώς από έτος σε έτος αφού θα μειώνεται ο αριθμός των ασφαλισμένων και συνεπώς η απόδοση των εισφορών θα προκύπτει σταδιακά αρνητική», είναι το απόσπασμα της μελέτης που διάβασε αυτούσιο ο κ. Κατσώτης.

«Είστε μια κυβέρνηση-πλασιέ», είπε από την πλευρά του ΜέΡΑ25 η βουλευτής Μαρία Απατζίδη, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «δώρο για τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης, καθώς θεσπίζει ένα νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα με τρόπο ώστε να εισάγεται ο τυχοδιωκτισμός και η αβεβαιότητα του τζόγου στις συντάξεις των εργαζομένων».

Μειωμένες εισφορές μέχρι το τέλος του 2022

Την παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζομένους κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το τέλος του 2022 προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στο νομοσχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις. Η μείωση επιμερίζεται σε 1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και 1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζομένους. Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται επίσης:

■ Αυξάνονται οι δόσεις μέσω παρακράτησης μικρότερου μέρους της σύνταξης για την επιστροφή ποσών που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως από τον e-ΕΦΚΑ σε δικαιούχους συντάξεων χηρείας. Η μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της κύριας σύνταξης μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ και το 1/6 του ποσού κατά το μέρος που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

■ Δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρωθεί από τον e-ΕΦΚΑ έως τις 30 Ιουνίου 2022 η πληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κλάδου υγείας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, προς φαρμακεία, γιατρούς, κλινικές, διαγωνιστικά κέντρα, λοιπούς παρόχους υπηρεσιών υγείας και προς ασφαλισμένους.

■ Δίνεται η δυνατότητα σε ασφαλισμένους, κυρίως μηχανικούς, να ζητήσουν έλεγχο και καταβολή τυχόν διαφοράς μεταξύ του επικαιροποιημένου κεφαλαίου εισφορών υπέρ εφάπαξ και του εφάπαξ που απονεμήθηκε.

■ Αναγνωρίζεται ότι οι έμμισθες δικηγόροι δικαιούνται επίδομα κυοφορίας και λοχείας με προϋποθέσεις αντίστοιχες με αυτές που ισχύουν για τις μισθωτές του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

■ Η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή για την κατάρτιση του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας εμπλουτίζεται με σύγχρονες ιατρικές ειδικότητες (π.χ. φυσίατροι), που κρίνονται απαραίτητες για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προς μεταβατική περίοδο για τις πρόωρες συντάξεις
Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για διευθέτηση του ζητήματος των δημόσιων υπαλλήλων που παραιτήθηκαν εμπιστευόμενοι την εγκύκλιο και τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εργασίας ● Σιβυλλική η απάντηση του...
Προς μεταβατική περίοδο για τις πρόωρες συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προεκλογική «γενναιοδωρία» προς συνταξιούχους
Ποιοι ΔΕΝ θα πάρουν αυξήσεις το 2023, ποιοι ΔΕΝ θα δουν αναδρομικά και ποιων οι συντάξεις ΔΕΝ θα έχουν βγει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού με βάση τις απαντήσεις του υπουργού Εργασίας.
Προεκλογική «γενναιοδωρία» προς συνταξιούχους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ως 78 δισ. το δημοσιονομικό κόστος της κεφαλαιοποιητικής επικούρησης
Σε κλίμα έντονης αβεβαιότητας για την πραγματική δημοσιονομική επιβάρυνση από το κόστος του νέου επικουρικού συστήματος αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στα τέλη Αυγούστου το νομοσχέδιο του...
Ως 78 δισ. το δημοσιονομικό κόστος της κεφαλαιοποιητικής επικούρησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι νέοι όροι για συνταξιούχους που εργάζονται
Νέα εγκύκλιος ΕΦΚΑ για την εφαρμογή της μειωμένης στο 30% περικοπής των συντάξεων για όσους απασχολούνται ● Ποιους αφορά, από πότε τίθεται σε ισχύ, ποιοι εξαιρούνται ● Αν και ο νόμος Βρούτση ψηφίστηκε αρχές...
Οι νέοι όροι για συνταξιούχους που εργάζονται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας